Nástrahy internetu v komiksu: první pomoc s nadhledem

Vydáno:

Problémy žáků, jejich učitelů i rodičů ve vztahu k internetu a k moderním technologiím jsou velmi pestré. Nejeden pedagog zjistil, že video s jeho osobou je umístěno na veřejném internetovém úložišti. Nebo přistihl na chodbě žáka s tabletem – při sledování pornografie. Anebo bojoval s hraním her na mobilních telefonech – ve vyučování pod lavicí. A co teprve pokusy mladých, odvážných hackerů, kteří „testují“ školní techniku!? Vědí vlastně děti, co svým chováním riskují? Vtipné (a vcelku razantní) odpovědi a důležité rady nabízí nová knížka pro děti a jejich dospělé Hustej INTERNET!

Nástrahy internetu v komiksu: první pomoc s nadhledem
Bc.
Lenka
Eckertová
 
manažerka marketingu a komunikace, Národní centrum bezpečnějšího internetu
Kniha je doplněna neotřelými
vysvětlivkami
pro méně zkušené uživatele internetu. Velké množství humorných ilustrací provází děti (rodiče, učitele, knihovníky, družinářky) nástrahami kyberprostoru. Těžištěm je
znázornění situací, do nichž se dnešní děti skutečně dostávají a jsou nuceny je řešit
– ať již s pomocí dospělých, anebo samy. Řeč je například o kyberšikaně (šikana s využitím moderních komunikačních technologií), kybergroomingu (lákání na schůzku), hrách a závislosti, škodlivém softwaru, reklamě a nákupech, bezpečném využívání sociálních sítí (vysoké procento uživatelů Facebooku tvoří děti pod hranicí 13 let) atd.
Hlavní postavou knihy je desetiletý Michal, který popisuje dění kolem své rodiny. Dětským způsobem komentuje
problémy, s nimiž se setkává na internetu
a posléze v reálném světě. Odlehčené pasáže jsou střídány vážnějšími rámečky, v nichž je vysvětleno, jak se s patáliemi členů rodiny vypořádat.
Autorky,
Lenka Eckertová
(též publikace Bezpečnost dětí na Internetu) a
Lucie Seifertová
(mj. kniha Dějiny udatného českého národa), spojily příjemné s užitečným a do pestrobarevného komiksového kabátu oblékly mnoho praktických doporučení, kterak vyzrát na jednotlivá online rizika.
Obsah knihy vychází ze zkušeností, které Lenka Eckertová sbírá při svém působení v Národním centru bezpečnějšího internetu i jako matka dvou dětí. Publikace je určena především pro cílovou skupinu dětí zhruba ve věku
4.–6. třídy ZŠ
(s přesahem níž i výš), ale též pro jejich rodiče a pečující dospělé. Učitelům doporučujeme vzít knihu do vyučovací hodiny a probrat s dětmi jednotlivá témata a kapitoly. Jde o užitečné a všestranně příjemné obohacení, protože děti vnímají vtipnou obrázkovou osvětu daleko lépe než obvyklou přednášku. Pedagogové se mohou nenásilným způsobem sezna-movat s šíří problematiky a posléze eventuálně sáhnout k dalším zdrojům informací. Publikaci lze vzít také na rodičovské schůzky a upozornit rodiče žáků na potenciální online hrozby, kterých si často vůbec nejsou vědomi.
Knížka
Hustej INTERNET
vychází pod záštitou Národního centra bezpečnějšího internetu u příležitosti Dne bezpečnějšího internetu 2014. Letošní, již 11. ročník této mezinárodní kampaně, provází motto:
Vytvořme společně lepší internet...
Snažme se tedy společnými silami přispět k vytvoření bezpečnějšího kyberprostoru pro naše děti!