NIDV posiluje centra podpory v krajích

Vydáno:

V souvislosti s novelou školského zákona č. 82/2015 Sb. musejí školy zvládat vysoké nároky ohledně zajištění rovného přístupu ke vzdělávání všech dětí, žáků a studentů. Nově se pedagogové, ale i rodičovská veřejnost mohou s dotazy týkajícími se inkluzivního vzdělávání obracet na Centra podpory školám v oblasti společného vzdělávání. Ta vznikla v rámci pětiletého projektu Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi a rozšířila už existující centra podpory strategického řízení a plánování na všech krajských pracovištích Národního institutu pro další vzdělávání (NIDV).

 

NIDV posiluje centra podpory v krajích
Mgr.
Jana
Odstrčilová
Národní institut pro další vzdělávání, projekt Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajští metodici a konzultanti budou v rámci center
kromě konkrétní metodické podpory
schopni školám
doporučit zařízení či organizace
, které poskytují v daném regionu expertní služby, například v oblasti zdravotního či sociálního znevýhodnění, poradenské činnosti, speciální pedagogiky nebo dětské psychologie. Zároveň jim mohou poradit, jakou formu profesní podpory pracovníků zvolit, nebo je propojit s dalšími aktivními školami v kraji.
"Přestože centra podpory pro společné vzdělávání začala v regionech působit teprve v září letošního roku, školy se na nás již obracejí s konkrétními dotazy, které se týkají například aktuálních změn ve vyhlášce č. 27/2016 Sb. nebo legislativního ukotvení školních poradenských pracovišť. Právě na budování dostatečných kapacit školních poradenských pracovišť bychom se v projektu rádi soustředili především. Centra podpory nabízejí pomoc nejen školám, ale také rodičům, kteří hledají vhodné formy podpory pro své děti. Obracet se na ně mohou v rámci konzultačních hodin," přibližuje činnost center jedna z regionálních metodiček Lucie Stanjurová, která se stará o jejich metodické vedení.
Centra podpory školám v oblasti společného vzdělávání budou v krajích fungovat až do roku 2022.
Jejich přehled včetně konzultačních hodin naleznete na
www. nidv.cz/centra-kontakty
Informační semináře - prostor pro diskusi
Kromě konzultační a poradenské činnosti se budou centra také podílet na organizaci informačních seminářů pro pedagogickou i širokou veřejnost. Tyto semináře se mohou zaměřovat na rozsáhlou škálu témat, která v daném kraji rezonují a u nichž dochází k různým problémům či nejasnostem. Povedou je zkušení pedagogové a další experti z praxe. Prostor dostanou také aktivní rodiče nebo zástupci veřejné správy.
Krajské sítě podpořených škol
V každém kraji nyní vzniká síť 24 škol, které získají pomoc s nastavením služeb školního poradenského pracoviště, metodickou podporu a prakticky zaměřené kurzy DVPP z oblasti inkluzivního vzdělávání. Polovina z nich obdrží navíc profesní podporu pro vybrané členy pedagogického sboru a vedení školy: mentory pro učitele a kouče pro ředitele, dále pak služby školních psychologů, speciálních pedagogů a dalších odborníků. Všechny vzdělávací aktivity budou probíhat tak, aby podpořily sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe mezi zapojenými školami a také jejich užší spolupráci.
Interaktivní mobilní databáze
Projekt Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi probíhá po celé republice, ale přesto nedosáhne na přímou práci se všemi školami, které by podporu potřebovaly. Proto vzniká
mobilní interaktivní databáze společného vzdělávání
, která bude volně ke stažení na internetu. Formou aplikace získají všichni zájemci ověřené, přehledné a praktické informace k inkluzivnímu vzdělávání, které mohou mít neustále při ruce. První verze by měla být hotová koncem příštího roku.

Projekt Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi, reg. č.  CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_020/0004015, je spolufinancován EU. 

Řízení školy online