Nástup po rodičovské dovolené

Vydáno:

V letošním roce se vrací paní učitelka z mateřské a následné rodičovské dovolené. V tomto školním roce ji chceme zaměstnat nepřímou pedagogickou prací po dobu 40 hodin týdně. Nepovažujeme za vhodné měnit rozdělení předmětů v průběhu školního roku. Pro nový školní rok byl paní učitelce nabídnut celý úvazek. Bohužel nejsou k dispozici pouze hodiny její aprobace, tak součástí úvazku jsou i hodiny, které škola potřebuje odučit. Část těchto hodin paní učitelka nechce učit. Může jí škola na základě hodin, které chce odučit, úměrně krátit úvazek a na tento nový úvazek uzavřít novou pracovní smlouvu? Za jakých podmínek by bylo možno dát výpověď?

Nástup po rodičovské dovolené
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících
 
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce
S ohledem na ustanovení § 22a odst. 1 zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, nelze připustit, aby pedagogický pracovník vykonával pouze práce související s přímou pedagogickou prací (tedy tzv. nepřímou práci) a nevykonával žádnou přímou pedagogickou činnost. Mimochodem výkon přímé pedagogické činnosti je jedním z definičních znaků pojmu pedagogický pracovník (§ 2 odst. 1 téhož zákona). Navíc by ředitel školy takovým postupem porušil ustanovení § 23 téhož zákona, podle něhož je povinen stanovit pedagogickému pracovníkovi rozsah jeho přímé pedagogické činnosti, a to v souladu s právním předpisem (nařízení vlády č. 75/2005 Sb.). Pokud nebylo pracovní místo zaměstnankyně vracející se z rodičovské dovolené zrušeno, má nárok na přidělování práce odpovídající sjednanému druhu práce právě na této pracovní pozici.
Ke druhé části dotazu: obecně platí, že tzv.
krácení pracovního úvazku
(tj. krácení týdenní pracovní doby) je možné jen se souhlasem zaměstnance, a to formou písemné dohody o změně pracovní smlouvy (§ 40 v kombinaci s § 34 odst. 4 zákoníku práce). Nesouhlas zaměstnance s kratším pracovním úvazkem může znamenat výpovědní důvod jen v případě, že se stane zaměstnankyně nadbytečnou v důsledku rozhodnutí zaměstnavatele o snížení počtu zaměstnanců. To by umožnilo dát výpověď podle ustanovení § 52 písm. c) zákoníku práce.
V daném případě je tu ale jedna komplikace: lze předpokládat, že se zaměstnankyní je sjednán výkon práce učitele (obecně), nikoliv učitele konkrétních předmětů (rozhodující je v tomto ohledu druh práce uvedený v pracovní smlouvě, nikoliv aprobační skladba předmětů uvedená na diplomu). Nelze proto tvrdit nadbytečnost zaměstnance z důvodu nesouladu vyučovaných předmětů s aprobací zaměstnance a současně tyto předměty nabídnout jinému zaměstnanci. Rozhodující pro platnost výpovědi je reálné snížení přepočteného počtu zaměstnanců nebo jiná organizační změna.
A na okraj celého posuzovaného případu dodejme, že
zaměstnankyně má povinnost přijmout výuku i těch předmětů, které nemá v aprobaci, pokud je skutečně sjednán druh práce „učitel“.
Odmítnutí výkonu sjednané práce (byť by spočívala ve výuce předmětů jiné aprobace) by pak samo o sobě znamenalo další potenciální důvod k výpovědi pracovního poměru, a to v souladu s ustanovením § 52 písm. g) zákoníku práce.

Související dokumenty

Pracovní situace

Mimořádná lékařská prohlídka
Výstupní lékařská prohlídka
Vstupní lékařská prohlídka
Periodická lékařská prohlídka
Pracovněprávní specifika „malotřídní“ školy
Málotřídní školy a pracovněprávní vztahy
Příplatek za přímou pedagogickou činnost nad stanovený rozsah a práce přesčas
Návštěva lékaře
Práce přesčas
Účast na školení během víkendu
Osobní spis zaměstnance
Okamžik vzniku práva na mzdu/plat
Dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti – různé souvislosti
Telefonické ověřování výše platu
Databáze uchazečů o zaměstnání
Ověřování údajů uvedených v posudku o pracovní činnosti
Alkohol na pracovišti
Překážky v práci na straně zaměstnance
Dočasná pracovní neschopnost
Čerpání dovolené po skončení rodičovské dovolené

Poradna

Smlouva
Výpověď
Výpověď
DPP
Výpověď
Zařazení do platového stupně
Střet zájmů
Ukončení pracovního poměru
Home office
Bývalá ředitelka
Předpoklad odborné kvalifikace pro pedagogickou činnost
Výpověď
Přechod práv a povinností na nového zaměstnavatele
Pracovní smlouva „Vychovatelka ŠD a ŠK“

Zákony

563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů
262/2006 Sb. zákoník práce

Nařízení vlády

75/2005 Sb. o stanovení rozsahu přímé vyučovací, přímé výchovné, přímé speciálně pedagogické a přímé pedagogicko-psychologické činnosti pedagogických pracovníků