Na co se zaměřit při výběru školní Wi-Fi?

Vydáno:

Znáte to, studenti a žáci si dnes zvykli být neustále online – Facebook, Instagram a další sociální sítě prohlížejí takřka neustále, vyhledávají si informace na Googlu či Seznamu, mohou si rozšířit znalosti na Wikipedii a sledují videa na YouTube. Vzestup digitálních technologií se promítá také do vzdělávání. Vy jako učitel můžete hodinu doplnit zajímavým videem, rychle najít dodatečné informace a především zapojit studenty interaktivním způsobem do výuky. Právě pro tyto i další požadavky může být řešením Wi-Fi síť. S jejím zavedením do školy ale přichází mnoho otázek: Jak zabránit tomu, aby se studenti místo probírané látky věnovali chatování s kamarády? Jak zamezit zneužití Wi-Fi sítě? Jak zajistit, aby nenastávaly výpadky? Výběr sítě se tak může stát skutečným oříškem.

 

Na co se zaměřit při výběru školní Wi-Fi?
Ing.
Zuzana
Humajová
expertka na Wi-Fi sítě společnosti Cisco
Průzkum: Více než polovina učitelů se obává o zabezpečení
Z našeho průzkumu mezi 432 českými řediteli a učiteli, který proběhl na podzim roku 2015, vyplývá, že za největší riziko považují zabezpečení sítě před zneužitím; odpovědělo tak 53 % z nich. Dalších 21 % respondentů se obává možnosti přístupu žáků k nelegálnímu obsahu. Naopak 16 % dotázaných si není vědomo žádných rizik. Z výše zmíněných důvodů je nutné volit takové řešení, díky kterému nabídne škola žákům připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi, ale zároveň zajistí, aby byla školní síť chráněna.
5 věcí, na které myslet, když si vybíráte Wi-Fi síť
1.
Chraňte žáky i síť:
Bezpečnost by měla být naprostým základem, proto při výběru dbejte na to, aby byla Wi-Fi maximálně bezpečná. Zde je dobré podívat se po takovém řešení, kde budete moci „do sítě vidět“. To znamená, že budete moci zkontrolovat, jaký typ dat Wi-Fi sítí prochází, a rychle tak zabránit nežádoucí komunikaci. Vybrat byste si měli také řešení, kde si budete moci nastavit jasná bezpečnostní pravidla a snadno blokovat stahování vybraných souborů. Nespoléhejte se tak pouze na to, že je Wi-Fi bezpečná, ale sami si nastavování bezpečnosti a přístupu vyzkoušejte.
2.
Spravujte Wi-Fi snadno i na dálku:
Při pořizování Wi-Fi sítě zvažte, zda by se vám vyplatila vzdálená správa školních tabletů a počítačů. Administrátor tak nebude muset být ve škole fyzicky přítomen a bude moci síť spravovat téměř odkudkoliv a kdykoliv. A samozřejmě čím intuitivnější rozhraní, tím rychlejší nastavování či řešení problémů. Pokud je tedy vaše škola menší, možná se vám namísto zaměstnání nového správce sítě finančně vyplatí spíše externista, který na dálku dokáže spravovat více škol.
3.
Počítejte s narůstajícím počtem připojení:
Žáci často nosí do školy nejen mobilní telefony, ale také třeba notebooky či tablety. Pamatujete, kolik měli žáci takových přístrojů před 10 lety? No a kolik jich mají dnes? Jejich počet jistě poroste i do budoucna. Pokud si pořídíte Wi-Fi síť, která už dnes sotva zvládne všechny mobilní telefony, tablety a počítače, pak ji možná budete muset už brzy opět vyměnit.
4.
Uvědomte si, že přenos dat se zvyšuje:
Bod číslo 4 velmi souvisí s předchozím. Nejenže bude přibývat připojených zařízení, ale poroste i objem přenesených dat. Zatímco dříve jsme všichni pouze prohlíželi webové stránky, dnes už studenti a žáci například přehrávají či streamují videa. S tím, jak se zvyšuje kvalita obrázků i videa, se samozřejmě zvyšuje i množství přenesených dat. Mnozí si pamatujeme, že jsme si soubory nosili na disketách o velikosti 1,44 MB, a dnes za jednu minutu sledování videa na YouTube v rozlišení 720p přeneseme zhruba 15 MB. V příštích letech budou navíc videa i obrázky kvalitnější, tím pádem i větší. Wi-Fi síť, která sotva zvládne přenos dnes, tak nemusí za rok stačit.
5.
Zkuste si spočítat, kolik bude stát provoz:
Peníze až na prvním místě, říká jedno klasické přísloví. V úvahu je dobré brát celkové náklady, ne pouze pořizovací. Zkuste si zjistit, zda je zařízení skutečně kvalitní a vydrží delší dobu. Často se totiž stává, že se škola řídí pouze počáteční cenou, ovšem kvůli nutnosti opakovaného servisu či vysoké spotřebě elektrické energie za nějakou dobu zjistí, že ji ve skutečnosti vyšlo vybrané řešení na mnohem vyšší částku. Skutečná se tak projeví až po započítání všech nákladů. Nechte si od výrobce spočítat odhad ceny v nějakém časovém horizontu.
Pokud tedy zvažujete koupi nové školní Wi-Fi sítě, zkuste se zamyslet nad tím, jak asi bude vypadat za dva nebo tři roky. Jste-li přesvědčeni, že nová Wi-Fi síť je maximálně bezpečná a ochrání školu i žáky, bude v budoucnu připravena na větší zatížení a nebudete do ní muset opakovaně investovat v průběhu času, pak jste na správné cestě k investici do digitálního vzdělávání.