Reakce MŠMT

Vydáno:

 

Reakce MŠMT
Jarmila
Balážová,
tisková mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
Výzva Asociace ředitelů gymnázií (dále jen „AŘG“) se týká prakticky výlučně nedostatečného odměňování učitelů, přičemž obviňuje vládu, že neplní své programové prohlášení a prostředky na platy nezvyšuje dostatečně razantně. Takové obvinění je nespravedlivé, neboť tato vláda přistoupila k historicky bezprecedentnímu zvýšení financí na odměňování, což je primárně zásluha paní ministryně, která dokázala vládu přesvědčit o oprávněnosti požadavků rezortu. Zároveň dala jasně najevo, že jde jen o první krok, protože jednorázové zvýšení nic neřeší. Je třeba prosadit systémové opatření navýšení rozpočtových rámců. Z hlediska politiky MŠMT se tak AŘG „vlamuje“ do otevřených dveří. Zároveň je třeba podotknout, že je výmluvné, že se AŘG v otázce platů vymezuje jen proti současné vládě, která prostředky na platy výrazně zvyšuje, ačkoliv problém je dlouhodobý a předchozí pravicové vlády o žádném navýšení prostředků na platy ani neuvažovaly.
POZNÁMKA REDAKCE
Celý text „Výzvy AŘG ČR ředitelkám a ředitelům základních a středních škol“ najdete na http://www.arg.cz/Rada/Stanoviska/2016-06-23_Vyzva_ARG_platy.pdf
Usnesení Národní rady CZESHA a prohlášení CZESHA (viz s. 5) jsou komplexnější a vedle platů se dotýkají i dalších priorit MŠMT. Mnoha jsme si sami vědomi, diskutujeme o nich s mnoha odborníky, odbornými platformami, zástupci krajů i odborů atd. velmi systematicky a opravdu poctivě. Jen sama ministryně Kateřina Valachová navštívila za své volební období všechny kraje, mnohé opakovaně, osobně se účastnila debat s pedagogy, řediteli. O zásadních tématech komunikuje vždy ještě v průběhu připravovaného legislativního procesu se všemi zásadními partnery v oblasti vzdělávání. Pochopitelně z pohledu jedné organizace se širší celek, diskuse a záběr vnímají hůře. Ministryně ani její kolegové se rozhodně výtkám nevyhýbají. Naopak věcnou, byť třeba kritickou, debatu rozhodně vítají. A v mnoha zmiňovaných tématech již MŠMT učinilo kroky kupředu a v systematické debatě o kvalitním českém školství, o vnímání školství jako priority chce rozhodně současné vedení MŠMT pokračovat. Koneckonců snad se dá neskromně napsat, že je to vůbec poprvé, kdy se skutečně o vzdělávání hovoří tak frekventovaně, kdy se k němu vláda hlásí dokonce jako ke své prioritě, přičemž je jasné, že záměrem není dosáhnout jen jednorázového zvýšení platů pedagogů, ale zmiňuje se také potřeba střednědobého výhledu a nutnost pravidelného navyšování. Vedle toho tu samozřejmě před MŠMT stojí další významný úkol. Vrátit pedagogům a pedagožkám jejich zasloužený respekt, nejen ve školách, ale i ve společnosti. Někam se totiž za poslední roky vytratil a přitom právě na našich učitelích záleží, jak vzdělané a vnímavé generace povedou tento stát v budoucnosti.
A pak se samozřejmě nesmí zapomínat na rodiče jako důsledné partnery dialogu. To oni vytvářejí podmínky, měli by mít dostatečný prostor pro vyjádření názoru, potřeb dítěte, ale také zodpovědnost za to, jak své dítě do školy připraví a jaký respekt ke vzdělávání a vůči pedagogům v něm vybudují. V době sílící šikany nám dokonce ani nezbývá nic jiného, než rodiče do tohoto dialogu vtáhnout. Ministryně školství Valachová se proto opakovaně potkává i s Fórem rodičů a dalšími.
CO SE NÁM PODAŘILO
Více školek, podpora odborného vzdělávání a sportu a návrat prestiže učitelskému povolání.
-
Vyjednali jsme 8 % navýšení platů učitelů (měsíční nárůst bude v průměru u učitelů MŠ 1 965 Kč, ZŠ 2 318 Kč a SŠ 2 364 Kč) a zabránili jsme praxi propouštění učitelů před prázdninami. Připravili jsme nový program boje se šikanou ve školách.
-
Rozvíjíme technické školství a vytváříme podmínky pro jeho propojení s praxí a potřebami trhu práce: povinná maturita z matematiky, jednotné přijímací zkoušky na střední školy, jednotné učňovské zkoušky, daňové zvýhodnění pro firmy poskytující praxi, dotační program pro odborné střední školy – každoročně 200 mil. Kč, evropské peníze pro střední školy – září – 1 mld. Kč.
-
Nově jsme podpořili sportovní kluby částkou 360 mil. Kč – podporujeme tím sportování dětí a mládeže. Pokračuje bezplatné sportování ve školních družinách.
-
Podpořili jsme spojení prostředků státu, krajů a obcí v investicích v roce 2016. Celkově se jedná o více než 1 mld. Kč.
-
Příští rok plánujeme rekordních 6 mld. Kč pro sport.
-
Zavedli jsme garanci míst v mateřských školách pro děti od věku 5, 4 (2017), 3 (2018) a 2 let (2020).
-
Finančně podporujeme výstavbu nových kapacit MŠ a ZŠ. Podpořili jsme 4 265 nových míst (v letech 2014–2016). Vyjednali jsme nové investiční programy pro MŠMT od roku 2017 podle územních požadavků.
-
Poskytli jsme téměř 5 mld. navíc do regionálního školství v roce 2016 a prosadili jsme praxi respektování zvýšeného počtu dětí ve školách v rozpočtu školství.
ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT
Ve statním rozpočtu roky chybí narovnání rozpočtů vysokých škol. S ministrem financí Andrejem Babišem se ministryně Valachová dohodla na posílení rozpočtu vysokých škol v září 2016 o 260 milionů korun, které jim chybějí ve srovnání s loňským rokem. Regionální vysoké školy jsou důležité pro rozvoj krajů. Stále ale chybí 7 milionů a i o ně současná ministryně bojuje.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Kdy použít hlavičkový papír
Kalendář
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Komunikační strategie školy - šablony
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Datové schránky pro školy
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Stres v osobním a pracovním životě učitele

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost