Nový druh rizikové výzvy - Momo Challenge

Vydáno:

 

 

 

Během letních prázdnin 2018 se prostřednictvím sociálních sítí začal rozšiřovat nový druh rizikové výzvy - tzv. Momo Challenge.

 

 

 

 

 

 

Nový druh rizikové výzvy - Momo Challenge
doc. Mgr.
Kamil
Kopecký,
Ph.D.,
Centrum PRVoK, projekt E-Bezpečí, Pedagogická fakulta UPOL
1. Co je výzva Momo?
Momo Challenge je druh rizikové výzvy, která se rozšiřuje prostřednictvím sociálních sítí a mobilních telefonů. Uživatelé (především děti), kteří se do hry zapojí, jsou kontaktováni prostřednictvím různých profilů Momo na sociální síti WhatsApp a vyzváni, aby provedli několik nebezpečných úkolů. Pokud hráči odmítnou úkoly splnit, případně se jim úkoly splnit nepodaří, dojde k vyhrožování a vydírání.
Pachatelé hráčům např. vyhrožují, že Momo ublíží jejich rodičům či přátelům, že o nich Momo zveřejní citlivé údaje, přicházejí dokonce i hrozby "magické či nadpřirozené" (prokletí). Hrozby často doprovázejí děsivé obrázky a fotografie (fotografie mrtvol, zmrzačených dětí apod.). Zprávy jsou často tak hrůzostrašné, že opravdu mohou citlivější dítě vyděsit a vyvolat v něm pocit, že na ně musí reagovat. Podle některých verzí usilují Momo profily o "hacknutí" mobilního telefonu a jeho zavirování.
S fenoménem se pojí také městská legenda o malém japonském chlapci, který si s Momo chatoval přes WhatsApp, jemuž Momo odpověděla, že ví o panence jeho malé sestřičky, o které jí chlapec nic neřekl. Podle legendy totiž Momo dokáže získat prostřednictvím mobilního telefonu od svých obětí osobní informace. WhatsApp opakovaně vyzývá své uživatele, aby si Momo profily zablokovali a nahlašovali je.
Momo je ve skutečnosti název sochy "mladé ženy s dlouhými černými vlasy, vypoulenýma očima, zdeformovaným širokým úsměvem a ptačími pařáty". Socha byla vytvořena japonskou firmou zabývající se speciálními efekty Link Factory. Firma zapojení do výzvy zcela popírá. Původně se v médiích objevovaly také informace o tom, že jde o sochu japonského umělce Midoriho Hayashiho, ten ale popřel, že by šlo o jeho dílo. Fotografie Momo byla poprvé publikována 25. srpna 2016 na Instagramu (uživatelem nanaakooo), k rozvoji samotného fenoménu však masivně došlo až v roce 2018.
2. Rozšíření Momo Challenge
Momo Challenge se do povědomí veřejnosti dostala v červenci 2018 prostřednictvím sítě Reddit (uživatel AlmightySosa00 zveřejnil ořezanou fotografii sochy Momo) a YouTube (youtuber ReignBot zveřejnil video se sochou a popsal městskou legendu, která je se sochou spojena). Na základě informace o výzvě ji během měsíce začalo napodobovat velké množství uživatelů - ať již v podobě Momo postav, či hráčů plnících zadané úkoly.
Spekuluje se o tom, že samotná výzva původně vznikla v Japonsku a rozšířila se do Latinské Ameriky, protože první telefonní čísla v síti WhatsApp, která s profily Momo pracovala, byla právě z Japonska, Kolumbie a Mexika. Výzva se dále šířila přes YouTube a Minecraft servery a zhruba v polovině srpna 2018 se dostala do Evropy - objevila se ve Francii a Německu. Celá řada zemí (USA, Kanada, Indie, Brazílie, Argentina, Lucembursko, Německo, Španělsko...) potvrdila, že se do výzvy zapojili hráči z jejich země, nikde však nedošlo k žádným obětem na životech.
3. Případy spojené s výzvou
Ve středu 25. července 2018 se objevila zpráva, že argentinská policie vyšetřuje1), zda není hra Momo spojena se sebevraždou 12leté dívky z Buenos Aires (sebevražda oběšením). Dívka byla do rizikové výzvy aktivně zapojena (nahrávala videa při plnění úkolů). Vyšetřování však dosud přímou souvislost Momo se sebevraždou neprokázalo.
O souvislosti s Momo se spekulovalo také v případě úmrtí 11letého chlapce2) z argentinského města Zapala, ačkoli soudní vyšetřovatelé vyloučili, že by jeho smrt s online prostředím a hrou Momo souvisela.
Ve čtvrtek 23. srpna 2018 informoval online portál Hindustan Times3) o možném propojení výzvy Momo se sebevraždou 18letého studenta Manishe z Kurseongu (Indie). Ten byl nalezen oběšený v kůlně a za zády měl vyrytá hesla jako "ilumináti" nebo "ďáblovo oko". Rodiče oběti jsou přesvědčeni, že za sebevraždou stojí právě Momo Challenge, policie tuto verzi dosud nepotvrdila. O případu informovala rovněž TV Nova4) (informace jsou však mírně upraveny, např. větu "Policie na stížnost rodičů prověřuje, zda se Manish nestal obětí online hry" překládá jako "Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že za smrtí stojí tato hra", v závěru textu se již bere souvislost jako fakt).
4. Souvislost s Modrou velrybou
Stejně jako v případě Modré velryby je Momo riziková výzva, challenge (a současně i mem), která není centrálně řízena a jejíž náplň vytvářejí samotní uživatelé internetu. Samozřejmě i zde hrozí riziko nápodoby - děti si chtějí vyzkoušet cokoli, co je zajímavé, lákavé a třeba i dost strašidelné. Momo může - především u menších dětí - skutečně vyvolat strach a ukvapené reakce.
Stejně jako v případě Modré velryby není největším nebezpečím ani tak samotná výzva, ale spíše její případná popularizace prostřednictvím médií (především sítě youtuberů a bulvárních médií) a možná panika, kterou informace o výzvě doprovázené strašidelnými fotografiemi mohou vyvolat.
Je důležité, aby rodiče a učitelé informovali děti o tomto fenoménu a vysvětlili jim, že nemusejí mít strach, že jde pouze o hloupou hru, jejímž cílem je pobavit se tím, že vystrašíme někoho jiného. Ze strašidelné hry lze kdykoli odejít, kdykoli ji přerušit a nikomu se nic nestane - ani hráči, ani jeho rodičům či kamarádům. Zároveň je však nutné jim vysvětlit, že pokud by zkusily "stát se Momo", mohou jiným dětem skutečně vážně ublížit. Společně s dítětem pak případný Momo profil nahlaste a nechte zablokovat.
ZDROJE
-
Darjeeling student kills himself, role of online killer game suspected. Hindustan Times [online]. Dostupné z: https://www.hindustantimes.com/india-news/west-bengal-boy-hangs-himself-devil-s-one-eye-hanged-man-scribbled-at-crime-spot/story-zqQTx7OmnUdAqtAHFyYoMJ.html
-
Momo Challenge. Know Your Meme [online]. https://knowyourmeme.com/memes/momo
-
Momo Challenge. Wikipedia [online]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Momo_Challenge
-
Momo Challenge: 5 Fast Facts You Need to Know. Heavy.com [online]. Dostupné z: https://heavy.com/news/2018/08/momo-challenge/
-
Neuquén: denuncian que el "Juego del Momo" amenazó a una adolescente. Popular [online]. https://www.diariopopular.com.ar/general/neuquen-denuncian-que-el-juego-del-momo-amenazo-una-adolescente-n360826
-
Police suspect 12-year-old girl's suicide linked to WhatsApp terror game Momo. Buenos Aires Times [online]. Dostupné z: http://www.batimes.com.ar/news/argentina/police-suspect-12-year-old-girls-suicide-linked-to-whatsapp-terror-game-momo.phtml
1 http://www.batimes.com.ar/news/argentina/police-suspect-12-year-old-girls-suicide-linked-to-whatsapp-terror-game-momo.phtml
2 https://www.diariopopular.com.ar/general/neuquen-denuncian-que-el-juego-del-momo-amenazo-una-adolescente-n360826
3 https://www.hindustantimes.com/india-news/west-bengal-boy-hangs-himself-devil-s-one-eye-hanged-man-scribbled-at-crime-spot/story-zqQTx7OmnUdAqtAHFyYoMJ.html
4 http://tn.nova.cz/clanek/sebevrazedna-hra-momo-ma-dalsi-obet-chlapec-18-se-obesil.html