Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Vydáno:
Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změny za období červenec 2015
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová,
Ph. D.,
specialista na školskou problematiku
INFORMACE MŠMT
MŠMT vydalo Dodatek č. 2 k Vyhlášení pokusného ověřování tvorby RVP a ŠVP a následného vzdělávání podle vytvořených ŠVP pro bilingvní gymnázia (č. j. 19 242/2007-23 ze dne 26.9.2007, ve znění Dodatku č. j. 1805/2009-23 ze dne 1.4.2009), který nabývá účinnosti 1. září 2015. Dodatek č. 2 mimo jiné stanoví, že
-
žáci, kteří byli přijati ke střednímu vzdělávání do oboru vzdělání 79-41-K/610 Gymnázium - vybrané předměty v cizím jazyce a vzdělávají se podle ŠVP vytvořených dle pilotní verze RVP pro dvojjazyčná gymnázia, dokončí své vzdělávání v tomto oboru vzdělání a podle těchto ŠVP,
-
po nabytí účinnosti novely nařízení vlády č. 211/2010 Sb., kterou se do soustavy oborů vzdělání zavádí nový obor vzdělání 79-43-K/61 Dvojjazyčné gymnázium, budou žáci přijímáni do tohoto oboru vzdělání, a to od 1. září 2016 počínaje prvním ročníkem vzdělávání.
Informace MŠMT pro školy k používání vázaného a nevázaného písma ve výuce (ze dne 29. června 2015, čj. MSMT-18492/2015) uvádějí, jak postupovat při výuce nevázaného a vázaného písma ve školách.
Pravidla používání nevázaného a vázaného písma jsou adresována škole (části Orientace na trhu, ŠVP, DVVP, Organizace výuky, Zajištění didaktických materiálů, Přístup k žákům, Informace pro zákonné zástupce a veřejnost) a zákonným zástupcům žáků.
Téměř do všech uvedených tematických celků zasahuje problematika výuky žáka, který přestoupil ze školy, ve které byl vyučován jiným typem písma.
Věstník MŠMT č. 5-6/2015 obsahuje Soubor pedagogickoorganizačních informací pro mateřské školy, základní školy, střední školy, konzervatoře, vyšší odborné školy, základní umělecké školy, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a školská zařízení na školní rok 2015/2016 (č. j. MSMT-4387/2015-2) a Informace o udělení schvalovacích doložek učebnicím a učebním textům.

INFORMACE ČŠI
ČŠI zveřejnila výsledky letošního elektronického zjišťování výsledků žáků na úrovni 9. ročníků základních škol a 3. ročníků vybraných oborů středních odborných škol. Podrobněji je test okomentován na s. 27.
ČŠI vydala Informační bulletin (dne 24. června 2015) obsahující články mimo jiné na téma Poznámky k PHÚ 2014/2015, Oblasti zájmu ČŠI - 2015/2016, Nová kritéria ČŠI, ČŠI se zaměřuje na školní stravování, Metodické publikace ČŠI a Právní aktuality.
Tematická zpráva ČŠI Kontrola bezpečnosti a ochrany zdraví ve školách a školských zařízeních v období od 1.9.2013 do 31.12.2014 může být pro školy a školská zařízení užitečným podnětem k vlastní interní revizi činností v oblasti BOZ dětí, žáků a studentů zejména díky uvedeným souhrnným výstupům z provedených kontrol a analýze školní úrazovosti.
ČŠI zveřejnila Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2015/2016.
První část plánu zahrnuje stálé úkoly vymezené školským zákonem (podrobnější rozpracování stálých úkolů je vymezeno v příloze); druhá část plánu podrobněji definuje vybrané specifické úkoly ČŠI pro daný školní rok; třetí část plánu vymezuje další úkoly stanovené školským zákonem navazující na inspekční činnosti v předchozích obdobích; čtvrtá část plánu určuje hlavní rozvojové úkoly plynoucí zejména z mezinárodní spolupráce ČŠI, mezinárodních závazků ČR, které ČŠI na základě příslušných pověření plní, a z postavení ČŠI jako úřadu veřejné správy.
Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová schválila Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání, podle nichž bude Česká školní inspekce postupovat. Kritéria jsou zveřejněna na webových stránkách ČŠI.
ČŠI informuje o tom, že v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o státní službě se ČŠI stala od 1.7.2015 služebním úřadem. Představení podle zákona o státní službě složili, nebo složí služební slib.

INFORMACE NÁRODNÍHO ÚSTAVU PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.nuv.cz
Národní ústav pro vzdělávání zpracoval příručku Prevence a intervence předčasných odchodů ze středních škol. Příručka analyzuje danou problematiku, obsahuje příklady dobré praxe a přehledný katalog nástrojů a opatření zacílených na prevenci a intervenci v oblasti předčasných odchodů ze středních škol.

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ
Praktické informace zejména pro absolventy připravilo ministerstvo prostřednictvím tiskové zprávy MPSV Absolventi na trhu práce: kudy vede cesta k zaměstnání? a tiskové zprávy ČSSZ Ukončili jste právě studium? Pojistné na sociální zabezpečení platit nemusíte. Až od zahájení výdělečné činnosti.

PŘIPRAVOVANÁ LEGISLATIVA
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů, předložený MŠMT
Navrhuje se změnit pravidla upravující náležitosti přihlášky ke vzdělávání ve dvou případech:
1)
Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti (požadovaný původně podle § 77 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů) se nahrazuje závěrem posudku o zdravotní způsobilosti uchazeče ke vzdělávání, vyplývajícího z lékařského posudku (podle zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů).
2)
Posudek školského poradenského zařízení o zdravotním postižení nebo zdravotním znevýhodnění uchazeče, který je zdravotně znevýhodněn, obsahující vyjádření o doporučení vhodného postupu při konání přijímací nebo talentové zkoušky se nahrazuje doporučením školského poradenského zařízení pro uchazeče se speciálními vzdělávacími potřebami obsahujícím doporučení k poskytnutí podpůrných opatření školou při přijímacím řízení. Účinnost tohoto ustanovení je odložena ke dni 1.9.2016 v souladu s odložením účinnosti ustanovení § 16 až § 19 školského zákona.
Navrhuje se upřesnit pravidla regulující vyhlášení prvního kola přijímacího řízení v tom smyslu, že v případě zápisu školy nebo oboru vzdělání do školského rejstříku po 31. lednu příslušného roku může ředitel školy vyhlásit první kolo přijímacího řízení v jiném termínu, nejpozději však do 31. srpna.
Ustanovení § 3 (Průběh přijímacího řízení) se navrhuje změnit ve dvou případech:
1)
Navrhuje se doplnit upřesnění v tom, že součástí přijímací zkoušky může být centrálně zadávaný a vyhodnocovaný test. Pro konání tohoto testu se stanoví, že se může konat v rozmezí pěti pracovních dnů před 22. dubnem.
2)
Navrhuje se doplnit § 3 o nový odst. 8, podle kterého ředitel školy zajistí uchazeči se speciálními vzdělávacími potřebami odpovídající podmínky v přijímacím řízení podle doporučením školského poradenského zařízení obsahujícího doporučení k poskytnutí podpůrných opatření školou při přijímacím řízení. Účinnost tohoto ustanovení je odložena ke dni 1.9.2016 v souladu s odložením účinnosti ustanovení § 16 až § 19 školského zákona.
Ustanovení § 4 odst. 3 se navrhuje změnit tak, aby bylo možné uchazeči přidělit a zaslat registrační čísla již spolu s pozvánkou k přijímací zkoušce, tedy dříve než bezprostředně před přijímací zkouškou. Dále se upřesňuje, že přidělení registračního čísla se týká i oborů, kde se koná jen talentová zkouška.
Návrh změn § 5 vyhlášky reaguje na novelizované znění školského zákona. Novelizované znění školského zákona stanoví, že přijímací řízení je správním řízením ve všech školách, tj. i ve školách soukromých a církevních. Konkrétně to znamená, že se navrhuje
-
pro všechny školy bez ohledu na zřizovatele zakotvit pravidlo, podle kterého ředitel školy postoupí krajskému úřadu spolu s odvoláním i kritéria přijímacího řízení, podle kterých postupoval při přijímacím řízení,
-
zrušit pravidlo, podle kterého ředitel školy, kterou nezřizuje stát, kraj, obec nebo svazek obcí, postupuje při odvolání podle vnitřního předpisu školy.
Navrhuje se účinnost dnem 1.9.2015, s výjimkou ustanovení, která mají nabýt účinnosti k 1.9.2016 (ustanovení související s uchazeči se speciálními vzdělávacími potřebami).

Související dokumenty

Pracovní situace

Hospodaření s FKSP od roku 2024
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost

Zákony

20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu
561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)