Nová závěrečná zkouška povinně ve všech školách

Vydáno:

Ostrý start jednotných závěrečných zkoušek pro učně se blíží. Parlament České republiky projednává novelu školského zákona, na jejímž základě bude jednotná závěrečná zkouška v učebních oborech povinná pro všechny školy, které je vyučují. Sjednocení závěrečných zkoušek má přinést větší transparentnost a srovnatelnost výsledků, ve svých důsledcích pak také zvýšení kvality učňovského školství a obnovení důvěry zaměstnavatelů k výučnímu listu.

Nová závěrečná zkouška povinně ve všech školách
 
Do cíle zároveň spěje projekt Nová závěrečná zkouška 2, na který přispívá Evropský sociální fond. Jde o poslední ze tří evropských projektů, které se týkaly reformy závěrečných zkoušek. Finanční podpora tvorby jednotných zadání z tohoto projektu skončila v červnu 2014, do konce dubna 2015 probíhá ještě inovace informačního systému. Po skončení všech aktivit projektu bude nové závěrečné zkoušky zabezpečovat Národní ústav pro vzdělávání ve své hlavní činnosti. O financování se bude starat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které odhaduje náklady na tvorbu a inovaci témat na zhruba 6 milionů korun ročně.
Jak bude nová závěrečná zkouška fungovat
NÚV bude i nadále spravovat databanku témat pro závěrečné zkoušky a spolupracovat se školami na jejich aktualizaci. Každý školní rok dojde k
inovaci témat
u jedné třetiny oborů. Školy mohou upozorňovat na změny v závislosti na vývoji v oboru či vydání nových norem a také navrhovat nová témata v oblastech, které zatím nejsou dostatečně zastoupené. NÚV bude také poskytovat
metodickou pomoc školám
při provádění závěrečných zkoušek podle jednotného zadání.
Editoři a autoři témat mohou využívat nově vytvořený e-learningový modul. Najdou zde kurzy, které jim umožní získat informace a dovednosti potřebné pro práci v informačním systému podle jejich individuálních potřeb. Informační systém v příštích letech také umožní, aby žáci prováděli písemné zkoušky přímo na počítači. Celá organizace tak bude jednodušší, ušetří se papír, na němž se zadání tiskne, a sníží se i možnost vyzrazení otázek.
Samostatné odborné práce letos povinně
Tyto práce vytvářejí žáci třetích ročníků v následujících oborech vzdělání: jemný mechanik - hodinář, cukrář, montér suchých staveb, včelař, podkovář a zemědělský kovář, kuchař - číšník v zaměření na pohostinství, kuchaře a číšníka, operátor skladování, kadeřník, umělecký kovář a zámečník, pasíř a umělecký keramik. Protože novela školského zákona školám ukládá použít při přípravě závěrečných zkoušek jednotné zadání, měly by všechny školy, které uvedené obory vyučují, tuto práci svým žákům na začátku 2. pololetí zadat.
Zdroj: Zoja Franklová, NÚV