NIDV a nový web k podpoře pedagogů pro práci s dětmi/žáky-cizinci

Vydáno:

Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) v rámci projektu Podpora pedagogů pro práci s dětmi-cizinci a žáky-cizinci ve školách zahájil činnost nového webu http://cizinci.nidv.cz. Co tento webový portál nabízí?

 

NIDV a nový web k podpoře pedagogů pro práci s dětmi/žáky-cizinci
PaedDr.
Eva
Vincejová
Ph. D.
vedoucí oddělení Vzdělávání a podpory NIDV
Přehled vzdělávacích programů, které v jednotlivých krajích NIDV pedagogům v rámci dalšího vzdělávání poskytuje, např. Jak hodnotit a klasifikovat žáky-cizince v předmětu český jazyk na základních školách, Čeština z druhé strany, jak ji učit děti-cizince I., Specifikace předškolní výuky u dětí-cizinců a uprchlíků. Od roku 2017 NIDV bude nabízet e-learning pro vzdělávání pedagogů zaměřený na interkulturní kompetence a práci s dětmi/žáky-cizinci.
NIDVDalší aktivitou NIDV v této oblasti je tzv. e-poradna, kam mají všichni, kteří se věnují vzdělávání dětí, žáků a studentůcizinců možnost zaslat dotaz, na který jim odpoví odborník na danou oblast. V současné době NIDV již odpověděl na desítky dotazů z řad učitelů i rodičů. Nejčastěji kladené dotazy máte možnost najít na: http://cizinci.nidv.cz/e-poradenstvi/.
Národní institut pro další vzdělávání poskytuje v současné době komplexní podporu (vzdělávací, informační a metodickou) pedagogickým pracovníkům škol při začleňování dětí/žáků-cizinců do výuky a jejich vzdělávání. Využíváme přitom sítě 13 krajských kontaktních center podpory, která fungují při krajských pracovištích NIDV. Prostřednictvím krajských koordinátorů nabízíme školám metodické a organizační řešení konkrétních případů dětí/žáků-cizinců ve školách, zprostředkováváme kontakty na pomoc školám a učitelům v dané lokalitě, poskytujeme konzultace v otázkách péče o děti/žáky-cizince v českém vzdělávacím systému. Do tohoto systému jsou zapojeni také další odborní pracovníci, kompetentní úřady a nestátní neziskové organizace. Významná je také spolupráce s Ministerstvem vnitra ČR.
NIDVNedílnou součástí aktivit NIDV zaměřených na tuto oblast je publikační činnost. NIDV v letošním roce vydal publikaci Český žák-cizinec (autorkou je zakladatelka Českých škol bez hranic paní Lucie Slavíková-Boucher). V současné době připravujeme další metodiky, např. Hezky česky (autorkou je dlouholetá pedagožka Mgr. Jana Táborková) a Prázdninový kurz češtiny (autorkou je jazyková lektorka působící na Oxfordské univerzitě, Mgr. Blanka Jaurisová). NIDV ve svých aktivitách nezapomíná ani na mateřské školy, pro které připravuje ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy DVD zaměřené na osvojování češtiny pomocí hudebně-pohybové výchovy.
Na základě spolupráce se školami připravuje NIDV sborník Příklady dobré praxe, ve kterém jsou prezentovány zkušenosti různých škol se začleňováním dětí a žáků-cizinců. Chystáme rovněž pilotní dokumenty, které školám pomohou v komunikaci s rodiči-cizinci a které budou v různých jazykových mutacích ke stažení na webovém portálu http://cizinci.nidv.cz.