Microsoft vzdělává pro budoucnost

Vydáno:

Budoucnost vzdělávání představují bezesporu technologie - v kontextu školních tříd jsou to v první řadě tablety a dotyková zařízení. Ty Microsoft, společně s tipy pro moderní výuku, představil v rámci roadshow pro učitele a ředitele škol po celé České republice.

Microsoft vzdělává pro budoucnost
 
Jana
Knesplová
 
MBA Microsoft
Letošní roadshow, nesoucí název Vzděláváme pro budoucnost, proběhla ve dvou částech. V podzimní části (říjen – listopad 2013) navštívila 6 krajských měst a právě dokončená jarní část proběhla v dalších 8 lokalitách (Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec, Olomouc, Jihlava, Brno, Hradec Králové, Praha). Celkem se jí zúčastnilo téměř 1 800 učitelů, ředitelů škol a správců ICT z celé České republiky, a stala se tak největší akademickou roadshow, kterou Microsoft doposud uspořádal.
S cílem nabídnout účastníkům možnost vyzkoušet si nejnovější technologie a získat tipy a metody pro moderní výuku a efektivní řízení školy připravil Microsoft akci ve spolupráci s řadou důležitých technologických partnerů, jako jsou například
IT ve škole, AT Computers, Acer, Intel, Lenovo nebo HP.
Mediálním partnerem roadshow byl časopis Řízení školy.
TECHNOLOGIE VE VÝUCE
Nosným tématem byly tablety ve výuce. Téma, jež se v dnešní době dotýká snad každé školy, která chce držet krok s dobou a požadavky na moderní dovednosti svých studentů. Roadshow představila
tablety s operačním systémem Windows 8.1
určené pro školní využití. Jednou z jejich výhod je bezesporu široká nabídka, ze které si vybere každá škola, ať už jsou její požadavky jakékoliv (od malých tabletů přes konvertibilní zařízení až po „ředitelské“ notebooky s dotykovou obrazovkou). Všechna zařízení byla v průběhu konferencí k zapůjčení. Účastníci se tak mohli interaktivně zapojit do probíhajících přednášek a workshopů a vyzkoušet si některé z atraktivních výukových aplikací z nabídky Windows Store. Nelitoval ani ten, kdo si přinesl vlastní zařízení, protože i ta se díky technologiím Microsoft podařilo interaktivně zapojit a umožnit jim sdílet stejný obsah.
CLOUD PRONIKÁ I DO ŠKOL
Velká část konference byla věnována využití a nasazení Office 365, online služby, kterou využívá stále více a více škol. Díky tomuto cloudovému balíčku mohou školy získat
moderní komunikační zázemí
v podobě e-mailového serveru Exchange Online a aplikace Lync umožňující online konference a volání, zasílání krátkých textových zpráv, sdílení prezentací či hlasování. Nedílnou součástí Office 365 je úložiště dokumentů pro jednotlivé uživatele a sdílené pracovní prostory vhodné pro řízení a koordinaci vzdělávacích skupin, výzkumných týmů a školních projektů. To vše je pro české školy naprosto zdarma.
Novinkou jarní části roadshow Vzděláváme pro budoucnost byla specializace odpolední části s ohledem na role účastníků. Souběžně tak probíhaly specializované workshopy pro tři cílové skupiny: ředitele škol, učitele a správce školního ICT. Roadshow tak přinesla zajímavý a cílený obsah, výjimečná byla rovněž pestrostí nabízených hardwarových i softwarových řešení pro vzdělávání.
PRAKTICKÉ TIPY A SDÍLENÍ ZKUŠENOSTÍ
Mezi přednášejícími byli především
učitelé, kteří předávali vlastní zkušenosti z výuky a doporučení
postupů, které se jim osvědčily. Mimo jiné připravili také ukázkové hodiny s praktickými tipy, jak zapojit tablety do výuky. Nechyběla ani doporučení na zajímavé výukové aplikace, které je možno stáhnout z Windows Store.
Chvilku zamyšlení připravil účastníkům zkušený odborník na moderní výuku Ondřej Neumajer (v některých lokalitách prostřednictvím svého zástupce), který při své přednášce vyzval účastníky k hlasování na nejednoznačná témata ze současnosti i budoucnosti vzdělávání, a vyvolal tak živou diskuzi.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO UČITELE NA DOSAH (I NA DOTEK)
Společnost Microsoft v posledních letech významně investovala do pedagogického výzkumu. Výsledkem jsou mimo jiné moderní metodologie a postupy pro efektivní začleňování digitálních technologií do školního vzdělávání. Tyto znalosti využívá Microsoft ve svých programech, mezi něž patří právě roadshow Vzděláváme pro budoucnost,ale například i
vzdělávací centra
v rámci programu Partneři ve vzdělávání. Tato centra nabízejí pro pedagogy, ředitele škol a IT správce školení zaměřená na využití moderních technologií ve výuce a pro správu školy. Patří mezi ně i praktické kurzy na téma tablety ve výuce. Kurzy jsou zdarma nebo za zvýhodněné ceny, které lze hradit z prostředků pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP).
Pokud se vám nepodařilo zúčastnit konferencí v rámci roadshow, a přesto byste se rádi o využití moderních technologií a tabletů ve výuce dozvěděli více, navštivte některé z 18 vzdělávacích center (www.PartneriVeVzdelavani.cz).
Užitečné informace a tipy k zapojení tabletů do výuky pak najdete na