Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení Změny za období červen 2016

Vydáno:

SBÍRKA ZÁKONŮ

Zdroj: www.mvcr.cz
Zákon č. 178/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů Částka: 68/2016 Sbírky zákonů Datum účinnosti: 1. 9. 2016, 1. 1. 2017, 1. 9. 2017, 1. 9. 2018, 1. 9. 2020
Zásadní novela školského zákona novým způsobem upravuje velké množství právních vztahů a právních institutů. K nejdůležitějším patří změny organizace předškolního vzdělávání a povinnost předškolního vzdělávání, změny spojené s individuálním vzděláváním žáka, přijímacím řízením ke vzdělávání ve střední škole a konáním maturitní zkoušky.
Jednotlivým změnám školského zákona budou věnovány speciální články.
INFORMACE MŠMT
Zdroj: www.msmt.cz MŠMT zveřejnilo
-
Věstník č. 3-4/2016, který obsahuje Sdělení o opravě chyby v Organizaci školního roku 2016/2017 v základních školách, středních školách, základních uměleckých školách a konzervatořích; Seznam akreditovaných osob podle ustanovení § 18a odst. 4 zákona č. 109/2002 Sb.; Popisy struktur individuálních údajů předávaných ze školních matrik a z evidence uchazečů o přijetí ke vzdělávání ve VOŠ pro školní rok 2016/17; Informace o resortních statistických zjišťováních v roce 2016 a Informace o udělení schvalovacích doložek učebnicím a učebním textům;
-
Soubor pedagogicko-organizačních informací pro mateřské školy, základní školy, střední školy, konzervatoře, vyšší odborné školy, základní umělecké školy, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a školská zařízení na školní rok 2016/2017 (č. j.: MSMT-7896/2016-3);
-
Informace k postupu při zápisu nejvyššího povoleného počtu žáků ve školním klubu do rejstříku škol a školských zařízení;
-
Doporučení MŠMT k uvádění QR kódů na vysvědčeních a dalších dokladech o vzdělání (č. j. 10867/2016 ze dne 20. května 2016).
MŠMT připravilo základní informace pro mateřské školy v oblasti společného vzdělávání. Informace se týkají jak organizace školy a tříd, tak využití a financování podpůrných opatření.
MŠMT v průvodci a metodickém návodu představuje tzv. „svazkové školství“ (školy a školská zařízení zřizovaná dobrovolnými svazky obcí), upozorňuje na pozitiva a případná rizika tohoto modelu spolupráce obcí z pohledu ekonomického, pedagogického i právního. Uvedená metodická podpora je určena pro ty, kdo uvažují o založení dobrovolného svazku obcí a zřízení svazkové školy.
MŠMT v tiskové zprávě informuje o aktuální situaci v dětském domově a výchovném ústavu v Chrastavě.
INFORMACE ČŠI
Zdroj: www.csicr.cz
ČŠI zpřístupnila Tematickou zprávu Výuka soudobých dějin na 2. stupni základních škol a na středních školách. ČŠI ve zprávě mimo jiné doporučuje podrobněji konkretizovat očekávané výstupy týkající se výuky soudobých dějin v rámcových vzdělávacích programech nebo pro zvýšení atraktivity výuky soudobých dějin dávat větší prostor zážitkové pedagogice.
Dále ČŠI zveřejnila sekundární analýzu výsledků mezinárodních šetření PIRLS 2011 (mezinárodní šetření čtenářské gramotnosti žáků) a TIMSS 2011 (mezinárodní šetření zaměřené na matematiku a přírodovědu) zaměřenou na srovnání charakteristik méně úspěšných a velmi úspěšných tříd. Ve zprávě jsou mimo jiné uvedeny hlavní charakteristiky méně úspěšných a velmi úspěšných tříd. Doporučení obsažená ve zprávě jsou spojena zejména se zvládáním šikany, komunikací s rodiči žáků a zvyšováním kvalifikace učitelů.
INFORMACE CENTRA PRO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.novamaturita.cz
Centrum shrnulo informace týkající se podzimního zkušebního období maturitní zkoušky 2016. K základním informacím připojilo informace k přihlašování k podzimnímu zkušebnímu období maturitní zkoušky 2016 a maturitní kalendář pro podzimní zkušební období maturitní zkoušky 2016.
INFORMACE NÁRODNÍHO ÚSTAVU PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroj: www.nuv.cz
NÚV zpřístupnil nové publikace o studiu a práci v zahraničí a o dobrovolnictví, na jejichž vzniku se spolu s Národním informačním centrem pro mládež podílel i Eurodesk a Europass.
Jsou to:
- práce v zahraničí
- Dobrovolnictví
- Studium v zahraničí
Ke stažení na http://www.nuv.cz/brozury-nicm
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV
Zdroj: www.ochrance.cz
Ombudsmanka v tiskové zprávě (ze dne 1. 6. 2016) „Přibývá dětí žádajících ombudsmanku o pomoc“ mimo jiné uvádí: Děti se však na ochránkyni obracejí i s celou řadou otázek týkajících se nejrůznějších každodenních situací, školy apod. Příkladem může být student, který nesouhlasil s hodnocením jednoho předmětu a žádal o radu poté, co byla zamítnuta jeho žádost o komisionální přezkoušení. Tradičně se také děti zajímají o to, jestli mají rodiče právo zabavit jim mobil, který si samy koupily z našetřených peněz. Ombudsmanka jim v těchto případech vysvětluje, že rodič má právo dítě vychovávat, a tedy i přiměřeně trestat, což je nutné posuzovat vždy podle konkrétních okolností. Dočasné zabavení mobilu tedy nemusí být něčím nepřijatelným, ani když si ho dítě koupilo ze svých peněz.
JUDIKATURA
Zdroj: www.nsoud.cz
Nejvyšší soud se v souvislosti se zajištěním bezpečnosti a ochrany zdraví žáků zabýval otázkou, zda pokyn „zákaz koupat se bez dozoru v rybníce“ je dostačující a zda není nutné jej v případě patnáctiletých žáků odůvodnit (proč je toto chování zakázáno). Nejvyšší soud (rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 17. 9. 2015, sp. zn. 21 Cdo 268/2015) konstatoval: „zákaz koupat se bez dozoru v rybníce“ jako objektivní, srozumitelně vyjádřené pravidlo chování, má charakter pokynu k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a splňuje požadavky, které na pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci klade zákoník práce.
PŘIPRAVOVANÁ
LEGISLATIVA
Zdroj: https://apps.odok.cz
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů, předložený MŠMT
Navrhovaná novela vyhlášky navazuje na novelizaci některých ustanovení školského zákona, která se vztahují k maturitní zkoušce.
Navrhuje se nabytí účinnosti dnem 1. října 2016, s výjimkou ustanovení čl. I bodu 1 (§ 5 odst. 3 upravující zadání písemné práce z českého jazyka a literatury), které má nabýt účinnosti dnem 1. října 2017.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

109/2002 Sb. o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů