Koordinační centra českoněmeckých výměn mládeže slaví 20 let a zvou na Školu diverzity

Vydáno:

Letošní rok má pro česko-německou spolupráci zvláštní význam. V lednu uplynulo 20 let od podepsání Česko-německé deklarace, prohlášení, které udělalo pomyslnou tlustou čáru za minulostí. Na letošní jaro ovšem připadá ještě jedno česko-německé výročí. V dubnu 1997 byly na základě společného prohlášení ministrů obou zemí otevřeny kanceláře Koordinačních center česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a Řezně. U příležitosti oslav se mimo jiné koná Škola diverzity, určená všem pedagogům a pracovníkům s mládeží, kteří se zajímají o téma vědomé práce s diskriminací a předsudky. Zveme vás na ni do Plzně.

 

Koordinační centra českoněmeckých výměn mládeže slaví 20 let a zvou na Školu diverzity
Mgr.
Štěpánka
Podlešáková
koordinátorka Školy diverzity, Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem
Během 20 let své existence uspořádala Koordinační centra desítky mezinárodních vzdělávacích akcí pro mládež, pedagogy a pracovníky s mládeží. Nedílnou součástí realizovaných setkání byly a jsou přístupy a pojmy spojené s interkulturní tematikou. Koordinační centra v průběhu let prodiskutovala a v praxi vyzkoušela různé koncepty. Většinu z nich ale postupně opustila, protože se zdály v mnoha ohledech problematické a neodpovídaly jejich zkušenostem a představám o práci s mládeží. Příliš cílily na fenomén kultury/národnosti jako jediného podstatného prvku identity a (sebe)identifikace, což v praxi často spíše přispívalo k vyzdvihování rozdílů než ke sbližování kultur a jednotlivců. Zároveň tyto koncepty nabízely málo konkrétních aktivit využitelných pro práci ve vícejazyčném prostředí.
Vědomá práce s diverzitou - z čeho vycházíme
V roce 2015 oslovila Koordinační centra publikace
More Than Culture - Diversitätsbewusste Bildung in der internationalen Jugendarbeit
od Anne Sophie Winkelmann.
Titulni strana pfiekladu More Than Culture
Zmíněná příručka přibližuje vědomou práci s diverzitou, přístup, se kterým se Koordinační centra ztotožňují a který postupně aplikují v širokém spektru svých aktivit v oblasti česko-německé práce s mládeží. I proto se rozhodla přeložit text do češtiny a doplnit jej o specifika českého prostředí. Vzniklá publikace
More Than Culture - Více než kultura. Diverzita v mezinárodní práci s mládeží
přináší praktické tipy a konkrétní metody, podrobně představuje různé přístupy a pojmy a systémem otázek směřuje čtenáře k sebereflexi a zamyšlení nad vlastními postoji. Publikace je zdarma ke stažení či objednání na
www.tandem-org.cz/publication.php
.
Vědomá práce s diverzitou
umožňuje ohleduplné zacházení s rozdílnostmi i společnými stránkami. Základem je vnímání sebe sama a ostatních jako komplexních osobností, které náležejí k nejrůznějším sociálním skupinám. Tak je možné rozpoznat jak společné stránky (i navzdory geografickým hranicím), tak i rozdíly v rámci národ(nost)ních skupin a povzbudit vnímavost vůči mechanismům diskriminace a vyčleňování. V rámci Česko-německého kulturního jara 2017, přeshraniční kulturní iniciativy konané u příležitosti 20. výročí podepsání Česko-německé deklarace, naplánovala Koordinační centra Školu diverzity v Berlíně a Plzni, aby představila koncept vědomé práce s diverzitou širší veřejnosti.
Workshop vědomé práce s diverzitou v Berlíně
Na konci dubna 2017 proběhl v Berlíně dvoudenní workshop vědomé práce s diverzitou, jehož se zúčastnili externí spolupracovníci Tandemu. Workshop vedla lektorka Julia Motta, která se věnuje vzdělávání v kontextu vědomé práce s diverzitou v mezinárodní práci s mládeží a vzdělávání dospělých. Účastníci se seznámili s konkrétními metodami a aktivitami nejen z publikace
More Than Culture - Více než kultura
, které lze využít pro senzibilizaci mladých lidí ve vztahu k tzv. škatulkování a předsudkům a pro zacházení s těmito mechanismy. Účastníci zároveň diskutovali o tom, jakým způsobem je možné realizovat vědomou práci s diverzitou v česko-německém kontextu a jak konstruktivně zacházet s rozdílnostmi v rámci přeshraničních výměn mládeže.
Škola diverzity v Plzni v červnu 2017
Škola diverzity proběhne ve dnech
16.-18. června 2017
v prostorách kreativní zóny DEPO2015 v Plzni. Akce je určena odborné i široké veřejnosti, a to zejména pedagogům, pracovníkům s mládeží, ale i mládeži samotné a všem dalším zájemcům o diverzitu. Na programu bude pódiová diskuse na téma práce s předsudky a diskriminací v Česku a Německu, série workshopů vedených odbornými lektory z obou zemí, divadlo utlačovaných a večerní promítání. Pro účastníky bude po celou dobu zajištěno tlumočení.
V roli lektora se představí například autorka německé publikace
More Than Culture
Anne Sophie Winkelmann
, která účastníky seznámí s tzv. adultismem neboli (mocenským) vztahem dospělých a dětí/mládeže.
Jan Husák
z České rady dětí a mládeže a
Alena Felcmanová
z neziskové organice Člověk v tísni budou v rámci workshopu na téma zacházení s předsudky pracovat se smíšenou skupinou tvořenou mladými lidmi a pedagogy.
Součástí programu bude i
divadlo utlačovaných
, dramatická metoda směřující k sociální komunikaci pomocí ztvárnění skutečných životních příběhů, a to v podání
skupiny 2na3
. Večerní program bude věnován veřejnému promítání tematických filmů německé produkce
Proti zdi (Gegen die Wand)
a
Sakra, kluku! (Oh boy
). Současně s programem k diverzitě proběhne v kreativní zóně DEPO2015
výstava česko-německých komiksů a ilustrací
na motivy literárních děl německých autorů Heinricha Hoffmanna a Joachima Meyerhoffa, které vytvořili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.
Jak se přihlásit
Přihlášky a podrobný program ke Škole diverzity v Plzni jsou k nalezení na
www.tandem-org.cz/skoladiverzity
. Zájemci se mohou hlásit
do 5. června 2017
.
Česko-německé kulturní jaro 2017 je přeshraniční kulturní iniciativa Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu v Praze, Česko-německého fondu budoucnosti a českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.