Proč je programování důležité?

Vydáno:

Veškerou interakci mezi lidmi a počítači ovládají programy - ať už vytváříte webovou aplikaci, řídíte podle pokynů navigace GPS auto, nebo chcete od základu změnit způsob, jak spolu lidé komunikují. Programování je všudypřítomné a je nezbytné k pochopení propojeného světa.

Proč je programování důležité?
RNDr.
Jan
Stelibský
odborník na bezpečnost informací a kybernetickou bezpečnost, vedoucí horké linky OnlineHotline.Cz
Více než 90 % odborných profesí v současnosti vyžaduje alespoň nějaké znalosti informačních a komunikačních technologií. Odborníci na tyto technologie jsou navíc klíčovým pilířem moderní pracovní síly ve všech odvětvích evropského hospodářství. Poptávka po nich roste ročně o 3 %, avšak počet absolventů počítačových věd s ní nezvládá držet krok. Pokud nebudeme tento problém patřičně řešit na evropské i vnitrostátní úrovni, může nám v roce 2020 chybět až 900 000 odborníků!
Zatraktivnit kariéru v informačních a komunikačních technologiích je jedním z cílů evropské iniciativy „Velká koalice pro digitální pracovní místa“ - evropského mnohostranného partnerství, jehož cílem je usnadnit spolupráci mezi podniky, vzdělávacími institucemi a veřejnými i soukromými subjekty za účelem překlenutí mezery mezi nabídkou a poptávkou digitálních dovedností na evropském trhu práce, mimo jiné modernizací vzdělávání.
Národní centrum bezpečnějšího internetu (NCBI) podporuje digitální gramotnost. Víme, že lidé informovanější a kompetentnější se dovedou snadněji vyhnout mnoha hrozbám a nebezpečím, kterým jsou všichni uživatelé internetu vystaveni. Digitálně gramotní nám také lépe pomáhají odhalovat tato nebezpečí, lépe pečují o své digitální přístroje a dovedou poradit ostatním, čímž přispívají ke kultivaci online prostředí a větší bezpečnosti internetu.
Jak se Evropského týdne programování zúčastnit?
-
Programátoři mohou organizovat semináře v místních školách, počítačových klubech nebo komunitních centrech.
-
Učitelé, kteří umějí programovat, mohou vést lekce programování, sdílet své osnovy nebo organizovat semináře pro své kolegy a kolegyně.
-
Učitelé, kteří neprogramují, mohou uspořádat přednášky nebo pozvat rodiče či studenty, aby se učili programovat navzájem.
-
Rodiče mohou podpořit své děti, aby se zúčastnily seminářů o programování.
-
Podniky a neziskové organizace mohou organizovat semináře o programování, nabídnout své zaměstnance jako školitele, uspořádat zábavné soutěže v programování nebo nabídnout sponzorování.
-
Každý, kdo se zúčastní akce v programování, nám může sdělit své zkušenosti a inspirovat ostatní!
TÝDEN PROGRAMOVÁNÍ V ČR
NCBI provozuje české stránky CodeWeek.Cz, kde najdete inspiraci a materiály k organizování vlastních akcí na podporu programování a šíření digitální gramotnosti. Zřídili jsme také profil CodeWeekCz na Facebooku, kde jsou aktuality, informace a zdroje užitečné k výuce programování a organizování akcí spojených s evropskou kampaní CodeWeek. EU.
CodeWeek 2015 - tipy, jak zorganizovat akci
1. Pamatujte - již dva jsou skupina!
Oslovte/svolejte skupinu lidí ochotných se učit. Například své žáky/studenty, spolupracovníky, přátele nebo jinou konkrétní skupinu, které chcete pomoci.
2. Potřebujete jednoho nebo více učitelů či pomocníků/facilitátorů
Množství závisí na typu a velikosti akce. U praktických workshopů může být dobré vytvořit menší skupiny, které mohou pracovat s vlastními facilitátory. Akce týdne programování jsou většinou zaměřeny na začátečníky, ale ani učitelé/facilitátoři nemusí být profesionálními programátory. Důležitější je odhodlání a schopnost sdílet znalosti, trpělivost odpovídat na otázky a porozumění v přístupu k začátečníkům. Pro větší akce může být vhodné mít hostitele, který zajistí, že každý má, co potřebuje, a stará se o hladký průběh akce.
3. Vyberte vhodné místo
Školní učebny, družiny, knihovny, konferenční místnosti a různé veřejné prostory se hodí pro uspořádání akce. Mějte na paměti, že při větším množství účastníků bude v místnosti hluk, je třeba zajistit větrání, nesnažte se nacpat příliš mnoho lidí do místnosti bez oken, protože nikoho netěší programovat s bolestmi hlavy.
4. Počítače a širokopásmové internetové připojení
V závislosti na vaší cílové skupině můžete požádat účastníky, aby přinesli své vlastní notebooky. V takovém případě nezapomeňte na dostatečný počet elektrických zásuvek a prodlužovacích kabelů. Máte-li už počítačové vybavení v místě konání, ujistěte se, že je nainstalovaný potřebný software, a poskytněte účastníkům návod, jak přizpůsobit svá vlastní zařízení. Mějte také na paměti, že účastníci budou pravděpodobně chtít přístup ke svým cloudovým úložištím, Facebooku a sdílet událost prostřednictvím sociálních médií na mobilních zařízeních. Proto se ujistěte, že připojení k internetu to umožní a wi-fi je připraveno k připojení mobilních zařízení.
5. Nakonec něco k vlastní výuce
V závislosti na cílové skupině se pokuste vybrat témata, která jsou přiměřená věku a zájmům. Děti se mohou těšit na tvorbu her v Scratch, teenageři mohou dělat aplikace s Javou, vysokoškoláci použijí Python pro sběr dat a jejich analýzu, všichni se mohou učit základům HTML/CSS pro tvorbu online životopisů nebo zřízení svých blogů. Programátory nevytvoříte za den nebo týden, ale ukažte účastníkům akce, jak zábavné to může být, vytvořit něco na vlastní pěst. Při výběru tématu nezačínejte s nástroji, které chcete použít, ale zaměřte se na výsledky, kterých chcete dosáhnout. Vyhledejte na webu vhodné učební plány, pracovní sešity, programy seminářů a přizpůsobte je potřebám vaší skupiny.
Bonusový tip: Čokoláda a občerstvení udrží lidi šťastnými, a to zejména při delších akcích.
Zdroje: Inspiraci a pomůcky najdete na webu Codeweek.cz (česky) a Codeweek.eu (anglicky).