Prostě s dětmi být

Vydáno:
Dětský psycholog a pedagog Václav Mertin, autor mnoha odborných publikací, editor Školního poradenství v praxi a držitel Ceny Wolters Kluwer, se kterým se potkáváte na stránkách časopisů redakce Řízení školy, oslavil významné životní jubileum. Při této příležitosti publikujeme rozhovor a vážíme si spolupráce s laskavým a současně důrazným obhájcem dětí.
Prostě s dětmi být
Lucie
Fialová
Vedla rozhovor, spolupracovnice Řízení školy
Loni jste získal autorskou cenu nakladatelství Wolters Kluwer – co jste na ni říkal?
Byl jsem překvapen, protože těch autorů, kteří pro Wolters Kluwer i v té pedagogické nebo psychologické oblasti píší, je mnohem víc. Navíc jde primárně o právnické nakladatelství a já právník nejsem. Čili jsem byl zaskočen, ale samozřejmě příjemně.
Přispíváte pravidelně do několika časopisů Wolters Kluwer a pod hlavičkou nakladatelství vám vyšlo také několik knih. Jak hodnotíte tuto spolupráci?
Jsem za ni rád. Je pravda, že občas někam uskočím, ale kmenové vydavatelství je pro mě Wolters Kluwer. Nerad bych to devalvoval, ale když si člověk na něco – v tomto případě spíš na někoho – zvykne, tak je příjemné, že už ví, do čeho jde a spolupráce je přátelštější.
Jak se liší práce na článku a na knize, máte něco z toho raději?
Každé má své nároky a obojí může být příjemné. Článek je sice kratší, ale zase může dát práci vtěsnat téma do tří, čtyř, pěti stránek. Pokud jde o monotematickou monografii, tam je zase náročné udržet myšlenku a kontext, moc se neopakovat. Z tohoto důvodu podle mě i v zahraničí roste obliba kolektivních monografií, kde si každý z autorů zpracuje to své téma.
Kde berete inspiraci pro své články a knihy?
Spolupracuju s učiteli, s výchovnými poradci, mám studenty na katedře psychologie a jsem nastaven na to sbírat – když to přeženu – třeb