Prohlášení unie školských asociací ČR - CZESHA

Vydáno:

Unie školských asociací ČR – CZESHA se na svém mimořádném zasedání dne 27. 6. 2016 v Praze zabývala dvěma body.

Prvním bodem jednání bylo přijetí stanoviska k připravovanému nařízení vlády, které stanoví okruh oborů s povinnou maturitou z matematiky od roku 2021. V tomto bodě bylo přijato stanovisko, že pokud bylo rozhodnuto o povinné maturitě z matematiky, musí být povinná pro všechny obory, s výjimkou některých uměleckých oborů. Unie školských asociací ČR – CZESHA důrazně upozorňuje, že stanovení dalších výjimek bude znamenat zavedení nerovných podmínek na vzdělávacím trhu a především nerovných podmínek při získávání středního vzdělání s maturitní zkouškou. Ředitelé škol mají v dobré paměti, jak lze zneužít nekonání přijímací zkoušky na některých školách, a proto se nechceme dočkat podobných zkušeností s obory, kde nebude matematika povinným maturitním předmětem.
V druhém bodě svého mimořádného jednání Unie školských asociací ČR – CZESHA přijala prohlášení, kterým chce nejenom politickou reprezentaci, ale také širokou veřejnost upozornit na neutěšený stav českého školství, který se stále častěji zužuje pouze na problematiku výše platů učitelů a nekonečné licitování o procentech jejich zvýšení. Ano, finance ve školství jsou velkým problémem, platy učitelů ostudné a jen ukazují, jak si váží tento stát svých učitelů, kteří připravují budoucí generace. Za vše hovoří 16 ministrů školství, kteří se od roku 1992 v úřadu vystřídali, a fakt, že pouze dva z nich, Eduard Zeman a Petra Buzková, „přežili“ celé volební období.
Unie školských asociací ČR – CZESHA chce svým prohlášením upozornit, že finance jsou pouze jedním z problémů, i když na tento problém se další problémy nabalují. Neexistuje tu dlouhodobá koncepce školství, tak aby nepodléhala výsledkům voleb a personálním změnám na ministerstvu. Odborné školství je v „troskách“, které dále ničí stále větší požadavky na počty hodin všeobecného vzdělávání, totální absence nových odborníků z praxe a „hromadný“ odchod těch stávajících, především do starobního důchodu. Krize školství bohužel začíná zasahovat i všeobecnou část vzdělávání, sehnat dnes učitele matematiky, fyziky nebo chemie je pro ředitele pomalu neřešitelná věc.
Unie školských asociací ČR – CZESHA ve svém prohlášení upozorňuje, že za velkou část problémů ve školství „může“ loajalita pracovníků ve školství. Zejména učitelé byli vždy loajální ke svým představitelům, k ministrům školství, k široké veřejnosti a nikdy si nebrali jako rukojmí žáky škol, tedy nevolili metody kolegů z jiných oblastí. Jednodenní stávka 1. září v roce 2004 byla spíše výsměchem než radikální ránou do stolu a výsledek tomu odpovídal... Bohužel, je to asi jediná možnost, jak dosáhnout toho, aby představitelé této země začali brát problémy školství konečně vážně.
PROHLÁŠENÍ UNIE ŠKOLSKÝCH ASOCIACÍ ČR – CZESHA – PLNÉ ZNĚNÍ
Unie školských asociací ČR – CZESHA se na svém mimořádném zasedání dne 27. 6. 2016 v Praze jednoznačně připojila k „Výzvě AŘG ČR ředitelkám a ředitelům základních a středních škol“ ze dne 23. 6. 2016. Platové poměry v českém školství jsou ostudou této země a důkazem toho, jak si tato vláda, stejně jako vlády předcházející, váží svých učitelů a školských pracovníků a jak vážně bere budoucnost svého národa.
Unie školských asociací ČR – CZESHA nechce, aby problematika školství byla zúžena pouze na problematiku platů, i když si plně uvědomujeme, že řada problémů zde začíná. Zástupci CZESHA se na svém jednání shodli, že je bezpodmínečně nutné:
1.
Přijmout dlouhodobou koncepci školství, která bude projednána a především akceptovatelná odbornou veřejností a která nebude podléhat výsledkům voleb a tomu, kdo se zrovna ujal vlády na ministerstvu školství. Fluktuace ministrů školství je varovným signálem, jakou vážnost má školství v očích politiků.
2.
Důrazně upozorňujeme odpovědné činitele této země na velmi neutěšený stav odborného školství v ČR. Bohužel hesla a proklamace na tomto stavu nic nezmění. Zaměstnavatelé budou stále častěji zvedat varovně prst nad plody našeho odborného školství.
3.
Opakovaně upozorňujeme, že do pěti až deseti let nebudou na odborných školách učitelé řady odborností, týká se to zejména středních průmyslových škol, technicky a řemeslně zaměřených učilišť. Tento problém jen prohloubí neutěšený stav, popsaný v bodě 2.
4.
Platy pracovníků škol nesmí být mariášem, ve kterém se licituje o procentech. Úroveň platů musí odrážet význam resortu při výchově a vzdělávání budoucích generací.
5.
Žádáme paní ministryni Valachovou, aby mluvila s odbornou veřejností, aby častěji chodila mezi zástupce asociací. Jen tak se může dozvědět, jaké potřeby a reálné problémy ředitelé a učitelé řeší. Mnohdy nabýváme dojmu, že se před námi paní ministryně „skrývá“ a nechce slyšet, jaký je skutečný stav na našich školách.
Zástupci Unie školských asociací ČR – CZESHA se domnívají, že největším problémem prosazení oprávněných potřeb a oprávněného postavení učitelů této země je jejich vysoká míra loajality.
Pokud se odpovědní činitelé této země nezačnou opravdu zabývat skutečnými a vážnými problémy českého školství, nebude výměna triček s nápisem „koneclevnýchučitelů“ za trika s heslem „konecloajálníchučitelů“ jen tím jedním z řešení, jak přimět politiky k plnění předvolebních slibů.
V Praze dne 27. 6. 2016
Ing. Jiří Zajíček, předseda NR CZESHA, předseda Asociace středních průmyslových škol
Mgr. Jan Mareš, MBA, místopředseda NR CEZSHA, předseda Rady Asociace energetického a elektrotechnického vzdělání
Mgr. Hana Stýblová, členka NR CZESHA, prezidentka Asociace ředitelů základních škol
Jindřiška Kudrlová, předsedkyně Asociace základních uměleckých škol ČR
Mgr. Sylva Nekolová, předsedkyně Asociace domovů mládeže a internátů ČR
Mgr. Richard Žert, předseda Asociace obchodních akademií
Mgr. Jiří Vojáček, předseda Asociace ředitelů církevních škol ČR
Mgr. Jiří Nekuda, předseda Asociace ředitelů hotelových škol
ak. mal. Bohumír Gemrot, předseda Asociace středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory
Mgr. Romana Studýnková, předsedkyně Asociace středních pedagogických škol
Mgr. Otakar Březina, předseda Asociace vzdělávacích zařízení pro rozvoj venkovského prostoru
PhDr. Karel Štix, předseda Asociace zdravotnických škol ČR
Mgr. Vladimír Kolder, předseda Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska
Karel Dvořák, předseda Sdružení učňovských zařízení

 

 

 

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Kdy použít hlavičkový papír
Kalendář
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Komunikační strategie školy - šablony
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Datové schránky pro školy
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Stres v osobním a pracovním životě učitele

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost