Ministerstvo připravuje vyhlášky v souvislosti s novelou školského zákona

Vydáno:

Dne 8. června 2016 byla ve Sbírce zákonů publikována pod číslem 178 dlouho očekávaná novela školského zákona, o které jsem na stránkách tohoto časopisu již dříve informovala.

 

Ministerstvo připravuje vyhlášky v souvislosti s novelou školského zákona
Mgr. et Mgr.
Dana
Prudíková
Ph. D.
náměstkyně ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
Novelu zavádějící zejména právo dítěte na místo v mateřské škole, povinné předškolní vzdělávání, jednotné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou a pro vybrané obory i povinnou maturitu z matematiky vrátil do Poslanecké sněmovny prezident, většina poslanců se nicméně opětovně vyslovila pro její schválení. Změny, které novela zavádí, předpokládají úpravu některých stávajících prováděcích právních předpisů či vytvoření některých nových. Které to jsou?
-
Novela vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání
Ve vyhlášce je nutné upravit rozsah vzdělávání v posledním ročníku předškolního vzdělávání, které se stává povinným. Bude se jednat o nejméně 4 hodiny v dopolední části dne. Vlastní obsah vzdělávání je stanoven Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání a není předmětem úpravy v prováděcím právním předpisu. Ve vyhlášce budou rovněž upravena pravidla pro pobyt dvouletých dětí v mateřské škole, stejně jako nezbytné minimum, které musejí splnit lesní mateřské školy, které budou nově moci být zapsány do školského rejstříku.
-
Novela vyhlášky č. 671/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách, ve znění pozdějších předpisů
Navrhovaná úprava vyhlášky ponechává v platnosti ustanovení týkající se dokladů, které jsou součástí přihlášky ke střednímu vzdělávání. Nezbytnou součástí přijímacího řízení do oborů vzdělání s maturitní zkouškou bude jednotná zkouška z českého jazyka a literatury a z matematiky, pro které zajišťuje CERMAT škole zkušební dokumentaci a vyhodnocení testů. Kromě jednotné zkoušky může ředitel školy stanovit školní přijímací zkoušku ověřující znalosti, dovednosti a předpoklady uchazečů.
-
Novela vyhlášky č. 177/2009 Sb., o bližších podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou, ve znění pozdějších předpisů
Navrhovaná úprava vyhlášky jednak reaguje na fakt, že se hodnocení písemných prací z českého jazyka a literatury ve společné části maturitní zkoušky, včetně jmenování a odměňování hodnotitelů písemných prací, přesouvají z ředitelů středních škol na CERMAT, jednak stanoví výčet potřebných náležitostí, které musí obsahovat žádost žáka o přezkum výsledku průběhu maturitní zkoušky či rozhodnutí o vyloučení z konání maturitní zkoušky, aby mohla být příslušným správním orgánem jasně identifikována, zpracována a v zákonné lhůtě vyřízena.
-
Nařízení vlády, kterým se stanoví obory vzdělání, v nichž je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky
Podle § 78 odst. 6 novely školského zákona má vláda stanovit nařízením obory vzdělání, v nichž je matematika povinným zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Bude se jednat výhradně o ty obory, ve kterých bude matematika vyučována nejméně 10 hodin v týdenním přepočtu po dobu 4leté denní formy vzdělávání. Tímto by tak mělo být zajištěno, že studenti budou mít absolvován dostatečný počet hodin matematiky a jejich znalosti a vzdělání by jim tak mělo umožnit složení maturitní zkoušky z matematiky. Postupně budou v případě potřeby do nařízení vlády přidávány další obory, které budou mít v rámci RVP stanovenou příslušnou dotaci výuky matematiky.
-
Novela „pamlskové vyhlášky“
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy spolu s ministerstvem zdravotnictví připravilo na základě předposlední novely školského zákona vyhlášku s požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Protože se následně ukázalo, že by aplikace takové vyhlášky byla příliš široká a prakticky neuchopitelná, poslední novela upravuje z tohoto širokého pravidla některé výjimky, za kterých půjde tyto výrobky ve školách poskytovat. (K tomu více text předchozího článku na s. 4.)
-
Vyhláška k „mladým chemikům“
Koncem minulého roku došlo novelou zákona o ochraně veřejného zdraví k vypuštění možnosti, aby studenti při praktickém vyučování mohli pod dozorem či dohledem nakládat s nebezpečnými chemickými látkami. Přestože ministerstvo připravilo obratem náhradní řešení formou novely nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, již tehdy bylo jasné, že se jedná o dočasné řešení, které si kladlo za cíl řešit situaci pokud možno urychleně. Na základě novely školského zákona proto nyní ministerstvo připravuje zcela novou vyhlášku, která obsahuje seznam látek, se kterými budou moci žáci nakládat. Tyto látky jsou členěny podle toho, zda je nakládání s nimi možné pod přímým dohledem anebo dozorem. Značení látek respektuje příslušné aktuální předpisy Evropské unie.
-
Novela vyhlášky č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých
-
Novela vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů
V návaznosti na pozměňovací návrh ke školskému zákonu, který umožňuje zápis lesních mateřských škol do školského rejstříku, je nutné změnit výše uvedené vyhlášky a stanovit požadavky, které bude muset lesní mateřská škola splňovat. V úvahu je nutné brát zejména to, že za lesní mateřskou školu se považuje mateřská škola, ve které vzdělávání probíhá především ve venkovních prostorách a že zázemí lesní mateřské školy nesmí být stavbou. S tímto souvisí požadavky vyjádřené v předmětných vyhláškách, jako je prostor na spaní, ukládání předmětů, sociální zařízení atd., či nutnost vyřešit otázku stravování, protože v lesních mateřských školách nefunguje klasická jídelna.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje všechny tyto vyhlášky, aby bylo jejich finální znění jasné pokud možno se začátkem nového školního roku a aby zavádění novinek vyplývajících z poslední novely školského zákona bylo co nejhladší.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče

Zákony

561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)