Moderní integrovaná IT platforma pro školy

Vydáno:

Technologie jdou kupředu rychleji než kdy dříve, a není se tedy čemu divit, že s tímto vývojem mnohá spíše tradiční odvětví, včetně vzdělávání, jen těžko drží krok. Přitom právě technologie mohou usnadnit organizační chod vzdělávacích institucí tak, aby vznikl tolik potřebný prostor pro nalézání řešení zásadních koncepčních otázek a inovací i jejich následnou realizaci.

Moderní integrovaná IT platforma pro školy
společnost Edookit
Svoji pozornost jsme proto zaměřili přednostně na oblast základního a středního školství, kde nejen při výuce, ale i v administrativě a vedení školy ještě stále vládne pero a papír nad digitálními daty. Tím však vzniká obrovský prostor nevyužitého potenciálu pro posílení vazeb mezi školou, jejími žáky a jejich rodiči. Edookit tento prostor otevírá, a dává tak možnost budování moderní kreativní školy postavené na komunikaci a transparentnosti.
KDO JSME
Projekt Edookit byl založen v roce 2011 s vizí vytvoření moderní integrované IT platformy pro školy, umožňující zkvalitnění výuky samotné i spolupráce mezi školou a rodiči.
Společnost se stále rozrůstá o nové členy a pod rukama našich programátorů se zrodil a nadále rozvíjí zcela ojedinělý školní informační systém, který spojuje všechny potřebné funkce v jediné platformě, který reaguje na potřeby jednotlivých škol i žáků a zároveň vychází z předpokladu dialogu jako základního prvku moderní výuky.
CO JSME VYMYSLELI
Informační systém, který zjednodušuje, zpřehledňuje a urychluje každodenní fungování školy. Jeho významnými výhodami jsou totiž intuitivní ovládání i možnost využívat různé funkce současně (např. zadávání prospěchu a organizaci výuky).
Díky úspoře času a financí, kterou systém přináší, mají pedagogové i vedení školy více prostoru pro přípravu výuky, projektů a jiných aktivit obohacujících vzdělávání. Propojili jsme výukové funkce s těmi administrativními a komunikačními a vytvořili tak unikátní nástroj, který přináší snadné a jednoduché řešení celé škály praktických potřeb školy.
Edookit je webová aplikace, takže veškerá data zde obsažená jsou k dispozici rychle a snadno odkudkoliv, kde je dostupné připojení k internetu. Ovládání systému je velmi intuitivní, zadávání dat snadné a rychlé. Každý z uživatelů má speciálně navržené menu se všemi funkcemi, které ve své pozici potřebuje, a to včetně rodičovského portálu pro rodiče.
Důležitou výhodou je také dlouhodobé zhodnocování práce pedagogů i vedení škol. Zajištěním kontinuity přípravy výukových podkladů i přehledných informací organizačního charakteru se zkracuje doba, která je nutná pro organizační přípravu výuky, a otevírá se tak větší prostor pro výuku samotnou.
DŮVODY, PROČ SI VYBRAT EDOOKIT
Pro zřizovatele školy
Klasickým parametrem pro výběr softwaru bývají samozřejmě pořizovací náklady. Přesto by nejdůležitějším důvodem k pořízení informačního systému měla být jeho kvalita a přínos pro školu. Obě hlediska výběru tak propojujeme v přístupu, díky němuž nabízí Edookit nejvýhodnější poměr ceny a výkonu na českém trhu se školními informačními systémy.
Zřizovatel může snadno spravovat více školních zařízení najednou, má totiž všechny informace přehledně v jednom systému. Systém vytváří prostor pro komunikaci celé komunity lidí pohybující se kolem škol, například pro organizaci událostí nebo sdílení dokumentů, což zjednodušuje a zlepšuje výuku na školách.
Pro vedení školy
Edookit je velmi přívětivý k novým uživatelům. Na systém se dá přecházet pozvolna, postupnými kroky tak, aby si nakonec každý zcela osvojil veškeré funkce, které Edookit nabízí. Řízení školy je pak díky ucelenému souboru funkcí snazší. Veškerá data jsou sdílena na mnoha místech a zpracovávána dle konkrétních požadavků.
Samozřejmostí je vedení matriky žáků a seznamů zaměstnanců, včetně veškerých osobních informací, zapojení do skupin, tříd, školních a jiných aktivit. Plánování výuky probíhá bez problémů díky promyšlené tvorbě rozvrhu bez konfliktů, stejně jako navržení suplování nebo dozorů. Nespornou výhodou je hustá síť virtuálního komunikačního potrubí. Oznámení o nových zadáních, událostech a zprávách chodí zcela automaticky do správných schránek, kde je lze přehledně filtrovat, pročítat a reagovat na ně. Veškeré informace vztahující se k datu jsou zaznamenány do kalendáře, takže nikomu nic neuteče.
Pro učitele
Edookit je tu proto, aby učitelům pomáhal, nikoli aby jejich výuku narušoval a komplikoval. Učitelé již při příchodu do třídy nemusejí hledat třídní knihu, aby zapsali docházku a učivo. Společně s novými domácími úkoly je během několika vteřin zapíší do systému a mohou se věnovat výuce. V hodině mohou používat výukové materiály, kvízy a další prostředky, které si předem připravili. Rozdávání známek, poznámek a pochval je rovněž hračka. Učitel může kdykoliv kontaktovat rodiče o neobvyklých výkyvech v prospěchu daného žáka nebo si vyžádat podepsání poznámky.
Pro rodiče
Rodič je každý den, každou hodinu informován o všem potřebném ohledně studia dítěte, zná výukový plán i detaily výuky, a dokáže tak své dítě správně vést a motivovat ve vzdělávacím procesu. Přehledným způsobem jsou mu předkládána aktuální data o prospěchu, docházce nebo plnění domácích úkolů žáka. Vždy je v obraze, co se zrovna probíralo ve škole, jakých úspěchů jeho dítě ve škole dosáhlo nebo kde je potřeba rodičovské pomoci. Rodič díky tomu může být svému dítěti aktivně oporou při vzdělání a rozvoji jeho osobnosti. Rodič je neustále ve spojení s pedagogy a může konzultovat jednotlivé aspekty vzdělávání nebo se do dění na škole aktivně zapojit.
Pro žáka
Hlavní předností našeho systému pro žáky je chytře promyšlený e-learning, který připomene domácí úkol nebo test plánovaný na následující den. Díky tomu i žáci, kteří tuto informaci z jakéhokoliv důvodu nezískají během výuky, budou vždy vědět, jak se připravit na další hodinu. V rozvrhu mají žáci aktualizovaná data o suplování nebo změnách hodin, mohou si i objednat oběd ve školní jídelně. Veškeré výukové materiály mají stále s sebou na cestách, mohou jednoduše na dálku konzultovat své rozpracované úkoly nebo se ptát na nejasnosti.
NAŠE VÝSLEDKY
Školní informační systém Edookit je již v provozu na desítkách českých základních i středních škol. Naše zkušenost je taková, že nasazení a následující používání systému probíhá vždy zcela bez problémů, a to i díky přímé online podpoře ze strany našich zaměstnanců.
Kladné ohlasy se ozývají především ze strany rodičů, kteří denně navštěvují rodičovský portál, zajímají se o nové informace a díky bezprostřednímu kontaktu se školou se konečně mohou aktivně zapojit do výuky a jiných školních akcí.
Učitelé, ať z mladší, či starší generace, se velmi snadno zorientovali v prostředí našeho systému a považují jej za užitečný pro zkvalitnění výuky.
CO PLÁNUJEME
Do budoucna bychom rádi prohlubovali funkčnost našeho systému, dodávali do něj nové části a pružně reagovali na požadavky a nápady všech zapojených skupin. Jsme připraveni systém dále rozvíjet. V blízké době chceme s Edookitem vyrazit do světa a nasadit jej na několik zahraničních škol. Více na: www.edookit.com.