Komiks pro děti o bezpečnosti na internetu

Vydáno:

Sdružení CZ.NIC vydalo na konci loňského roku komiks s názvem Jak na Internet – bezpečně, určený především žákům 5. až 9. tříd základních škol. Komiksové vydání knihy navazuje na úspěšný televizní seriál Jak na Internet, který má v současné době více než 100 dílů a přináší všem generacím rady a tipy, jak obstát v on-line světě. Učitelé mohou videa znát rovněž z Metodického portálu RVP.CZ, na kterém jednotlivé díly mají i několik tisíc stáhnutí.

Komiks pro děti o bezpečnosti na internetu
Ing.
Michala
Radotínská
projektová koordinátorka CZ.NIC, z. s. p. o.
Kniha Jak na Internet – bezpečně obsahuje 12 komiksových příběhů, díky nimž čtenáři dostanou ucelený přehled o tom, co vše se jim může na internetu přihodit, a obdrží jednoduché rady, jak těmto nástrahám předejít, případně jakým způsobem vzniklou situaci řešit. Dozvědí se například, čím ochránit svůj počítač před napadením viry a hackery a jak poznat, že webové stránky, které navštěvují, jsou bezpečné. Naučí se rozpoznat, jaké osobní informace o sobě a svých blízkých zveřejnit a co si již nechat pro sebe, aby se nestali terčem útoku ze strany telemarketingových agentur. To, že je důležité používat kritické myšlení, si uvědomí na příkladu tzv. hoaxů (falešných zpráv), kterými se hemží celý internet. Bohužel ne všechny informace pocházejí z věrohodných zdrojů. Dále se dozvědí, že chytrá domácnost nám sice v mnohém může usnadnit práci, avšak také přidělat spoustu starostí kvůli nechtěnému úniku citlivých dat. Děti se seznámí s nástrahami, které na nás číhají v některých mobilních aplikacích v podobě virů, jež nám mohou snadno poškodit data v telefonu. Zjistí, co je to šifrování, k čemu slouží a zda navštěvované webové stránky používají šifrovanou komunikaci.
Kniha též zábavnou formou postraší možnou závislostí na internetu a upozorní, že publikování na této síti je upraveno zákonem. Mnoho uživatelů si totiž stále neuvědomuje, že se vložením zdánlivě nevinné fotografie kamaráda na sociální sítě vystavují nebezpečí žaloby. Jedna z kapitol se věnuje již známému pojmu kybergrooming, což je psychická manipulace dítěte dospělým s cílem získat jeho důvěru za účelem zneužití. V České republice se bohužel tento fenomén neustále rozmáhá a počet jeho obětí rok od roku roste. V neposlední řadě najdou v knize rady i dospělí, kteří se například dozvědí, proč dětem blokovat určité webové stránky a že není od věci jim občas omezit čas strávený na internetu.
Sdružení CZ.NIC v rámci projektu Safer Internet, který je spolufinancován Nástrojem Evropské unie pro propojení Evropy, provádí již čtvrtým rokem osvětu v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřenou na děti a mládež.
Poznámka redakce: Příspěvek bude prezentován na konferenci Škola jako místo setkávání, která se uskuteční 5. 4. 2019. Více informací na www.kpskonference.ff.cuni.cz/skola-jako-misto-setkavani. Akci spolupořádá redakce Řízení školy.