Kulaté stoly SKAV a EDUin jako barometr české vzdělávací politiky

Vydáno:

Stálá konference asociací ve vzdělávání (SKAV) přišla s nezávislou iniciativou kulatých stolů ke vzdělávací politice už před deseti lety. Stalo se tak tradicí, že každý měsíc během školního roku se toto diskuzní setkání věnuje aktuálnímu tématu, které právě hýbe vzdělávací politikou.

Kulaté stoly SKAV a EDUin jako barometr české vzdělávací politiky
Mgr.
Silvie
Pýchová
 
výkonná ředitelka SKAV, manažerka programů EDUin
Od roku 2010 organizuje
SKAV
tuto diskuzní platformu ve spolupráci s obecně prospěšnou společností
EDUin
, která těmto akcím zajišťuje adekvátní mediální pozornost. za finanční podporu patří poděkování Nadaci Open Society Fund. Specifikem Kulatých stolů SKAV a EDUin je, že z nich pořizujeme video- a audiozáznam a krátce po akci je vydána tisková zpráva s hlavními závěry uskutečněné diskuze.
Záznamy všech panelových diskuzí od roku 2010
můžete zpětně dohledat na www.skav.cz nebo na
www.eduin.cz.
Kulaté stoly jsou organizovány jako debata zastánců různých názorů na zvolené téma. Organizátoři většinou usilují o to, aby byl dán prostor všem existujícím názorovým proudům, které se u této příležitosti mohou potkat a být navzájem konfrontovány. Diskuzi přihlíží publikum, které je do debaty pokaždé postupně zapojováno. Vzhledem k tomu, že usilujeme o to, aby byly tyto diskuze co nejvíce nízkoprahové a přístupné komukoliv, kdo má zájem se účastnit, je účast v publiku
zdarma
a bez předchozí registrace.
Některá
témata Kulatých stolů SKAV a EDUin
jsou ryze politická (například před parlamentními volbami), jiná jsou zaměřená na rozvoj vzdělávacího systému (kvalifikace pedagogických pracovníků, kariérní řád apod.), jindy se zase kulatý stůl věnuje spíše metodickým otázkám (například jak ověřovat výsledky učení). V prvním pololetí tohoto roku byla diskutována následující témata:
 
Jak pomůže zavedení kariérního řádu kvalitě výuky na školách?
 
Potřebujeme kvalitní, nebo kvalifikované učitele?
 
Co nám říká PISA a PIAAC a moc se o tom nemluví?
 
Podporuje stravování v našich školách zdravý životní styl dětí?
 
Kam povede náš vzdělávací systém Strategie 2020?
Na podzim se už připravují nová témata. Výsledný obsah kulatých stolů se ale nakonec odvíjí od toho,
jaké otázky se aktuálně řeší v odborných kruzích.
Na 18. září jsme proto připravili „horké“ téma jednotných přijímacích zkoušek na střední školy, tedy myšlenky, kterou prosazuje ministr školství Marcel Chládek. Pozvaní panelisté diskutovali pozitiva a negativa tohoto opatření i to, nakolik je například v souladu s čerstvě schválenou
Strategií vzdělávací politiky do roku 2020.
Přijďte i vy diskutovat o tom, jakým směrem se má ubírat vzdělávací politika v České republice.

Související dokumenty