Nový občanský zákoník a pracovněprávní vztahy, 2. část

Vydáno: 6 minut čtení

Druhá část článku (navazující na článek v Řízení školy č. 10/2014, s. 9) pojednává o vlastním uzavření pracovní smlouvy, DPP nebo DPČ v souvislosti se změnami zákoníku práce, účinnými od 1. 1. 2014.

Nový občanský zákoník a pracovněprávní vztahy
(2. část)
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph. D.
specialista na školskou problematiku
ADHEZNÍ ZPŮSOB UZAVŘENÍ SMLOUVY
Nový občanský zákoník umožňuje i při uzavírání smluv podle zákoníku práce využít tzv. adhezní způsob uzavření smlouvy (§ 1798 občanského zákoníku). Při využití tohoto způsobu se
obsah smlouvy smluvními stranami nesjednává, ale stanoví jej jedna smluvní strana
(např. zaměstnavatel). Typicky se jedná o situaci, kdy zaměstnavatel předloží zaměstnanci hotový text smlouvy (dohody). Druhá strana může stanovený obsah smlouvy přijmout, nebo odmítnout.
Současně platí následující:
„Obsahuje-li smlouva uzavřená adhezním způsobem doložku, která je pro slabší stranu zvláště nevýhodná, aniž je pro to rozumný důvod, zejména odchyluje-li se smlouva závažně a bez zvláštního důvodu od obvyklých podmínek ujednávaných v obdobných případech, je doložka neplatná.“
(§ 1800 odst. 2 občanského zákoníku).
Slabší stranou při uzavírání smluv nebo dohod podle zákoníku práce je zaměstnanec.
NEPLATNOST ČÁSTI PRACOVNÍ SMLOUVY
Nový občanský zákoník také upravuje neplatnost právního jednání a neplatnost části právního jednání.
Neplatnost právního jednání
(např. smlouvy) je sankcí mimo jiné za rozpor právního jednání s právním předpisem, pokud to smysl a účel zákona vyžaduje (§ 580 odst. 1 občanského zákoníku). Jestliže soud rozhodne, že je určité právní jednání neplatné, považuje se toto právní jednání za neučiněné (viz schéma na s. 7).
V praxi škol se může stát, že část pracovní smlouvy je neplatná. Abychom mohli vyslovit toto jednoduché konstatování, musí být splněna řada podmínek (§ 576 občanského zákoníku), které je vhodné demonstrovat příkladem.
Pracovní smlouva např. obsahuje ujednání, podle kterého je vychovatel školní družiny v případě potřeby zaměstnavatelem převeden na neomezenou dobu na práci učitele 1. stupně základní školy. Ostatní ujednání pracovní smlouvy jsou v souladu se zákonem, pouze toto ujednání odporuje zákoníku práce a smysl a účel zákoníku práce jeho neplatnost vyžaduje.
Uvedené ujednání pracovní smlouvy lze obsahově oddělit od pracovní smlouvy.
Pokud by strana pracovní smlouvy rozpoznala neplatnost tohoto ujednání včas a přesto by byla pracovní smlouva uzavřena, je neplatná pouze tato část pracovní smlouvy.
Pro doplnění uveďme, že stejně jako podle „starého“ občanského zákoníku, i podle nového občanského zákoníku
chyby v psaní nebo v počtech nejsou právnímu jednání na újmu, je-li jeho význam nepochybný
(§ 578 občanského zákoníku).
Pokud je např. v pracovní smlouvě chybně uveden den nástupu do práce a význam této části pracovní smlouvy je pro zaměstnance a zaměstnavatele nepochybný, pak v této části pracovní smlouva není neplatná.
UZAVŘENÍ PRACOVNÍ SMLOUVY, DPP NEBO DPČ S NEZLETILÝM - ABSOLUTNĚ NEPLATNÉ PRÁVNÍ JEDNÁNÍ
Školy běžně neuzavírají pracovní smlouvu, DPP nebo DPČ s nezletilými. Informace o této problematice jsou důležité zejména pro výchovné poradce při práci se žáky a jejich rodiči.
Do 31. 12. 2013 byla způsobilost fyzické osoby stát se zaměstnancem upravena v § 6 zákoníku práce:
„Způsobilost fyzické osoby jako zaměstnance mít v pracovněprávních vztazích práva a povinnosti, jakož i způsobilost vlastními právními úkony nabývat těchto práv a brát na sebe tyto povinnosti vzniká, pokud není v tomto zákoně dále stanoveno jinak, dnem, kdy fyzická osoba dosáhne 15 let věku; zaměstnavatel však s ní nesmí sjednat jako den nástupu do práce den, který by předcházel dni, kdy tato fyzická osoba ukončí povinnou školní docházku.“
Od 1. 1. 2014 ustanovení § 35 odst. 1 občanského zákoníku stanoví, že
„nezletilý, který dovršil patnáct let a ukončil povinnou školní docházku, se může zavázat k výkonu závislé práce podle jiného právního předpisu“
. Jiným právním předpisem je zákoník práce.
Jak je známo, žák splní
povinnou školní docházku
uplynutím období školního vyučování ve školním roce, v němž dokončí poslední rok povinné školní docházky (§ 43 školského zákona). Období školního vyučování končí dnem 30. června (§ 2 odst. 1 vyhlášky č. 16/2005 Sb., o organizaci školního roku, v platném znění).
Pokud by patnáctiletý nezletilý uzavřel pracovní smlouvu, DPP nebo DPČ před ukončením povinné školní docházky, došlo by k právnímu jednání, ke kterému nezletilý nemá způsobilost. Toto právní jednání (pracovní smlouva, DPP, DPČ) by bylo absolutně neplatné.
Jak již bylo uvedeno, neplatnost právního jednání (např. smlouvy) je sankcí mimo jiné za rozpor právního jednání s právním předpisem, pokud to smysl a účel zákona vyžaduje (§ 580 odst. 1 občanského zákoníku). Pokud určité jednání navíc zjevně narušuje veřejný pořádek, je absolutně neplatné (§ 588 občanského zákoníku).
Pracovní smlouva, DPP nebo DPČ uzavřená patnáctiletým nezletilým před ukončením povinné školní docházky splňuje obě podmínky. Veřejný pořádek vyžaduje ochranu nezletilých a uvedené právní jednání jej zjevně narušuje.
Vztah absolutně (a potažmo i relativně) neplatného právního jednání k neplatným právním jednáním jako celku lze vyjádřit schématem (viz s. 9).
K neplatnosti takového jednání soud přihlédne i bez návrhu a neplatnosti se může dovolat kdokoli. K vyvolání absolutní neplatnosti není zapotřebí projevu vůle stran ani rozhodnutí soudu. Rozhoduje-li o absolutní neplatnosti soud, má jeho výrok jen deklaratorní povahu (to znamená, že soud svým rozhodnutím absolutní neplatnost jen potvrzuje).
ZÁVĚR
 
Za určitých podmínek je sankcí při uzavření pracovní smlouvy, DPP nebo DPČ neplatnost právního jednání (smlouvy, dohody) nebo části právního jednání (smlouvy, dohody).
 
Pracovní smlouva, DPP nebo DPČ uzavřené s nezletilým, který nedovršil patnáct let nebo neukončil povinnou školní docházku, je absolutně neplatným právním jednáním. Rozhoduje-li o absolutní neplatnosti soud, má jeho výrok jen deklaratorní povahu.

Související dokumenty

Pracovní situace

Změna pracovního poměru
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
Mimořádná lékařská prohlídka
Výstupní lékařská prohlídka
Vstupní lékařská prohlídka
Periodická lékařská prohlídka
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pracovněprávní specifika „malotřídní“ školy
Málotřídní školy a pracovněprávní vztahy
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Příplatek za přímou pedagogickou činnost nad stanovený rozsah a práce přesčas
Návštěva lékaře
Práce přesčas
Novela maturitní vyhlášky
Účast na školení během víkendu

Poradna

Střet zájmů
Jmenování ředitele
Smlouva
Výpověď
Výpověď
DPP
Výpověď
Zařazení do platového stupně
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě

Články

Nový občanský zákoník a pracovněprávní vztahy, 1. část
Nový občanský zákoník a pracovněprávní vztahy, 3. část

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
262/2006 Sb. zákoník práce
89/2012 Sb. občanský zákoník

Vyhlášky

16/2005 Sb. o organizaci školního roku