Poděkujme těm, kteří pomáhají

Vydáno:

Od začátku ledna je možné nominovat aktivní mladé lidi na Cenu Gratias Tibi 2018. Projekt Gratias Tibi (z latiny „děkuji tobě“) oceňuje ty, kterým není lhostejný svět kolem nás a snaží se jej různými aktivitami obohatit. Letos v květnu bude cena udělována již po páté. Za celou historii bylo přihlášeno více než 600 projektů. Jejich zaměření je velmi pestré, od charitativních sbírek přes pomoc seniorům, oživování veřejného prostoru, komunitní projekty až po vzdělávací a osvětové kampaně, upozorňující například na závažná onemocnění.

 

Poděkujme těm, kteří pomáhají
Mgr. et Mgr.
Eva
Lukášová,
koordinátorka projektu
Gratias
Tibi
Mladí lidé o sobě dávají stále více vědět, vidí problémy a výzvy ve svém okolí a mají touhu věci měnit. Dokážou se nadchnout pro věc, hledají řešení, přicházejí s projekty a iniciativami. Chceme jim dát najevo, že si jejich záslužné činnosti vážíme, a inspirovat tak jejich následovníky.
Ocenění mohou získat
projekty, počiny a aktivity
jak
jednotlivců
, tak celých
skupin
. Zapojit se mohou třídy, třídní kolektivy, skautské oddíly, neformální skupiny atp. Je možné
přihlásit i vlastní projekt
.
Cena je udělována
ve třech věkových kategoriích
:
-
základní škola,
-
střední škola,
-
do 30 let.
Iniciátorem a hlavním organizátorem Ceny
Gratias
Tibi je společnost Člověk v tísni a její program Jeden svět na školách, který se už od roku 2001 snaží inspirovat mladé lidi k aktivnímu, zodpovědnému a otevřenému přístupu ke světu, v němž žijeme. Cena má od počátku podporu výrazných partnerů, kteří se dlouhodobě podílejí na podpoře občanské společnosti v České republice.
Jak vše probíhá?
Z přihlášených projektů vybere tři finalisty v každé kategorii
odborná porota, složená ze zástupců partnerských organizací, médií a osobností veřejného života
. Ceny
Gratias
Tibi budou předány vítězům jednotlivých kategorií dne
15. května 2018 v Lucerně
. Slavnostní večer bude
natáčet Česká televize
,
mediální
partner projektu.
Diváci České televize mají možnost prostřednictvím online hlasování vybrat z celkových devíti finálových projektů svého favorita - tomu je pak udělena
Cena České televize
. V loňském roce diváky České televize nejvíce zaujal projekt
Babičkové
studentů Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci, kteří pravidelně navštěvují seniory v Domově Pohoda ve Chválkovicích, povídají si s nimi, čtou jim, poslouchají jejich vyprávění a tráví společně volný čas. Jedná se nejen o cennou zkušenost pro studenty i seniory, ale především o překračování
mezigeneračních propastí
.
V roce
2018
bude také udělena
Cena Nadace O2 za přínos ve vzdělávání
. Ta je určena projektům, které napomáhají
rozvoji netradičních forem a oblastí vzdělávání
. V loňském ročníku byla udělena
Cena O2 za bezpečnou a vstřícnou komunitu
. Získal ji projekt šestice studentů z Brna s názvem
Nenech to být
(
www.nntb.cz
). Ti, za podpory MŠMT, Linky bezpečí a PPP Brno, vytvořili a provozují internetový systém a mobilní aplikaci sloužící k boji
proti šikaně a vylučování z kolektivu na školách
po celé České republice. Díky Nenech to být mohou žáci anonymně nahlásit vedení školy případ šikany, jehož byli účastníkem či svědkem. Školy se do projektu mohou přihlásit zdarma a podpořit tak své studenty v boji proti vylučování z kolektivu či šikaně. Systém v současné chvíli využívá již 810 škol.
Co laureáti ceny získávají?
Všichni vítězové
získávají
finanční odměnu
pro účely
dalšího rozvoje svých projektů
a také
studijní cestu do zahraničí
. Mimo to jsou jim nabízeny
exkurze u partnerů ceny
(například u
České televize
, zpravodajského portálu
Aktuálně.cz
nebo
Knihovny Václava Havla
).
Všichni nominovaní
mají navíc možnost zapojit se do
absolventského programu
pro účastníky projektů Jednoho světa na školách, v jehož rámci mohou absolventi navzájem
sdílet své zkušenosti s realizací projektů a dále rozvíjet své schopnosti
.
Nominace projektů pro letošní ročník probíhá do 28. února 2018, a to prostřednictvím webového formuláře, který je k dispozici na www.gratiastibi.cz.
Projekty, které zvítězily v loňském roce v základních věkových kategoriích (ZŠ, SŠ a do 30 let):
Kategorie ZŠ: Chlapci z Těrlicka pomáhají dětem a dospívajícím s autismem
Chlapci z dětského domova v Těrlicku pravidelně navštěvují spolek ADAM. Pomáhají tak dětem s autismem a zároveň při nejrůznějších volnočasových aktivitách rozvíjejí vlastní sociální komunikaci a empatii vůči handicapovaným vrstevníkům. Porotu na tomto projektu nejvíce zaujalo, že jsou zde smazány hranice mezi těmi, kdo pomoc dávají a kdo ji přijímají. Obě strany totiž vycházejí ze znevýhodněných pozic. Chlapci z DDŠ Těrlicko, kterým je často ústavní péče nařízena, získávají pocit důležitosti, vidí, že jsou pro někoho potřební a že i oni sami mohou něco dokázat a pomoci ostatním. Porota taktéž ocenila dlouhodobost aktivit (od roku 2011) a pestrost činností, které děti za dobu fungování projektu společně zažily.
Kategorie SŠ: Revoluce na střední
Revoluce na střední je kampaň, za kterou stojí Česká středoškolská unie. Jejím cílem je změna reálné praxe ve třídách skrze prosazení požadavků, které by zvýšily kvalitu českého školství. Tyto požadavky si nadefinovali a prosazují je sami studenti. O jejich realizaci jednají i s institucemi, jako je ministerstvo školství nebo Česká školní inspekce. Snaží se například o posílení žákovských samospráv nebo o větší metodickou pestrost ve výuce. Porota ocenila především dlouhodobost projektu a snahu o systémové, promyšlené řešení. Jedná se o iniciativu, která byla diskutována nejen vnitřně v rámci České středoškolské unie, ale i s odborníky a dalšími zainteresovanými institucemi.
Kategorie do 30 let: ZVOL SI INFO
Studenti Masarykovy univerzity se rozhodli ukázat, jak lze pracovat s informacemi, které jsou nám „nabízeny“ na internetu. Nechtějí nikomu říkat, co si myslet, ale chtějí upozornit na množství nesmyslů, které se na internetu objevuje. Vytvořili proto příručku
Surfařův průvodce po internetu
, která pomáhá rozpoznat dezinformace. Navštěvují také střední školy, kde pro studenty na toto téma pořádají semináře.
Porotu na projektu zaujalo, že potřeba zabývat se kritickým myšlením vychází od samotných mladých lidí. Téma
mediální
gramotnosti a ověřování faktů je v současnosti velmi aktuální a porota ocenila především společenský význam projektu, který má nepřímý dopad na snižování rasismu a xenofobie.

Související dokumenty

Pracovní situace

Možnost vést dokumentaci školy pouze v elektronické podobě