Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:
Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
právník a specialista na školskou legislativu
Sbírka zákonů
Zdroj: www.mvcr.cz
Zákon č. 32/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
Částka 13/2019 Sbírky zákonů
Datum účinnosti 1. 7. 2019
Novelou zákoníku práce se zrušuje institut karenční doby a zaměstnanci bude v době prvních 14 dnů jeho dočasné pracovní neschopnosti příslušet náhrada mzdy nebo platu od prvního zameškaného pracovního dne. Podle přechodného ustanovení se náhrada mzdy nebo platu v době dočasné pracovní neschopnosti, která vznikla před účinností tohoto zákona a trvá za jeho účinnosti, řídí podle dosavadních právních předpisů.
Zákon č. 46/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
Částka 19/2019 Sbírky zákonů
Datum účinnosti 15. 2. 2019
Na základě novelizovaného znění § 47 odst. 1 školského zákona lze zařadit do přípravné třídy základní školy děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj, přednostně děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky. Nově je možné zařadit do přípravné třídy základní školy dítě, kterému nebyl povolen odklad povinné školní docházky.
Informace MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
MŠMT zveřejnilo tři dokumenty věnované přijímacímu řízení ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři:
a)
Informace pro přijímání na střední školy a konzervatoře ve školním roce 2018/2019,
b)
Metodická informace ke konání přijímacího řízení uchazečů se speciálními vzdělávacími potřebami do 1. ročníku středního vzdělávání,
c)
Sdělení MŠMT, kterým se určuje časový rozvrh konání písemných testů (zkušební schéma) jednotné přijímací zkoušky v rámci 1. kola přijímacího řízení do 1. ročníku oborů vzdělání s maturitní zkouškou ve školním roce 2018/2019.
MŠMT určilo časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací (jednotné zkušební schéma) společné části maturitní zkoušky a centrálně administrované výběrové zkoušky Matematika+ pro jarní zkušební období roku 2019, a to ve dnech 10. dubna 2019 – písemné práce z českého jazyka a literatury, 11. dubna 2019 – písemné práce z cizího jazyka, ve dnech 2., 3. a 6. května 2019 – didaktických testů. Podrobný časový rozvrh zkoušek je uveden v přílohách 1 až 8 Sdělení MŠMT, kterým se určuje časový rozvrh konání didaktických testů a písemných prací (jednotné zkušební schéma) společné části maturitní zkoušky a centrálně administrované výběrové zkoušky Matematika+ pro jarní zkušební období roku 2019.
Sdělením MŠMT se určují konkrétní termíny konání didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období roku 2019 od pondělí 2. září (od 12:00) do pátku 6. září 2019.
MŠMT vydalo aktualizovaný materiál Informace k vyplňování vysvědčení na základních školách od školního roku 2018/2019.
MŠMT stanovilo normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2019 pro účely poskytování dotací církevnímu školství a normativy neinvestičních výdajů regionálního školství na rok 2019 pro účely poskytování dotací soukromému školství. Dále MŠMT určilo republikové normativy škol a školských zařízení zřizovaných územními samosprávnými celky na rok 2019 a principy normativního rozpisu rozpočtu přímých výdajů RgŠ územních samosprávných celků na rok 2019 v úrovni MŠMT – KÚ.
Upřesnění činnosti pracovně výchovných skupin je obsaženo v Metodickém pokynu k provozování pracovně výchovných skupin ve školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy.
Informace ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
Především učitelům základních škol, kteří rozvíjejí čtenářské dovednosti žáků, je určena publikaci s uvolněnými úlohami ze čtenářské gramotnosti z mezinárodního šetření PIRLS 2016. Dále ČŠI zveřejnila tematickou zprávu Rozvoj matematické gramotnosti na základních a středních školách ve školním roce 2017/2018.
Veřejný ochránce práv
Zdroj: www.ochrance.cz
V sekci věnované „náctiletým“ se ombudsmanka věnuje problematice poskytování dietního stravování. Ombudsmanka uvádí, že školy by měly vařit dietní jídla, pokud je přiměřené to po nich požadovat. Ne vždy je však požadavek na vaření dietního jídla přiměřený. Podmínka přiměřenosti znamená, že je třeba posuzovat každý jednotlivý případ zvlášť (např. zjistit důvody, proč je v konkrétním případě obtížné zajistit dietní stravování). Teprve po zvážení všech důležitých informací je možné říci, zda mohlo nebo nemohlo dojít k diskriminaci.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)