Novela vyhlášky o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky a vyhlášky o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání

Vydáno:

V průběhu hlavních prázdnin, 15.8.2017, byla ve Sbírce zákonů publikována vyhláška č. 243/2017 Sb.1) Novelizuje čtyři důležité vyhlášky. K těmto vyhláškám patří i vyhláška č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání. Všechny změny vyplývající z uvedené novely nabyly účinnosti 1.9.2017. V článku jsou okomentovány a uvedeny v souvislostech podstatné momenty této novely.

 

Novela vyhlášky o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky a vyhlášky o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
specialistka na školskou problematiku
Novela vyhlášky o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky
Nejdůležitější změna vyhlášky č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky, která od 1.9.2017 ovlivňuje činnost škol, je spojena s plněním povinné školní docházky v zahraničí. Je vyvolána novelou školského zákona2), která je také účinná od 1.9.2017. Následující schéma znázorňuje, v čem tato souvislost spočívá.
Řízení školy online
Závisí na rozhodnutí zákonného zástupce žáka, který plní povinnou školní docházku ve škole mimo území ČR, ve škole zřízené při diplomatické misi nebo konzulárním úřadu ČR, v evropské škole nebo formou individuální výuky, zda od 1.9.2017 tento žák zůstane, nebo nezůstane žákem kmenové školy. Žáci, kteří plní povinnou školní docházku v zahraničí, mají nadále možnost být žákem kmenové školy. MŠMT v této souvislosti upozorňuje:
Ředitel základní školy v ČR nemůže na základě vlastního rozhodnutí a bez (písemné) žádosti zákonného zástupce vyřadit tyto žáky z evidence školy (ukončit jim docházku do školy) nebo je pouze z důvodu plnění povinné školní docházky v zahraničí nepřijmout ke vzdělávání.
3)
Jaké změny zavádí vyhláška č. 48/2005 Sb. pro kmenové školy a současně pro zákonné zástupce žáků, jestliže žák plní povinnou školní docházku v zahraničí a současně je žákem kmenové školy? Dále jsou v tabulkách popsány varianty plnění povinné školní docházky v zahraničí, v jejichž případě došlo ke změně.
Řízení školy online
Řízení školy online
Zákonný zástupce žáka, který plní povinnou školní docházku ve škole mimo území ČR, ve škole zřízené při diplomatické misi nebo konzulárním úřadu ČR, v evropské škole nebo formou individuální výuky v zahraničí a který není zároveň žákem kmenové školy, je v souvislosti s plněním povinné školní docházky žáka povinen od 1.9.2017MŠMT
oznámit nebo doložit některé skutečnosti tak, jak to stanoví nový § 18e vyhlášky č. 48/2005 Sb.:
a)
oznámit čestným prohlášením
zahájení plnění povinné školní docházky
, a to do jednoho měsíce od zahájení plnění povinné školní docházky,
b)
doložit vlastní
plnění povinné školní docházky žáka
, a to dokladem vydaným školou mimo území ČR za období nejvýše dvou školních roků, včetně jeho překladu do českého jazyka, případně čestným prohlášením (pokud se jedná o formu individuální výuky v zahraničí), a to do jednoho měsíce od uplynutí období dvou školních let,
c)
oznámit
změny v údajích
, které byly uvedeny v čestném prohlášení o zahájení povinné školní docházky, které nastanou v době plnění povinné školní docházky, a to do jednoho měsíce ode dne vzniku těchto změn,
d)
oznámit
den ukončení plnění povinné školní docházky
, a to do jednoho měsíce od ukončení plnění povinné školní docházky.
MŠMT připravuje formulář, který budou moci zákonní zástupci využít při oznamování plnění povinné školní docházky žáka ministerstvu. Dále MŠMT upozorňuje, že zákonní zástupci musejí zasílat ministerstvu veškeré dokumenty buď prostřednictvím datové schránky fyzické osoby, nebo v listinné podobě s podpisem zákonného zástupce dítěte.4)
Podle § 18e odst. 4 vyhlášky č. 48/2005 Sb. od 1.9.2017 musí škola5) splnit určité povinnosti, jestliže v ní pokračuje v plnění povinné školní docházky žák, který plnil povinnou školní docházku v zahraničí a současně neměl kmenovou školu:
a)
ředitel školy zařadí žáka do příslušného ročníku
po zjištění úrovně jeho dosavadního vzdělání, zhodnocení jeho vzdělávacích potřeb a s přihlédnutím k jeho věku;
b)
škola oznámí MŠMT přijetí takového žáka
.
Dále s účinností od 1.9.2017 vyhláška č. 48/2005 Sb. stanoví, že se doklady o plnění povinné školní docházky žáka podle § 18 až 18e
uchovají 12 let
(§ 18f).
Další změna vyhlášky č. 48/2005 Sb. spočívá v tom, že v § 2 je zrušeno ustanovení vztahující se k
plavecké výuce
. Uvedená problematika (v jakém rozsahu má být a zda má být plavecká výuka povinnou součástí vzdělávání) obsahově spadá do příslušného rámcového vzdělávacího programu a není nutné daným ustanovením zatěžovat vyhlášku.
Novela vyhlášky o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání
Uchazečům o přijetí ke střednímu vzdělávání s vyplněním přihlášky obvykle pomáhá výchovný poradce. Základní škola často na přihlášce ke střednímu vzdělávání potvrzuje klasifikaci z příslušných ročníků a informuje uchazeče o pravidlech odevzdání zápisového lístku. V této souvislosti je vhodné okomentovat změnu vyhlášky č. 353/2016 Sb., která je důležitá i pro základní školy.
K přihlášce ke vzdělávání ve střední škole uchazeč připojuje určité doklady. Přitom v některých případech
a)
uchazeč k přihlášce připojuje vysvědčení uvedená v § 1 odst. 1 písm. a) až d) vyhlášky č. 353/2016 Sb., o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání, nebo jejich ověřené kopie,
b)
současně je dle § 1 odst. 2 vyhlášky č. 353/2016 Sb. možné, že součástí přihlášky nejsou vysvědčení uvedená v § 1 odst. 1 písm. a) až d) vyhlášky č. 353/2016 Sb. nebo jejich úředně ověřená kopie, pokud je klasifikace z příslušných ročníků na přihlášce za tyto ročníky potvrzena školou, ve které uchazeč splnil nebo plní povinnou školní docházku, případně ukončil nebo ukončí základní vzdělávání.
S účinností od 1.9.2017 nový § 1 odst. 3 vyhlášky č. 353/2016 Sb. rozšiřuje výčet dokladů, které uchazeč může připojit k přihlášce ke vzdělávání ve střední škole, a to ve vazbě na vysvědčení uvedená v § 1 odst. 1 písm. a) až d) vyhlášky č. 353/2016 Sb. Změna je popsána v následující tabulce.
Řízení školy online
Dále se s účinností od 1.9.2017 v § 17 odst. 7 vyhlášky č. 353/2016 Sb. zpřesňuje, že zápisový lístek je platný pro školní rok, pro který je uchazeč přijímán.
Závěrem
-
Změna vyhlášky č. 48/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů, se dotýká činnosti základních škol zejména tehdy, jestliže žák plnící povinnou školní docházku v zahraniční škole zůstane i po 1.9.2017 žákem kmenové školy. Dále musí škola v ČR zapsaná v rejstříku škol a školských zařízení postupovat podle změněné vyhlášky v případě, že ve škole bude pokračovat v plnění povinné školní docházky žák, který plnil povinnou školní docházku v zahraničí a současně neměl kmenovou školu.
-
Změněnou vyhlášku č. 353/2016 Sb. musejí brát základní školy v potaz zejména proto, aby své žáky informovaly o dokladech, které se připojují k přihlášce ke vzdělávání ve střední škole.
1) Vyhláška č. 243/2017 Sb., kterou se mění vyhláška č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky, ve znění pozdějších předpisů, a některé další vyhlášky.
2) Viz zákon č. 101/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
3) Viz materiál MŠMT Plnění povinné školní docházky v zahraničí od 1.9.2017 – základní informace.
MŠMT
[online]. [cit. 2017-09-03]. Dostupný z: http://www.msmt.cz/vzdelavani/zakladni-vzdelavani/plneni-povinne-skolni-dochazky-v-zahranici-od-1-9-2017
4) Viz materiál MŠMT Dokládání plnění povinné školní docházky žákem bez kmenové školy.
MŠMT
[online]. [cit. 2017-09-03]. Dostupný z: http://www.msmt.cz/vzdelavani/zakladni-vzdelavani/dokladani-plneni-povinne-skolni-dochazky-zakem-bez-kmenove-1
5) Škola, která je zapsaná do rejstříku škol a školských zařízení.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Školský zákon a jeho vyhlášky
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Souhlas se zpracováním osobních údajů ve školách - nejčastější situace
Co dělat, když škole přijde poškozené zboží?
Co dělat, když škole nepřijde zboží, které si objednala?
Policie ve škole
V jakých případech může škola odmítnout či odložit pomoc Policii ČR
Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Změna pracovního poměru
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Školy a cestování žáků: školní zájezdy
Volba ZŠ a postup v případě neshody rodičů
Školský rejstřík
Založení pracovního poměru jmenováním – zástupce ředitele
Přístupnost školního webu podle litery zákona
Metodické komentáře k zákonu Lex Ukrajina 2
Způsob poskytování poradenských služeb školským poradenským zařízením
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Vyhlášky

48/2005 Sb. o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky
353/2016 Sb. o přijímacím řízení ke střednímu vzdělávání