Představte si zítřek a popište, co vidíte

Vydáno:
Nový rok je symbolický mezník – čas předsevzetí, výhledů do budoucna, plánů a vizí. Vize je základním předpokladem pro vedení lidí. Pokud nemáte jako leader jasnou a přesvědčivou představu o tom, kde chcete být za pět let, nemáte nic, čím byste mohli inspirovat lidi, aby vás následovali. Když se nebudete soustředit na budoucnost, nakonec zmaříte potenciál svého týmu a zbytečně promarníte lidské zdroje. Ještě není pozdě stát se leaderem poháněným vizí, ani tehdy pokud ji vaše organizace nikdy předtím neměla. Ačkoli vizi netvoříte každý den, musíte ji dennodenně žít. Prosazujte svou novou a přesvědčivou vizi a uspějte. Následující text vám nabídne několik inspirací.
Představte si zítřek a popište, co vidíte
PhDr.
Jan
Voda
Ph.D.
ředitel základní školy Wonderland Academy
Učebnicový příklad – John F. Kennedy
Během mezinárodního politického napětí mezi Sovětským svazem a Spojenými státy v době tzv. studené války usilovaly obě supervelmoci o vývoj zbraní dlouhého doletua předháněly se v technické vyspělosti, mj. v oblasti dobývání a výzkumu kosmického prostoru. Od poloviny 50. do konce 70. let do tohoto závodu investovaly obě strany značné finanční, materiální a lidské zdroje. Díky tomu došlo v poměrně krátkém období k obrovskému vědecko-technickému pokroku, který znamenal zásadní mezník v historii lidstva.
V říjnu 1957 vypustil Sovětský svaz do vesmíru družici Sputnik 1, v listopadu 1957 vynesli Rusové na orbitu živého psa a v dubnu 1961 obletěl sovětský kosmonaut Jurij Gagarin jako první člověk oběžnou dráhu Země. Naopak první raketa USA těsně po startu explodovala přímo na rampě a úspěšně vypustit vlastní satelit se Američanům podařilo až v lednu 1958; americká odpověď na vyslání astronauta na zemskou orbitu přišla až v únoru 1962. Tyto úspěchy protistrany znamenaly vážnou bezpečnostní hrozbu a těžkou ránu pro prestiž Spojených států. Zatímco prezident Eisenhower si do té doby nepřipouštěl, že by se vesmír mohl stát příštím bojištěm, a jen neochotně financoval vznik NASA a projekt Mercury, jeho nástupce J. F. Kennedy (v úřadu od ledna 1961) byl přesvědčen, že si Amerika nemůže dovolit přenechat prvenství Sovětům.
A tak šest týdnů po Gagarinově obletu apeloval Kennedy na Kongres: „Nyní je na čase, aby se tento národ chopil jednoznačné vůdčí role v dobývání kosmu, což může být v mnoha ohledech zásadní pro náš budoucí život na Zemi.“ A v září 1962 přednesl Kennedy na fotbalovém s