Praha 7 ruší vzdálenosti ve vzdělávání

Vydáno:

Žáci z různých koutů České republiky, nebo dokonce světa, kteří se ve stejný okamžik potkají u jedné tabule, společně řeší zadaný úkol, vzájemně si prezentují výsledky, diskutují, zpívají, komunikují v cizím jazyce. Učitelé, kteří vyvolávají žáky z jiné školy, předávají si zkušenosti, vzájemně se podporují a zvyšují své dovednosti formou hospitací přímo ve výuce. Vize budoucnosti? Nikoliv! Od února 2014 realita škol na Praze 7.

Praha 7 ruší vzdálenosti ve vzdělávání
Mgr.
František
Rada
 
ředitel Základní školy Praha 7, Strossmayerovo náměstí 4
Vzhledem k profilaci na ICT se naše základní škola stala koordinátorem projektu SMART Bridgit classroom, který se naše městská část jako první v republice rozhodla vyzkoušet i pro oblast vzdělávání a který je založen na využívání moderní technologie SMART Bridgit přímo ve výuce. V dlouhodobém horizontu se městská část Praha 7 snaží plošně podporovat zavádění moderních technologií do výuky, a tím zatraktivnit výuku nejen pro žáky škol, ale také pro samotné učitele. Během dvou let se městské části podařilo vybavit všechny zřizované školy dvěma interaktivními tabulemi a proškolit pedagogy v jejich využívání.
Městská část dostala v letošním roce nabídku od kanadského výrobce interaktivních tabulí ke spolupráci na tomto projektu, který by měl ověřit možnost využití SMART Bridgit classroom pro školy a školská zařízení v českém prostředí. Kanadský výrobce nám přes svého generálního zástupce AV MEDIA, a. s., bezplatně zapůjčil veškeré hardwarové a softwarové vybavení, které umožňuje využití technologie SMART Bridgit ve výuce, a za účasti našeho zřizovatele, MČ Praha 7, který naší škole zajistil rekonstrukci třídy, v ní vybudoval ukázkovou učebnu SMART Bridgit classroom, odkud bude tento projekt řízen ve spolupráci s ostatními školami na Praze 7. Kouzlo SMART Bridgit tkví v jedinečném spojení internetu, e-mailu, webové kamery, mikrofonu a interaktivní tabule pomocí vzájemného sdílení pracovních ploch. Všichni účastníci se vidí, slyší, komunikovat mohou hlasem i formou chatu, ale hlavně mohou zároveň pracovat na jedné tabuli, vyplňovat, přesouvat, psát nebo prezentovat. Technologie SMART Bridgit je spíše známá z komerčního sektoru, kde je firmami využívána hlavně pro zefektivnění komunikace a vedení tzv. porad na dálku. Software umí automaticky vygenerovat pozvánku formou e-mailu. Pokud účastníci pozvání přijmou, mohou se daného jednání zúčastnit bez potřeby dalších softwarových instalací. Ve školním prostředí se stává ojedinělým pomocníkem ve vzdělávání. Já osobně vidím přínos SMART Bridgit pro školu v těchto oblastech:
 
navázání spolupráce s partnerskými školami v ČR i v zahraničí,
 
zefektivnění výuky napříč předměty,
 
posílení výuky cizích jazyků,
 
možnosti učit žáky efektivně spolupracovat a komunikovat v reálném čase,
 
pomoci rodinám při vzdělávání dlouhodobě nemocných dětí, studujících v zahraničí či formou domácího vzdělávání,
 
sdílení zkušeností a dobré praxe s ostatními pedagogy.
ZŠ Strossmayerovo náměstí 4 se od roku 2012 snaží v rámci profilace škol na Praze 7 aktivně zavádět moderní technologie do výuky. SMART Bridgit umožňuje škole nejen zvyšovat kompetence pedagogů a oživit výuku novými prvky, ale zejména dává možnost vytvářet
komunitní prostor pro spolupráci
mezi školami u nás i v zahraničí, potažmo rodiči v rámci domácího vzdělávání dětí, případně v situacích dlouhodobých absencí a hospitalizací. Důležité je i rušení vzdáleností mezi okolními školami. Moderní učebnu mohou využívat žáci i pedagogové ze všech škol zřizovaných městskou částí. SMART Bridgit je pro nás výzvou stát se po všech stránkách moderní školou 21. století.