Na česko-německé školní výměny bez obav

Vydáno:

Již více než 25 let se daří rozvíjet vztahy mezi mládežnickými organizacemi v Česku a Německu a současně již 19 let pracují Koordinační centra česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a v Řezně na dalším rozšiřování výměn mládeže mezi oběma sousedními zeměmi.

Na česko-německé školní výměny bez obav
Thomas
Rudner,
ředitel Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže Tandem v Řezně
Během této doby byly odstraněny existující právní překážky, zájem se na obou stranách zvýšil a prohloubila se znalost partnera a partnerské země. K tomu, aby se stále více mladých lidí a žáků z obou zemí setkávalo, přispívá Tandem tím, že poskytuje poradenství a podporu pro učitele, pořádá kontaktní, plánovací a tematické semináře a provozuje internetovou kontaktní databázi. Mnoho učitelů podílejících se na česko-německých školních výměnách se seznámilo právě na seminářích Tandemu. Počet partnerství každým rokem roste.
Proto kolegové z Tandemu žasnou nad nově se vyskytujícím fenoménem: setkání se ruší, protože rodiče a učitelé mají strach nechat svoje děti a žáky odcestovat do Německa. Obávají se, že není zaručena jejich bezpečnost. Nyní vyvstává otázka, jak někdo mohl k takovému vyhodnocení situace dospět. Pro všechny, kteří žijí v Německu, je to zcela nepochopitelné. Nikdo - kromě některých zainteresovaných skupin z pravého okraje politické scény - necítí, že je bezpečnost v Německu v ohrožení, ani Češi, kteří zde žijí, o tom nesmýšlejí jinak. Rovněž tak nebyly z Německa hlášeny žádné vystěhovalecké a přesídlovací vlny, a to ani do zemí Visegrádské skupiny.
Lidé, kteří zde žijí, ať už se tu narodili, nebo se sem přistěhovali, nepociťují nedostatek bezpečnosti, a ani ubývání bezpečnosti v Evropě z východu na západ. Imaginární příčina domnělého ohrožení je zde převážně nahlížena jako šance: jedná se o lidi, kteří sem v minulých letech přišli, když utíkali před násilím a válkou, je to i případ 150 000 nezletilých uprchlíků, které jejich rodiče poslali do Evropy bez doprovodu a kteří byli přijati v Německu v roce 2015.
Ohrožení terorismem pociťované kvůli útokům v Belgii a Francii za posledních 12 měsíců ovšem nikdo nebere na lehkou váhu. Bezpečnostní síly ve Spolkové republice Německo se velmi silně angažují, aby k takovým scénářům vůbec nemohlo dojít. Zrušení mezinárodního fotbalového utkání v Hannoveru v listopadu 2015 dokládá, že policie a úřady této země jsou připraveny a schopny nebezpečí rozpoznat a včas odvrátit.
Apelujeme na všechny české školy, aby se v zájmu dobrého sousedství a přátelství postavily na odpor stanoviskům a zprávám, které vzbuzují obavy z domnělých bezpečnostních problémů v Německu. V rozporu s některými zprávami v tisku nejsou uprchlíci žádným nebezpečím, nýbrž jsou to především lidé. Hledají bezpečí a nepřišli ohrožovat bezpečnost země, jež je přijala. Proto si také zaslouží, aby se s nimi jednalo jako s lidmi, a ne jako s potenciálními teroristy. Nenechte se zaslepit tučnými titulky a pestrými nadpisy článků, které v honbě za senzací pokřivují pravdu.
Výměnám stojí v cestě zrovna tak málo jako v letech předchozích. Zveme vás, abyste si na některém z nejbližších seminářů, které Tandem pořádá pro učitele aktivní ve školních výměnách, vytvořili sami představu o situaci v Německu. Tak můžete ve výměnách pokračovat nebo se ucházet o navázání kontaktů s partnerskou školou v sousední zemi a postavit se falešným zvěstem.
Informace o akcích Tandemu naleznete na www.tandem-org.cz/akce nebo www.tandem-org.de/aktuelles/termine.

Související dokumenty