Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:

 

 

 

 

Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změny za období duben 2017
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
specialistka na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Zdroj: www.mvcr.cz
Zákon č. 101/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
Částka: 39/2017 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 5. 4. 2017, 1. 9. 2017, 1. 9. 2018, 1. 9. 2020
K nejzásadnějším momentům rozsáhlé a obsahově různorodé novely školského zákona patří zejména:
-
nová úprava práv a povinností pedagogických pracovníků (účinnost od 1. 9. 2017);
-
nová pravidla spojená s vyloučením žáka nebo studenta ze školy nebo školského zařízení (účinnost od 1. 9. 2017);
-
možnost být zároveň žákem spádové nebo jiné školy zapsané v ČR do rejstříku škol a školských zařízení v případě, že žák plní povinnou školní docházku ve škole mimo území ČR nebo formou individuální výuky v zahraničí (účinnost od 1. 9. 2017);
-
nová úprava financování škol a školských zařízení (účinnost od 1. 9. 2018); podle přechodných ustanovení novely jsou školy a školská zařízení do 31. prosince 2018 financovány ze státního rozpočtu podle školského zákona ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti zákona č. 101/2017 Sb.
Vyhláška č. 118/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 47/2005 Sb., o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem, ve znění pozdějších předpisů
Částka: 43/2017 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 28. 4. 2017
Novela navazuje na změnu § 74 odst. 3 školského zákona, podle které žáci středních škol v oborech vzdělání, v nichž se dosahuje středního vzdělání s výučním listem, konají písemnou zkoušku závěrečné zkoušky podle jednotných zadání. Novelou § 2 odst. 2 vyhlášky č. 47/2005 Sb. (upravujícího závěrečnou zkoušku v oborech vzdělání, v nichž se dosahuje stupně středního vzdělání s výučním listem) se zrušuje věta: "Pro písemnou zkoušku stanoví ředitel školy nejméně 3 témata, z nichž si žák jedno téma zvolí."
INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz
MŠMT zveřejnilo
kritéria hodnocení zkoušek a dílčích zkoušek společné části maturitní zkoušky a způsob celkového hodnocení maturitní zkoušky pro maturitní zkoušky konané v jarním zkušebním období a podzimním zkušebním období roku 2017.
Dále MŠMT stanovilo kritéria hodnocení výběrové zkoušky Matematika+ konané v jarním zkušebním období 2017. Uvedené informace jsou obsaženy ve Sdělení č. j. MSMT-7337/2017-1, doplněném osmi přílohami.
Informace MŠMT o standardizovaných jazykových zkouškách, kterými lze v roce 2018 nahradit jednu povinnou a jednu nepovinnou zkoušku z cizího jazyka v profilové části maturitní zkoušky,
obsahuje sdělení o jazykových zkouškách, které ředitel školy může zvolit jako náhradu zkoušky z cizího jazyka profilové části maturitní zkoušky v jarním zkušebním období a podzimním zkušebním období 2018.
MŠMT zveřejnilo materiál
Organizace školního roku 2018/2019 v základních školách, středních školách, základních uměleckých školách a konzervatořích.
Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže č. j. 21291/2010-28 je rozšířeno o
Přílohu č. 2: Dodržování pravidel prevence vzniku problémových situací týkajících se žáků s PAS ve školách a školských zařízeních za účelem zajištění bezpečnosti a ochrany jejich zdraví. Nastavení systémové metodické podpory a práce s rodinou a školou či školským zařízením.
Součástí přílohy je
Krizový plán pro prevenci vzniku problémových situací týkajících se žáka s PAS.
Zpravodaj MŠMT
z března 2017 obsahuje články spojené tematikou rozpoznávání a řešení šikany ve školách a školských zařízeních. Dále zpravodaj představuje pedagoga jako "chráněnou osobu" a shrnuje pravidla navrhovaného kariérního řádu učitelů.
MŠMT v materiálu
Přípravné třídy základních škol od školního roku 2017/2018
uvádí, že od školního roku 2017/2018 nově platí, že se v přípravné třídě základní školy mohou vzdělávat děti, u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj, a kterým byl současně povolen odklad povinné školní docházky. Děti, kterým nebyl povolen odklad povinné školní docházky, nebude možné do přípravné třídy základní školy zařadit.
INFORMACE CENTRA PRO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.novamaturita.cz
Centrum vydalo tři tematicky zaměřené zpravodaje.
Maturitní zpravodaj č. 40
je věnován komplexní maturitní zkoušce z českého jazyka a literatury. Spolu s rekapitulací pravidel konání zkoušky uvádí odlišnosti ve srovnání s průběhem zkoušky v předchozích letech (konání písemné práce před ukončením klasifikace za závěrečný ročník vzdělávání, hodnocení písemné práce centrálně jmenovanými certifikovanými hodnotiteli).
Maturitní zpravodaj č. 41
obsahuje informace o maturitní zkoušce z matematiky a nepovinné výběrové zkoušce Matematika+.
Maturitní zpravodaj č. 42
je zaměřen na komplexní maturitní zkoušku z cizího jazyka a mimo jiné informuje o trvání poslechového subtestu po dobu 40 minut.
INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csi.cz
Stanovisko
České školní inspekce k poskytování poradenských služeb dětem-cizincům a žákům-cizincům
je věnováno podmínkám a účelu poskytování podpůrných opatření a bezplatné jazykové přípravy. ČŠI se dále vyjadřuje k povinnosti školských poradenských zařízení vyšetřit děti-cizince nebo žáky-cizince, kteří o to požádají.
INFORMACE NÚV
Zdroj: www.nuv.cz
Výroční zpráva
za rok 2016 shrnuje činnost Národního ústavu pro vzdělávání, např. v oblasti společného vzdělávání, přímé podpory škol, v oblasti školských a školních poradenských služeb, diagnostických a intervenčních nástrojů.
Národní ústav pro vzdělávání připravil sdělení určená středním školám:
-
Zpravodaj Odborné vzdělávání v zahraničí 3/2017
obsahuje mimo jiné příspěvek o učebnicích matematiky pro střední odborné školy v ČR.
-
Dodatky k osvědčení Europass,
které si střední školy stáhly z databáze Europassu pro aktuální školní rok, mohou dát svým absolventům k dispozici ve formátu PDF a uveřejnit je na webových stránkách školy. Dodatky tak mohou sloužit všem absolventům.
Národní ústav pro vzdělávání v sekci Společné vzdělávání (metodiky a doporučení) zveřejnil virtuální hospitaci při výuce českého jazyka u žáků se specifickými poruchami učení.
INFORMACE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV
Zdroj: www.ochrance.cz
Veřejná ochránkyně práv v tiskové zprávě ze dne 30. března 2017 informuje o povinnosti předškolního vzdělávání, možnosti individuálního vzdělávání dítěte a zápisu k předškolnímu vzdělávání. V sekci "Ochránkyně pro děti a náctileté" jsou popsány základní podmínky vzdělávání žáka ve dvou základních školách.
Tisková zpráva ombudsmanky ze dne 23. března 2017 je věnována postupu, kdy je úřední písemnost, kterou si adresát po výzvě pošty nevyzvedl, vložena do schránky. Podle ombudsmanky je uvedený postup standardem a odchýlit se od něj lze jen tehdy, když vložení do schránky není možné nebo to úřad odůvodněně vyloučil. Dále ombudsmanka upozorňuje, že z poštovních podmínek České pošty, s. p., vyplývá, že odesílatel může uvést poznámku "Nevracet, vložit do schránky" nejen na zásilky do vlastních rukou, ale i na běžnou doporučenou zásilku.

 

 

 

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Vyhlášky

47/2005 Sb. o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem