Na jedné lodi k česko-německé spolupráci

Vydáno:

V dnešní době, kdy je znatelný pokles zájmu o německý jazyk, stále častěji přibývá česko-německých výměn, při kterých účastníci komunikují v angličtině. Právě této cílové skupině je určen nový projekt Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže Tandem. Projekt se symbolickým názvem Na jedné lodi nabízí partnerským školám z Česka a Německa při jejich výměnách a setkáních podporu ve formě animačního modulu zaměřeného na zintenzivnění spolupráce mezi českou a německou skupinou.

Na jedné lodi k česko-německé spolupráci
 
Lucie
Tarabová
 
koordinátorka projektu, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem
Realizovaný animační modul trvá čtyři hodiny a obsahuje seznamovací či rozehřívací hry a aktivity na seznámení se s českým a německým jazykem a jeho aktivním používáním. Tato jazyková metoda se nazývá česko-německá jazyková animace a slouží kromě přiblížení druhého jazyka zábavnou formou k
odbourání strachu z komunikace
v interkulturních skupinách. Jazyková animace také posiluje schopnost účastníků uvědomovat si nejrůznější způsoby dorozumění. Volitelná část animačního modulu se zaměřuje buď na interkulturní výchovu, nebo na teambuilding.
Každý animační modul je
individuálně vystavěn
s ohledem na potřeby zapojených skupin, respektuje věk a znalosti účastníků i téma výměny. Program připravuje a vede zkušený jazykový animátor, tedy lektor se znalostí češtiny a němčiny, speciálně vyškolený pro metodickou práci s česko-německými skupinami. Animační modul je českým a německým partnerským zařízením nabízen v rámci projektu zdarma.
Projekt
Na jedné lodi
je specifický zaměřením na školy, které sice mají partnerská zařízení v Německu, ale jejich žáci buď nekomunikují německy vůbec, či jsou jejich znalosti tak marginální, že při společných akcích nemůže být o dorozumívání v němčině řeč.
Nabídka projektu je vystavěna na spolupráci českých a německých žáků, jde o intenzivní prožitek a
vzbuzení zájmu o jazyk a kulturu
sousední země prostřednictvím společných zážitků. Primárním cílem tedy není komunikace v němčině nebo češtině, ale to, aby čeští i němečtí účastníci projektu dokázali spolupracovat jako tým a byli si vědomi, co je spojuje či odlišuje.
Od dubna 2013, kdy se projekt rozběhl, využilo nabídku animačních modulů 10 škol z Česka a Německa. Do prosince tohoto roku je i pro další zájemce možnost se do projektu zapojit.
Online přihláška a další informace jsou zveřejněny na webové stránce www.tandem.adam.cz/najednelodi. Poptat animační modul může každá škola, která se svojí partnerskou školou plánuje v roce 2013 setkání v České republice nebo Německu. Pro velikost skupiny ani věk žáků nejsou žádná omezení.
Projekt Na jedné lodi je realizován Koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem. Tandem již více než 15 let podporuje sbližování a rozvoj všestranných styků a přátelských vztahů mezi mladými lidmi z Česka a Německa. Financování projektu je zajištěno z prostředků Česko-německého fondu budoucnosti.

POZNÁMKA REDAKCE
Aktivity Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže Tandem nepředstavujeme v Řízení školy poprvé. Mohli jste si přečíst články „Krůček po krůčku do sousední země“ v Řízení školy 10/2012, „Do Německa na zkušenou“ v Řízení školy 5/2012, „Projekt pro základní školy Němčina nekouše“ v Řízení školy 3/2012.

Související dokumenty