Opisy a stejnopisy vysvědčení

Vydáno:

Podle ustanovení § 28 odst. 8 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „školský zákon“), právnické osoby vykonávající činnost školy a právnická osoba podle § 171 odst. 4 věty první1 vydávají stejnopisy a opisy vysvědčení, výučních listů a diplomů o absolutoriu.

 

Opisy a stejnopisy vysvědčení
JUDr. Mgr.
Eva
Janečková
odbornice na školskou problematiku
Z výše uvedeného vyplývá, že škola vydává dva typy dokumentů. Jedním z nich je opis a druhým stejnopis. Mezi těmito listinami je třeba rozlišovat. Opis je listina stejného obsahu jako prvopis. Nebude-li tato listina nijak autentizována, bude se jednat o prostou kopii. Jinak řečeno, opis dokladu o vzdělání je jeho kopií, kterou vydává právnická osoba vykonávající činnost školy, která vydala originál (prvopis) tohoto dokladu. Shoda kopie s originálem je potvrzena podpisem oprávněné osoby a razítkem. Stejnopis je jedno ze shodných vyhotovení originálu (prvopisu).
Podrobná pravidla pro vydávání opisů a stejnopisů dokladů o vzdělání stanoví § 4 vyhlášky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech o vzdělání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška“). Z tohoto ustanovení vyplývá, že opis vysvědčení, výučního listu a diplomu o absolutoriu je možné vydat pouze na žádost, a to na žádost osoby, které byl vydán originál, nebo jejímu zákonnému zástupci. Podle § 183 odst. 7 školského zákona je zákonným zástupcem pro účely tohoto zákona osoba, která je v souladu se zákonem nebo rozhodnutím soudu oprávněna jednat za dítě nebo nezletilého žáka.
Zákonný zástupce zastupuje nezletilého nebo jinou osobu, která není svéprávná v plném rozsahu. Jsou jimi zejména rodiče nezletilého za podmínky, že jsou svéprávní a jsou v plném rozsahu nositeli rodičovské odpovědnosti. Pokud došlo k osvojení, pak rodičovská práva a povinnosti přecházejí na osvojitele. V případě, že rodiče zemřeli, byli zbaveni rodičovské zodpovědnosti, její výkon byl pozastaven nebo nemají plnou způsobilost k právním úkonům, je zákonným zástupcem dítěte ustanovený poručník. Pěstouni nejsou zákonnými zástupci dítěte, rozhodují pouze o jeho běžných záležitostech.
Jak již bylo uvedeno výše, opis je ve své podstatě kopie originálu. Pro jeho vytvoření je tedy třeba předložit originál listiny. Její kopie je následně opatřena doložkou „Tento opis doslovně souhlasí s prvopisem“ spolu s otiskem úředního razítka právnické osoby vykonávající činnost školy (dále jen „razítko“), jménem, popřípadě jmény, příjmením a podpisem osoby, která opis vystavila, a datem vydání opisu. V případě, že je prvopis tvořen více samostatnými listy, uvedou se tyto náležitosti na každém listu.2
V případě, že právnická osoba vykonávající činnost školy vydá opis, je o tomto kroku nutné učinit zápis v příslušné dokumentaci školy.
Stejnopis je také vydáván osobě, jíž byl vydán prvopis, nebo jejímu zákonnému zástupci, a to pouze na žádost. Stejnopis je vydáván na příslušném tiskopisu, který byl platný v době vydání prvopisu. V případě, že již tento tiskopis není k dispozici, vyhotoví se stejnopis na jiném vhodném tiskopisu. I tento krok musí být zaznamenán do dokumentace školy.
Vzhledem k tomu, že školy uchovávají dokumentaci po dobu 45 let, pravděpodobně dojde časem k situaci, kdy stejnopis nemohou podepsat osoby, které podepsaly prvopis. V takovém případě jsou na stejnopis uvedena jejich jména s dovětkem „v.r.“.
Pokud nelze opatřit otisk razítka použitý na prvopisu, uvede se na stejnopisu namísto tohoto otisku zkratka „L. S.“. Na stejnopis se připojí doložka: „Tento stejnopis souhlasí s prvopisem“. K doložce se uvedou tyto náležitosti: jméno, popřípadě jména, příjmení a podpis ředitele školy a název právnické osoby, která stejnopis vydala, otisk razítka a datum vyhotovení stejnopisu.
V případě, že se stejnopis vyhotovuje na více samostatných listech, opatří se doložkou a náležitostmi každý list stejnopisu.3 V případě, že škola, která vydala prvopis, zanikla, měla by být příslušná dokumentace uložena v nástupnické škole, která také bude stejnopisy vydávat. Není-li určena nástupnická škola, vydá stejnopis jiná škola poskytující vzdělávání v tomtéž nebo podobném oboru vzdělání, pokud jí žadatel o vystavení stejnopisu vysvědčení předloží kopie dokladů, na jejichž základě lze stejnopis vydat, pořízené podle zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, nebo ověřené podle zákona č. 21/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a o ověřování pravosti podpisu a o změně některých zákonů (zákon o ověřování), ve znění pozdějších předpisů.
Za vydání opisu či stejnopisu lze požadovat úhradu vynaložených nákladů spojených s vydáním listin. Tato úhrada je příjmem právnické osoby vykonávající činnost školy. Stanovení výše úhrady je v kompetenci ředitele školy, nicméně tato pravomoc není bezbřehá. Školský zákon stanoví horní hranici možné úhrady, když uvádí, že za vystavení tohoto stejnopisu či opisu lze požadovat úhradu vynaložených nákladů, jejíž výše nesmí překročit 100 Kč.
1 Ministerstvo prostřednictvím jím zřízené a k tomu pověřené právnické osoby zajišťuje státní zkoušky z grafických disciplín, kterými jsou psaní na klávesnici, zpracování textu na počítači, těsnopis a stenotypistika. Státní zkoušky z jednotlivých grafických disciplín se konají podle zadání zpracovaných právnickou osobou podle věty první a jejich průběh zajišťují zkušební komisaři, kteří jsou zaměstnanci této právnické osoby. Ke státní zkoušce se může přihlásit každý, kdo získal alespoň základní vzdělání; přihláška se podává právnické osobě podle věty první a uvádí se na ní také rodné číslo uchazeče, bylo-li mu přiděleno. Dokladem o úspěšném vykonání státní zkoušky z grafické disciplíny je vysvědčení. Za státní zkoušku lze požadovat úplatu, která je příjmem právnické osoby podle věty první.
2 Ustanovení § 4 odst. 1 vyhlášky.
3 Ustanovení § 4 odst. 3 vyhlášky.

Související dokumenty

Pracovní situace

2022/2023: Plán činnosti střední školy v 1. pololetí školního roku
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Malotřídní základní škola
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Vysvědčení a rodné číslo
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole - doložení vysvědčení nebo jiných dokladů
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Cestovní náklady v případě cesty na soutěž - odborná poradna, odpověď na dotaz
Zahraniční výjezd ředitele školy - odborná poradna, odpověď na dotaz
Cestovní náhrady při cestě na školení - odborná poradna, odpověď na dotaz
Čipy ve školní jídelně - odborná poradna, odpověď na dotaz
Volby do školské rady
Dohoda o výkonu práce z domova
Úplata za zájmové vzdělávání
Směrnice
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Vyhlášky

3/2015 Sb. o některých dokladech o vzdělání