Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce

Vydáno:

Ve čtvrtek 31. ledna 2019 – symbolicky v den předávání pololetního vysvědčení – Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského slavnostně zahájilo výstavu „Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce“. Právě historie školní inspekce dosud neprávem zůstávala opomíjena a byla stranou zájmu badatelů, a tak je nová výstava unikátní zejména svým prvenstvím. Ale nejen tím. Expozice, kterou připravili Jana Bartošová, Magdaléna Šustová a Jan Šimek, odborní pracovníci Oddělení dějin školství Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského (NPMK), vůbec poprvé mapuje historii dozoru nad úrovní školního vzdělávání a plněním školní docházky, nad kvalifikací učitele a zároveň nad kvalitou jeho přípravy na vyučování.

Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce
PhDr.
Jana
Renner
vedoucí koncepčního, edukačního a PR oddělení NPMK
Všeobecný školní řád z roku 1774, který vydala císařovna a česká královna Marie Terezie, kromě povinného vzdělávání dětí ve věku od 6 do 12 let zavedl také systematizovaný dozor nad školami. V té době se na scéně dějin školství objevil školdozorce – inspektor. Byl jím obvykle místní duchovní správce, přičemž na ekonomické záležitosti dohlížel světský školní dozorce. Ten kontroloval třeba dostatek dřeva na topení ve školách nebo zásobu učebnic. Také dbal na to, aby učitel měl dostatečnou kvalifikaci a byl pracovitý. Nejdůležitější povinností školního dozoru byl dohled nad docházkou žáků.
Na výstavě je k vidění mnoho unikátních exponátů:
*
přípravy učitelů a originály ručně kolorovaných kreseb;
*
kniha hanby (tzv. černé knihy), kam učitelé kromě prohřešků žáků zaznamenávali také hříšníkům udělené tresty;
*
kniha cti (tzv. zlaté nebo bílé knihy), kde byly naopak uvedeny úspěchy žáků;
*
rozvrh hodin, který byl upraven kvůli nedostatku uhlí ve školním roce 1917/1918; další vystavený rozvrh zaznamenal změnu kvůli odvodu učitele na bojiště první světové války;
*
odměny pilnosti, které dostávali žáci s dobrým prospěchem (knihy nebo příležitostné tisky, které jsou podobné dnešním diplomům);
*
tzv. Schulpreiss – v 18. století šlo o odměny pro nejlepší žáky (pamětní medaile s portrétem české královny Marie Terezie).
Vystavena je i třídní kniha ze školního roku 1911/1912 z dnešního Gymnázia Jana Nerudy z Hellichovy ulice v Praze.
Inspektor hodnotil nejenom průběh vyučování, ale také přípravy učitele na výuku, proto učitelé přípravám na vyučování věnovali značnou pozornost. Inspektor kontroloval také rozvrh hodin a jeho dodržování. Hlavním úkolem školdozorců (později inspektorů) byla především kontrola plnění školní docházky žáků, ověřování jejich znalostí a v neposlední řadě také kontrola práce a chování učitele ve škole – a také mimo školu.
V předvečer otevření výstavy veřejnosti se konala slavnostní vernisáž, kterou otevřela Markéta Pánková, ředitelka NPMK, a Tomáš Zatloukal, ústřední školní inspektor. Vernisáže se kromě mnoha významných hostů zúčastnili také Zuzana Matušková, náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy, nebo Jindřich Fryč, státní tajemník MŠMT.
Unikátní výstava Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce se koná díky spolupráci NPMK a České školní inspekce. V návaznosti na výstavu vyjde také stejnojmenná odborná publikace Od školdozorce k inspektorovi. Historie školní inspekce.
Výstava je přístupná od 1. února do 21. dubna 2019 (včetně) v otevíracích hodinách muzea: denně (kromě pondělí) 10:00–17:00.
Vstupné: http://www.npmk.cz/pro-navstevniky/vstupne-do-muzea