Mobilní verze školního webu

Vydáno:

Školní web má bezpochyby mladou a moderní cílovou skupinu. Návštěvnost přes mobilní zařízení školní web tedy má. Zhruba 80% školních webů ale není mobilnímu zařízení přizpůsobeno.

Mobilní verze školního webu
Jan
Murnik,
specialista na stavbu školních webů, firma Vitalex Computers
PROČ MOBILNÍ VERZI
Webové stránky školy mají bezpochyby velké procento mobilních přístupů. U každé školy to je samozřejmě jinak, ale celkový průměr návštěvnosti školních webů přes mobilní zařízení je 38% a celkový počet mobilních uživatelů v ČR se blíží ke 3 milionům. To je zásadní důvod, proč by školní web měl mobilní verzi obsahovat. Od dubna letošního roku navíc vyhledávač Google již nebude ve svých výsledcích nabízet webové stránky bez mobilní verze. Dalším důvodem, proč by měl mít školní web mobilní verzi, je fakt, že mobilní verze webových stránek nabízí mnohem lepší ovládání. Grafika, fotografie a veškerý obsah je minimalizovaný, a tím je zajištěno, že se webová stránka v mobilní verzi rychle načítá, čímž šetří data čtenáře a zároveň i jeho peněženku, protože každý mobilní internet má svůj datový limit (FUP limit), který když se stahováním vyčerpá, tak se musí za příplatek navyšovat. To je technické shrnutí toho, proč by školní web měl obsahovat mobilní verzi. O tom, že tato funkce školu posouvá v pohledu modernosti zase o krok dále, není nutno ani psát.
JAK WEBOVÉ STRÁNKY OTESTOVAT?
Vaše webové stránky je možné pro mobilní použitelnost zanalyzovat velice jednoduchým způsobem. Stačí, když si do svého vyhledávače zadáte adresu https://www.google. com/webmasters/tools/mobile-friendly/ a do políčka pro analýzu webu napíšete svou webovou adresu školy. Aplikace vám sama během zhruba 15 sekund webové stránky zanalyzuje a vypíše výsledek. Pro porovnání doporučuji zadat do tohoto políčka pro analýzu například ZŠ Pod Vodojemem s rozšířenou výukou matematiky s adresou www.zsvodojem.cz, která má mobilní verzi již ve svém základu. Google zobrazí i reálný pohled na testovaný web. Reálný v tom smyslu, že je vidět, jak webové stránky vypadají na mobilním zařízení. Tento test je autoritativním nástrojem, který jasně určí, jak na tom vaše webové stránky v rámci mobilní verze jsou.
JAK FUNGUJE MOBILNÍ VERZE
Webové stránky vybavené mobilní verzí v sobě mají speciální skript, který dokáže rozpoznat, z jakého zařízení čtenář přistupuje. Tím je zajištěno, že webové stránky se na mobilním zařízení načtou s koncovkou mobil. Např. www.zsvodojem.cz/mobil. V této složce mobil je již zmíněný minimalizovaný obsah celých webových stránek, který se velice rychle načte. Pokud by však z nějakého důvodu měl čtenář potřebu i na mobilním zařízení zobrazit webové stránky v desktopové verzi, pak si může ve spodní části webu klepnutím na odkaz Verze pro PC zobrazit webové stránky v plné velikosti.
SHRNUTÍ
Mobilní verze je nutná hlavně z toho důvodu, že vyhledávač Google již nebude nabízet ve výsledcích webové stránky bez této výbavy.
Jestli vaše webové stránky tomuto kritériu odpovídají, si můžete otestovat a vyzkoušet funkčnost mobilní verze.
V příštím díle se budeme věnovat struktuře menu a grafickému designu webových stránek.