Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:

 

Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph. D.
specialistka na školskou problematiku
SBÍRKA ZÁKONŮ
Nařízení vlády č. 336/2016 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí, ve znění pozdějších předpisů
Částka: 132/2016
Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. leden 2017
Od 1. 1. 2017 základní sazba minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin činí 66 Kč za hodinu nebo 11 000 Kč za měsíc. Dále byly změněny nejnižší úrovně zaručené mzdy. Ustanovení o sazbě minimální mzdy a nejnižších úrovních zaručené mzdy při omezeném pracovním uplatnění zaměstnance (§ 4) bylo zrušeno.
Vyhláška č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání
Částka: 139/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 31. říjen 2016
Nová vyhláška o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání v návaznosti na novelu školského zákona mimo jiné stanoví pravidla konání školní přijímací zkoušky, jednotné přijímací zkoušky, úpravu podmínek uchazečům se speciálními vzdělávacími potřebami a úpravu hodnocení výsledků jednotné zkoušky cizinců.
Podle nových pravidel bude přijímací řízení probíhat počínaje školním rokem 2016/2017.
Vyhláška nahrazuje dosavadní vyhlášku č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů.
POZNÁMKA REDAKCE
Komentáři vyhlášky bude věnován samostatný článek ve Speciálu pro střední školy 1/2017.
Vyhláška č. 366/2016 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2017
Částka: 146/2016 Sbírky zákonů
Datum účinnosti: 1. leden 2017
Vyhláška stanoví výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2017 a zrušuje vyhlášku č. 309/2015 Sb., o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2016.
INFORMACE MŠMT
MŠMT zveřejnilo tiskopisy přihlášek ke vzdělávání ve středních školách ve školním roce 2016/2017 a vysvětlivky k tiskopisům přihlášek.
Věstník MŠMT č. 9-10/2016 mimo jiné obsahuje:
-
Směrnici, kterou se pro příspěvkové organizace a organizační složky státu v působnosti MŠMT upravuje postup při provádění některých ustanovení zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů.
-
Seznam učebnic a učebních textů se schvalovací doložkou pro základní vzdělávání platný ve školním roce 2016/2017.
-
Seznam standardizovaných jazykových zkoušek pro účely systému jazykové kvalifikace zaměstnanců ve správních úřadech.
INFORMACE ČŠI
ČŠI informuje o výběrovém zjišťování (od 9. listopadu do 23. listopadu 2016) zaměřeném na zjišťování výsledků žáků 3. ročníků středních škol v oborech vzdělání, ve kterých se dosahuje středního vzdělání s maturitní zkouškou, v přírodovědné, jazykové a informační gramotnosti. Získané informace mohou žákům i jejich učitelům pomoci v období zbývajícím do završení vzdělávání maturitní zkouškou efektivně a cíleně rozvíjet silné a odstraňovat slabé stránky aktuálních žákovských výkonů.
INFORMACE CENTRA PRO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Maturitní zpravodaj č. 39 je zaměřen mimo jiné na změny právních předpisů týkajících se maturitní zkoušky ve školním roce 2016/2017, předmětové portfolio společné části maturitní zkoušky, uzpůsobení podmínek pro konání maturitní zkoušky, přihlašování a vyplňování formuláře přihlášky.
Dále Centrum shrnuje základní informace o jednotné přijímací zkoušce 2017.
INFORMACE NÚV
Zdroj: www.nuv.cz
Národní ústav pro vzdělávání zveřejnil informace o tom, že v listopadu měly střední školy možnost pilotovat e-zkoušky, tj. prakticky vyzkoušet elektronickou formu písemné závěrečné zkoušky v patnácti oborech vzdělání. Ve školním roce 2016/2017 bude možné uspořádat e-zkoušku již ve více než třiceti oborech vzdělání. Cílem práce na bankách úloh je dosáhnout takového stavu, aby se e-zkouška dala skládat ve všech oborech vzdělání.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV
Veřejná ochránkyně se zabývala z vlastní iniciativy postupem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (dále „RRTV“) v souvislosti se soutěžní výzvou k natáčení „nachytávek učitelů“ nazvanou „Vytočte svého učitele“. Po výzvě ochránkyně se RRTV zabývala rádiem odvysílanou soutěžní výzvou žákům a studentům k natáčení tzv. pranků - videí zachycujících učitele v nečekaných nepříjemných situacích, které žáci zinscenují.
RRTV původně zastávala názor, že tato záležitost nespadá do její působnosti, protože videa natočená žáky jsou umisťována na server You Tube, nad nímž Radě nepřísluší dohled. Po výzvě veřejné ochránkyně práv však uznala, že sice nemůže kontrolovat obsah videí na You Tube, ale přísluší jí kontrolovat rádiem odvysílanou soutěžní výzvu. Podle zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, totiž musí RRTV zkoumat, zda odvysílaná výzva zaměřená na školáky a studenty nemohla narušit mravní vývoj dětí a mladistvých například i tím, že by v nich vyvolala dojem, že tropení nejapných šprýmů hraničících se šikanou z učitelů je něco běžného, nezávadného.
Po výzvě ochránkyně přistoupila RRTV k věcnému hodnocení odvysílané výzvy a informovala ochránkyni, že shledala porušení zákona, protože výzva byla zaměřena na děti a mládež bez toho, aby byla jakkoli zjemněna vysvětlením, že cílem „pranku“ není vystavit učitele ponižující situaci a natočit ho v ní. RRTV vyzvala provozovatele k nápravě, která však v tomto konkrétním případě nebyla možná, protože výzva už skončila. Rada však přislíbila, že bude do budoucna podobná vysílání pečlivěji monitorovat.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče