Podpora bezpečnosti a ochrany dětí, žáků i zaměstnanců škol a školských zařízení ze strany MŠMT

Vydáno:

Od 1.2.2015 bylo v oddělení DVPP a kariérního systému pedagogických pracovníků vytvořeno systematizované místo pro osobu odborně způsobilou v prevenci rizik. Po zřízení toho místa volaly školy i odborná veřejnost už od roku 2008.

Podpora bezpečnosti a ochrany dětí, žáků i zaměstnanců škol a školských zařízení ze strany MŠMT
Ing.
Šárka
Seifertová
osoba odborně způsobilá v prevenci rizik
Na 7. poradě vedení MŠMT dne 18. února 2015 vyslovil tehdejší ministr školství, mládeže a tělovýchovy souhlas s materiálem Metodické doporučení k zajištění bezpečnosti dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních - Minimální standard bezpečnosti, č. j.: MSMT 1981/2015-1 (dále jen „Metodické doporučení“). Metodické doporučení k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů v budovách škol a školských zařízení a v areálech škol a školských zařízení k nim náležejících bylo zpracováno jako jedno z opatření MŠMT, které bylo přijato na základě úkolu (uvedeného pod bodem č. 38 záznamu jednání s názvem Zadání vlády k tragické události ve Žďáru nad Sázavou) ze 40. schůze vlády České republiky dne 15. října 2014.
Metodické doporučení vycházelo také ze závěrů tematické zprávy České školní inspekce (dále jen „ČŠI“). Ze závěrů ČŠI vyplynulo, že během sledovaného období v termínu od 20. října do 13. listopadu 2014 navštívili pracovníci ČŠI celkem 5 477 škol a školských zařízení, což je 56,4 % škol a školských zařízení zapsaných ve školském rejstříku. Při tematické inspekci bylo zjišťováno, jak jsou školy a školská zařízení technicky a personálně zabezpečeny proti vniknutí a pohybu cizích osob. Zabezpečení bylo kontrolováno jak ráno při vstupu do školy, tak v průběhu výuky během dne. Žádné technické zabezpečení nebylo identifikováno v 1 % základních škol, 1,1 % mateřských škol, 2,7 % středních škol a 18,8 % ostatních škol (základních uměleckých škol, vyšších odborných škol a jazykových škol). Pouze necelá desetina škol a školských zařízení (9,6 %) byla spokojená se zajištěním bezpečnosti ve svém zařízení.
Dále 7. porada vedení MŠMT dne 18. února 2015 vzala na vědomí materiál Krizové situace spojené s ohrožením násilím ve školním prostředí, které přichází z vnějšího i vnitřního prostředí (příloha č. 14, č. j.: MSMT-1398/2015-1 k Metodickému doporučení) a zprávu Národního institutu pro další vzdělávání o realizaci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v podpoře bezpečnostních opatření ve školách a školských zařízeních a informaci o nově akreditovaném vzdělávacím programu Bezpečnost ve školách a školských zařízeních. Na této poradě bylo schváleno i vyhlášení neinvestičního dotačního programu Podpora zabezpečení škol a školských zařízení, č. j.: 2157/2015-1, který měl zajistit dostatečné zabezpečení budov právnických osob vykonávajících činnost škol a školských zařízení (dále jen „školy“) v souladu s Metodickým doporučením k bezpečnosti dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních - Minimálním standardem bezpečnosti, č. j.: MSMT-1981/2015-1, škol, které neměly žádné technické ani personální zabezpečení. Výsledky vyhodnocení neinvestičního dotačního programu, které byly známy už od 31. 5. 2015 (po změně na pozici ministra školství) byly schváleny až 25. poradou vedení MŠMT dne 29. 6. 2015.
Do programu Podpora zabezpečení škol a školských zařízení, č. j. 2157/2015-1, se přihlásilo více než 3 000 škol a školských zařízení ze všech krajů České republiky. Některé školy podaly žádost i šestkrát. Po vyloučení vícenásobných podání se počet žádostí s projekty snížil na 2 972 (což představuje 30, 6 % všech škol a školských zařízení zapsaných v Rejstříku škol a školských zařízení). Z tohoto počtu bylo 1 798 žádostí s projekty formálně i věcně správných (tj. 60,5 % z celkového počtu), a tedy i hodnocených podle kritérií zveřejněných ve Vyhlášení dotačního programu (55 až 80 body).
Pro zajímavost, 80 body byl ohodnocen výběrovou komisí MŠMT pouze jeden projekt, a to projekt mateřské školy ze Dvora Králové nad Labem. Po řádném termínu bylo zasláno nebo přineseno do budovy MŠMT 149 žádostí s projekty (tj. 5 % všech žádostí). Kvůli formálním nedostatkům bylo vyřazeno celkem 958 (tj. 32,2 % všech podaných) žádostí škol a školských zařízení. Žadatelé po MŠMT požadovali dotace na zabezpečení škol a školských zařízení v celkové výši 426 815 757 Kč (což je více než 71násobek částky alokované MŠMT pro tento program). S ohledem na přidělenou alokaci bylo vybráno výběrovou komisí 65 škol a školských zařízení (s bodovým ohodnocením od 80 do 75 bodů), kterým byla přidělena neinvestiční dotacena základní zabezpečení budov a areálů s nimi souvisejícími. 61 školám a 1 školskému zařízení byla přidělena stoprocentní požadovaná dotace, 3 školám pak byla přiznána dotaceve výši 80,7 %, 90,9 % a 96,5 % požadované dotace.
Nejnižší přiznaná požadovaná částka dotace byla 10 480 Kč a nejvyšší přiznaná požadovaná dotace byla ve výši 369 427 Kč na jednu školu.
Nejčastěji byla dotace přidělena na zabezpečení dveří, branek, kamerový, plotový a osvětlovací systém, videotelefony. Ve třech případech byly hrazeny náklady na personální zajištění ostrahy školy. Na dotaci dosáhlo jediné školské zařízení.
Nejčastěji se v názvech žádostí o dotaci objevovaly výrazy jako ochrana, zabezpečení a bezpečnost. Méně se objevovaly technické prvky, jako např. „Posílení zabezpečení o kamerový systém“, „Kamerový systém jako nástroj podpory vyšší bezpečnosti“, „Rozšíření systémů domácích telefonů o videojednotku“. Nechyběly ani poetické názvy jako „Neproklouzne ani myš“, „Abychom si mohli v klidu hrát, máme školu bezpečnou jako hrad“ či „Na Jeskyňky uvidíme, žádnou domů nepustíme“.
V souvislosti s administrací programu bylo v měsících únor až duben vyřízeno na MŠMT více než 2 000 telefonických dotazů (denně i 150) a téměř 4 500 e-mailů.
V současné době již první školy začaly zasílat na MŠMT vyúčtování dotačního programu „Podpora zabezpečení škol a školských zařízení“.