Lidé musí ve své práci vidět smysl

Vydáno:

Představte si, že jste se rozhodli zúčastnit se výzkumu pensylvánské univerzity (USA) zaměřeného na vztah života a práce člověka. Spolu s ostatními 195 respondenty vám badatelé předložili dotazník1), který na první straně obsahuje tři odstavce (upraveno, kráceno). Přečtěte si je pečlivě a rozhodněte se, do jaké míry každý popisek vystihuje váš postoj k práci. Z dotazníku se dozvíte, co vás v práci motivuje, a následující text vás podnítí k zamyšlení, z jakých důvodů chodí do práce vaši kolegové. To se vám může hodit, když se budete snažit své spolupracovníky motivovat.

Tři postoje k práci

Ohodnoťte na čtyřbodové škále,
nakolik následující popisy vystihují váš vztah k práci
. Je možné, že váš výsledný profil bude kombinací všech tří popisů.
 
Pracovník A/
Pracujete, abyste si především vydělali dostatek peněz na živobytí mimo své zaměstnání. Pokud byste byli finančně zajištění, rádi byste dělali něco jiného. Práce je pro vás v podstatě životní nutnost. Často si přejete, aby čas v práci ubíhal rychleji. Těšíte se na víkendy a prázdniny. Kdybyste měli prožít svůj život znovu, pravděpodobně byste nešli do stejného oboru. A určitě byste ho nedoporučili svým přátelům a dětem. Těšíte se, až jednou, v důchodu, budete mít klid od práce.(škála: velmi – částečně – jen málo – to nejsem já)
Pracovník B/
Práce vás v podstatě baví, ale neočekáváte, že za pět let budete ve své současné pozici. Místo toho plánujete přejít na lepší práci na vyšší úrovni. Do budoucna máte několik cílů týkajících se pozic, které byste nakonec rádi zastávali. Víte, že ve své současné práci si musíte vést dostatečně dobře, abyste mohl jít dál. V dohledné době počítátes povýšením. Postup na vyšší příčku pro vás znamená uznání vaší dobré práce a je známkou vašeho úspěchu v konkurenci s vašimi spolupracovníky.(škála: velmi – částečně – jen málo – to nejsem já)
Pracovník C/
Práce je pro vás jednou z nejdůležitějších částí vašeho života. Jste velmi rádi, že jste v tomto oboru. Čím se živíte, je důležitou součástí toho, kým jste. Je to jedna z prvních věcí, které o sobě lidem říkáte. Práci si nosíte s sebou domů a také na dovolenou. Většinu svých přátel jste si našliv zaměstnání a jste členem několika organizací, které souvisejí s vaší prací. Svoji

Související dokumenty