Krčíňoviny přinášejí novinky nejen z krčínské školy

Vydáno:

Krčíňoviny jsou noviny, které vydává ZŠ a MŠ Krčín Nové Město nad Metují - tedy naše škola. Poprvé vyšly v roce 2005, kdy se pod vedením Mgr. Romany Minaříkové začala pravidelně scházet redakce školního časopisu ZŠ Krčín, a prvním úkolem bylo najít pro náš školní časopis jméno a logo. To se nakonec našlo a zůstalo v nezměněné podobě dodnes.

 

Krčíňoviny přinášejí novinky nejen z krčínské školy
Mgr.
Romana
Minaříková
učitelka 2. stupně, ZŠ a MŠ Krčín
Krčíňoviny jsou vydávány jako občasník a během školního roku vydáme osm až deset čísel, která mají rozsah osm stran. V redakci pracuje vždy 10 až 15 redaktorů. Školní redakce je zájmový kroužek, do kterého se zájemci přihlašují na začátku školního roku a je pro ně bezplatný. Kdo si práci redaktora vyzkouší a chce se stát jejím členem, musí respektovat redakční pravidla, mezi která patří i pravidelná účast na schůzkách redakce nebo příprava příspěvku do každého čísla časopisu.
Redakci časopisu tvoří žáci od 5. do 9. třídy a scházejí se jednou týdně. Redaktoři sami zpracovávají texty, připravují rozhovory a reportáže a doplňují je fotografiemi. Poměrně široké věkové rozmezí redaktorů umožňuje přinášet informace o dění jak na prvním, tak na druhém stupni školy. Žáci zpracovávají i zajímavá témata dle vlastního výběru, ke kterým vyhledávají informace, především na internetu. Pro čtenáře je v každém čísle připravena oblíbená soutěž o tzv. obědové předbíhačky. Stačí správně odpovědět na připravený kvíz, který bývá zaměřen na aktuální téma měsíce, a odměnou je výhra, která umožňuje jednou "předběhnout" nepříjemnou frontu na oběd.
Starší, zkušenější redaktoři pomáhají začátečníkům, kteří se tak prostřednictvím svých spolužáků seznamují s redaktorskou prací. Zařazovány jsou i příležitostné příspěvky ostatních žáků či učitelů školy a také slohové práce žáků, které vznikají v hodinách českého jazyka. Postupem času si redaktoři ke své novinářské práci přibrali i práci rozhlasových redaktorů a připravují pravidelná úterní hlášení, ve kterých informují o úspěších žáků naší školy na soutěžích a o nejbližších akcích na příslušný týden.
Krčíňoviny mají za sebou i několik úspěchů. Dvakrát jsme se přihlásili do celostátní soutěže Časopis roku a dvakrát jsme se dostali až do celostátního kola a zúčastnili se celostátního setkání školních redakcí v Brně. V roce 2015 Krčíňoviny obdržely ocenění - 1. místo v kategorii 1. a 2. stupeň Časopisu roku 2015 Královéhradeckého kraje. Ocenění bylo odměnou za práci celé redakce, ale i novým impulzem pro její pokračování.
Časopis vychází v tištěné verzi, kterou si mohou zájemci za symbolickou cenu koupit, ale zároveň je dostupný ve všech třídách, ve školní knihovně a na nástěnce školní redakce ve vestibulu školy, aby byl každému přístupný. V elektronické podobě je umístěn na internetových stránkách školy
www.zskrcin.cz/CASOPIS2
.