Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení - Změny za období prosinec 2013

Vydáno:
Právní předpisy významné pro práci škol a školských zařízení
Bc. et PhDr.
Monika
Puškinová
Ph. D.
specialista na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zákonné opatření Senátu č. 341/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 55/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů
Částka:
132/2013 Sb.
Datum účinnosti:
1. 1. 2014
Zákonné opatření Senátu kromě technické novely zákona o veřejných zakázkách zdvojnásobuje limity podlimitních veřejných zakázek a zakázek malého rozsahu. Od 1. 1. 2014
 
v případě podlimitní veřejné zakázky na dodávky nebo služby předpokládaná hodnota činí nejméně 2 000 000 Kč bez DPH, v případě veřejné zakázky na stavební práce – nejméně 6 000 000 Kč bez DPH a nedosáhne finančního limitu nadlimitní zakázky;
 
v případě veřejné zakázky malého rozsahu předpokládaná hodnota nedosáhne v případě zakázky na dodávky nebo služby 2 000 000 Kč bez DPH, v případě veřejné zakázky na stavební práce – 6 000 000 Kč bez DPH.
Právní úprava se tak vrací do podoby před 1. dubnem 2012.
Zákonné opatření Senátu č. 344/2013 Sb., o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů
Částka:
134/2013 Sb.
Datum účinnosti:
1. 1. 2014, ustanovení části čtyřicáté první (změna zákona o DPH) nabývá účinnosti 1. 12. 2013
Zákonné opatření Senátu novelizuje § 103 školského zákona:
V § 103 zákona č. 561/2004 Sb. se za slovo „praxe“ vkládají slova „a náležitosti smlouvy o obsahu, rozsahu a podmínkách odborné praxe“.
Po novele § 103 školského zákona zní:
Ministerstvo stanoví prováděcím právním předpisem podrobnosti o organizaci, náležitostech a průběhu přijímacího řízení ke vzdělávání ve vyšších odborných školách, včetně termínů konání přijímacích zkoušek, a o přijímání do vyššího než prvního ročníku, podrobnosti o organizaci a průběhu vyššího odborného vzdělávání, podmínky konání odborné praxe a náležitosti smlouvy o obsahu, rozsahu a podmínkách odborné praxe, pravidla pro hodnocení studentů, pro uznávání předchozího vzdělání a podrobnější podmínky o ukončování vyššího odborného vzdělávání absolutoriem.
Dále např. ustanovení nového § 34f zákona č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů, umožňuje využít
odpočet na podporu odborného vzdělávání.
Odborným vzděláváním se pro účely odpočtu na podporu odborného vzdělávání rozumí vzdělávací činnost v rámci praktického vyučování ve středním vzdělávání podle školského zákona nebo odborné praxe ve vyšším odborném vzdělávání podle školského zákona uskutečňované na pracovišti osoby, která má oprávnění k činnosti související s daným oborem vzdělání a uzavřela s právnickou osobou vykonávající činnost střední školy nebo vyšší odborné školy smlouvu o obsahu a rozsahu praktického vyučování nebo odborné praxe a o podmínkách pro jejich konání.
Vyhláška č. 354/2013 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2014
Částka:
140/2013 Sb.
Datum účinnosti:
1. 1. 2014
V příloze vyhlášky jsou stanoveny základní sazby zahraničního stravného v cizí měně pro rok 2014. Touto vyhláškou se zrušuje vyhláška č. 392/2012 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2013.
Vyhláška č. 391/2013 Sb., o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu
Částka:
152/2013 Sb.
Datum účinnosti:
31. 12. 2013
Vyhláška provádí zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Je mimo jiné věnována
posuzování zdravotní způsobilosti k vzdělávání nebo v průběhu vzdělávání ve školách se zaměřením na sport a tělesnou výchovu nebo pro uvolnění z vyučování v předmětu tělesná výchova.
Vyhláška stanoví např.:
 
druhy lékařských prohlídek (vstupní, pravidelná, mimořádná – pro účely zjištění zdravotní způsobilosti k tělesné výchově ve sportovních školách; jednorázová lékařská prohlídka – pro účely zjištění zdravotní způsobilosti k předmětu tělesná výchova),
 
četnost a obsah lékařských prohlídek nezbytných pro zjištění zdravotního stavu,
 
seznam nemocí, stavů a vad vylučujících zdravotní způsobilost,
 
obsah lékařského posudku.
Sdělení Českého statistického úřadu č. 406/2013 Sb., o zavedení Klasifikace vzdělání (CZ-ISCED 2011).
Částka:
158/2013 Sb.
Datum účinnosti: 1. 1. 2014
Klasifikace ISCED slouží jako nástroj pro shromažďování a předkládání statistik v oblasti vzdělávání jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Platné znění Klasifikace vzdělání (CZ-ISCED 2011) bude k dispozici v elektronické podobě na internetových stránkách Českého statistického úřadu na adrese

INFORMACE MŠMT
Ministr školství Dalibor Štys dne 28. 11. 2013 na semináři ČŠI oznámil záměr MŠMT provádět plošné ověřování výsledků v počátečním vzdělávání jednou za čtyři roky. Každoročně by pak ministerstvo chtělo prostřednictvím ČŠI testovat žáky na vybraném vzorku základních škol.
Plošně testovat by se mělo i nadále z českého jazyka, cizího jazyka (AJ, NJ, FJ) a matematiky, poprvé ve školním roce 2014/2015 nebo 2015/2016. Všechny školy by pak měly mít možnost každoročně v rámci školního testování absolvovat vlastní šetření odpovídající jejich představám a potřebám.
MŠMT informuje o přípravě
nového kariérního systému
pro učitele mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Cílem je umožnit učitelům celoživotní zvyšování kvality jejich práce, propojené s atestacemi a navázané na motivující systém odměňování. Učitel má mít možnost vydat se po jedné ze tří kariérních cest:
 
Cesta rozvoje profesních kompetencí
 
Cesta směřující ke specializovaným pozicím ve školách
 
Cesta směřující k funkčním pozicím
První z navrhovaných cest v připravovaném kariérním systému je nová. V rámci této kariérní cesty by měl mít učitel možnost postupovat čtyřmi kariérními stupni, přičemž s postupem do druhého stupně po ukončení dvouletého adaptačního období se počítá jako s povinným.
MŠMT hodnotí pokusné ověřování
individuálních výchovných programů („smluv s rodiči“).
Pro školy, které mají o využití „smluv s rodiči“ zájem, připravilo MŠMT metodické doporučení, jak s nástrojem pracovat. Doporučení i s potřebnými formuláři si budou moci školy volně stáhnout ze stránek ministerstva. Využití individuálního výchovného programu bude pro školy dobrovolné.
POZNÁMKA REDAKCE
Funkční, vyzkoušené a praxí ověřené postupy najdete v publikaci Problémy s chováním ve škole – jak na ně / Individuální výchovný plán, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Václava Mertina a Lenky Krejčové (objednat můžete na www.wkcr.cz)
MŠMT zveřejnilo
Informaci k právním vztahům obcí ve věcech neinvestičních výdajů na školní stravování a zájmové vzdělávání žáků základních škol, kteří nemají trvalý pobyt na území obce zřizující základní školu
(ze dne 29. listopadu 2013, č. j. 42536/2013-1).
MŠMT zveřejnilo Věstník č. 10/2013 a Věstník č. 11/2013.
Věstník č. 10/2013 obsahuje:
 
Doplnění normativů neinvestičních výdajů na rok 2013 škol a školských zařízení, které nejsou zřizovány státem, krajem, obcí, svazkem obcí.
 
Oznámení o změně názvu u organizací zřizovaných MŠMT (č.j.: MSMT-34568/2013-1).
 
Dopravní soutěž mladých cyklistů.
 
Informace o udělení schvalovacích doložek učebnicím a učebním textům.
Věstník č. 11/2013 mimo jiné obsahuje:
 
Informace o udělení schvalovacích doložek učebnicím a učebním textům.
 
Seznam učebnic a učebních textů se schvalovací doložkou pro základní vzdělávání platný ve školním roce 2013/2014.
 

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE
Zdroj: www.csi.cz
ČŠI zveřejňuje následující zprávy:
 
Výroční zpráva ČŠI za školní rok 2012/2013
 
Závěrečná zpráva o přípravě, průběhu a výsledcích druhé celoplošné generální zkoušky ověřování výsledků žáků v počátečním vzdělávání (ve školním roce 2012/2013 pilotovaném na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol)
 
Tematická zpráva reflektující podporu rozvoje matematické, finanční a čtenářské gramotnosti, ve vazbě na porovnání inspekčních zjištění z let 2009/2010 a 2012/2013 doplněné o šetření finanční gramotnosti realizované v roce 2012/2013
 
Zpráva o výsledcích šetření potřeb aktérů (zpráva obsahuje zjištění z dotazníkového šetření potřeb vybraných aktérů se zaměřením na problematiku hodnocení ve vzdělávání)
 
Zpráva o výsledcích výzkumu postojů rodičů žáků 5. ročníku k otázkám spravedlivého přístupu ke vzdělávání a překonávání školního neúspěchu
ČŠI zveřejnila
Informace k elektronickému testování žáků ve školním roce 2013/2014.
ČŠI navrhuje:
 
provádět
pravidelné celoplošné ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol jednou za čtyři roky
a
 
proložit tato celoplošná šetření
každoročními výběrovými šetřeními
realizovanými na vzorku škol, s tím, že výběrová šetření by byla směřována
do jiných ročníků, než jsou 5. a 9. třídy
, a byla by zaměřena
nejen na jednotlivé předměty, ale také na podporu rozvoje a dosaženou úroveň žáků v klíčových gramotnostech.
ČŠI uvádí:
 
V každém případě však
ve školním roce 2013/2014 nebude celoplošné ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol realizováno.
 
Naopak bude realizováno výběrové šetření, jehož zaměření, termín a vzorek škol se nyní připravují.
 
Školy budou mít i v
letošním roce možnost provést individuální testování žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol v režimu školního testování.
V měsíci lednu 2014 bude školám zpřístupněna testovací aplikace k volnému využití právě v tomto režimu, zároveň v ní budou publikovány testové úlohy a celé testy použité v loňské generální zkoušce.
 
Další možností pak bude provést individuální testování na úrovni školy po ukončení výběrového šetření ČŠI, kdy budou veškeré testové úlohy použité ve výběrovém šetření rovněž umístěny do testovací aplikace a zpřístupněny všem školám.

ÚŘAD PRO OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ
Zdroj: http://www.uoou.cz
Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil
Informační bulletin 1/2013
určený učitelům, vychovatelům, rodičům a mladým lidem. Tématem Bulletinu jsou sociální sítě, zejména Facebook, z pohledu ochrany osobních údajů a soukromí.

VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV
V tiskové zprávě z 5. listopadu 2013 se ombudsman zabývá snižováním platu učitelkám mateřských škol v rámci úspor.
Ombudsman uvádí:
Nedostatek finančních prostředků nemůže být jediným důvodem pro zařazení pedagogického pracovníka či pracovnice do nižší platové třídy, než která mu/jí přísluší podle náročnosti požadované a vykonávané práce v souladu s Katalogem prací. V takovém případě by se mohlo jednat o obcházení školského zákona a jeho cílů i přesto, že postup zaměstnavatele (školského zařízení) by nevykročil z mezí pracovněprávních předpisů.
 

NÁRODNÍ ÚSTAV PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.nuv.cz
Projektový magazín z listopadu 2013 informuje o jednotných zadáních a letošním průběhu závěrečných zkoušek na středních školách.

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 47/2005 Sb., o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem, ve znění vyhlášky č. 126/2011 Sb.,
předložený MŠMT
Návrh novely vyhlášky stanovuje
výši odměny předsedy zkušební komise pro závěrečné zkoušky a předsedy zkušební komise pro absolutorium v konzervatoři
(130 Kč na hodinu). Odměny ve výši 130 Kč za každou započatou hodinu činnosti předsedy komise jsou již v praxi vypláceny. Vyhláška pouze odstraní dosavadní absenci výslovné prováděcí úpravy, aby se již výše nároku stanoveného zákonem nemusela dovozovat analogií s úpravou maturitních zkoušek.
Navrhovaná účinnost:
1. 3. 2014

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

137/2006 Sb. o veřejných zakázkách
561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Vyhlášky

354/2013 Sb. o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2014
391/2013 Sb. o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu