Projektový den - Karel IV.

Vydáno:

Zdálky znějí tóny flétny a do kulis středověkého Karlštejna vchází samo veličenstvo Karel IV. se svou početnou družinou, všichni oděni do nápaditých dobových kostýmů. Dvorní šašek jim razí cestu mezi přihlížejícími žáky, kteří v němém úžasu sledují příchozí...

 

Projektový den - Karel IV.
Mgr.
Miroslava
Kronďáková,
ředitelka školy, ZŠ Kralovice
V takovémto duchu se neslo zahájení projektového dne Karel IV. - 700 let v ZŠ Kralovice, který připadl na předvečer výročí narození této významné historické osobnosti. Myšlenka se zrodila v hlavách žáků 8. B pod vedením vyučující dějepisu, Mgr. Dany Duxové, kteří přichystali ostatním žákům nevšední zážitky dle následujícího scénáře.
Po příchodu členů družiny se jako první ujal slova sám vladař a přiblížil žákům všechny důležité momenty svého života. Stejným způsobem se představili i ostatní členové královského dvora, jeho manželky, dvorní dámy, trubadúři, významní stavitelé - Petr Parléř a Matyáš z Arrasu, mistr Theodorik, arcibiskup Arnošt z Pardubic a další významné osobnosti.
Následoval přesun do provizorního rytířského sálu, kde se již žáci ve spolupráci se všemi členy družiny aktivně zapojili do vzdělávací části projektu a v souladu s obdrženými pracovními listy vyhledávali klíčové informace, které byly umístěny na panelech s historickou tematikou, jež žáky obklopovaly a vtáhly do středověkého dění.
Závěrečná část, probíhající pod taktovkou králova doprovodu, se nesla v duchu doplnění, kontroly a shrnutí informací obsažených v pracovních listech.
Nadšení pro věc a zapálení pro historii všech zúčastněných umožnilo žákům 4.-7. ročníků nahlédnout pod pokličku života největšího z Čechů, Karla IV., a přispělo k důstojné oslavě jeho narozenin.
Tečku za projektovým dnem učinila odměna v podobě návštěvy výstavy korunovačních klenotů a pražských míst spjatých s postavou Karla IV., kterou zapojeným žákům a jejich vyučujícím dopřálo vedení kralovické školy jako výraz poděkování za realizaci akce.