Když děti pomáhají...

Vydáno:

„Jít příkladem je něco, co většinou očekáváme od rodičů, učitelů či vedoucích -zkrátka lidí starších a zkušenějších. V programu,Pomáhej’ jdou děti naopak příkladem nám dospělým. Velmi si ceníme odvahy, s jakou prošlapávají cestu obnově přerušených tradic české filantropie,“ říká Jiří Bárta, ředitel Nadace VIA.

Když děti pomáhají...
 
Adéla
Vojáčková
 
manažerka rozvoje
filantropie
, Nadace VIA
Nadace VIA vznikla v roce 1997. Jejím posláním je
rozvíjet místní život v českých městech a obcích, podporovat rozvoj neziskových organizací a obnovovat zpřetrhané tradice filantropie a dárcovství v České republice.
Pomáhej
je grantový program určený neformálním skupinám dětí a mládeže, které sbírají finanční prostředky pro dobrou věc.
Cílem programu je rozvíjet filantropii dětí a mladých lidí ve věku od 7 do 26 let, a ocenit tak jejich odvahu a kreativitu. Čím dříve se mladí lidé začnou s
dobročinností
seznamovat, tím lépe pro ně samotné i pro život v České republice.
Pokud víte vy, vaši žáci či studenti o někom, kdo potřebuje vaši pomoc, či máte zajímavý nápad, jak vybrat peníze pro dobrou věc, rádi vás podpoříme. Uspořádat divadelní představení, koncert, závod, filmový večer, turnaj, tombolu, módní přehlídku či společný úklid okolí školy může být zábavou, při které se děti učí novým věcem a ukazují svému okolí, že
stojí za to pomáhat.
Děti se v průběhu realizace učí
pracovat v týmu, nést zodpovědnost za svou pozici ve skupině, komunikovat s dárci, dozví se základní informace o fundraisingu i public relations
a na společném setkání realizátorů projektů si budou moci předat cenné zkušenosti a užitečné tipy. Pro garanty projektů je připraven úvodní seminář zaměřený na participativní projektové řízení a fundraising v komunitách.
Hodnoticí komise vybere z přihlášených projektů dvacet šest nejzajímavějších. Při hodnocení bude kladen důraz na vlastní iniciativu dětí, jejich kreativitu a dobrovolnickou práci. Vybrané projekty získají od
Nadace VIA a společností ČSOB a ERA
pobídkový grant zdvojnásobující výtěžek pořádané akce až do celkové výše 7 000 Kč. Všechny podpořené projekty také získají příspěvek na realizaci benefiční akce ve výši 1 500 Kč. Tři nejzajímavější projekty budou navíc po skončení realizace oceněny finančním bonusem 30 000 Kč. O všech vybraných projektech budou informována média v celé ČR a medailonky jednotlivých projektů budou uveřejněny na webových stránkách Nadace Via. Věříme, že pokud zajímavé příběhy veřejně ukážeme, zvyšuje se šance, že se přidají i další.
Jak na to:
 
Vyberte neziskovou organizaci, příspěvkovou organizaci či fyzické osoby v obtížné životní situaci, kterým chcete pomoci.
 
Vytvořte skupinu realizátorů.
 
Vymyslete typ a průběh akce.
 
Vyplňte žádost o grant na webových stránkách
Nadace VIA
(http://www.nadacevia.cz/cz/grantyapodpora/rozvoj-filantropie/pomahej-2014).
Uzávěrka pro podání přihlášek je
10. října 2014.
Benefiční akce
musí být realizovány v období
listopad 2014 – květen 2015.
V loňském roce se o účast v programu
Pomáhej
ucházelo několik desítek projektů. Jedním z nich byla benefiční akce s názvem
Děti dětem s handicapem
. Osm bývalých žáků speciální základní školy ve Strakonicích se rozhodlo uspořádat prodejní vernisáž vlastních výrobků na strakonickém hradě. Akce se konala v květnu 2013 a podařilo se vybrat 10 350 Kč. Výtěžek byl použit na canisterapeutické aktivity pro žáky školy.
Studenti vyšší odborné a střední průmyslové školy v Šumperku zase uspořádali vernisáž a dražbu fotografií, které nafotili společně s dětmi z dětského domova. Dražiteli byli sami studenti i zaměstnanci školy a celkem přispěli částkou 7 987 korun. Z výtěžku byla vybavena fotografická dílna dětského domova.
Finanční bonus obdržela také skupina mladých lidí ve věku 11 až 19 let, kteří navštěvují nízkoprahové zařízení Klub Atom pro děti a mládež v Plzni, který zřizuje Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy. V projektu
Slušnej bazar
uspořádali v průběhu roku čtyři benefiční bazary, kde prodávali věci z druhé ruky. Celkem se jim podařilo vybrat 14 030 Kč. Výtěžek byl určen na zájmové kroužky pro děti z Dětského domova Domino v Plzni, pro které realizátoři na závěr uspořádali sportovní dopoledne.
Pro uživatele Klubu Atom se stal projekt
Slušnej Bazar
zajímavým, zábavným a nenásilným způsobem, jak mohou vlastním přičiněním pomoci někomu dalšímu, což je pro většinu z nich zcela nová životní zkušenost.
„Chceme povzbudit mladé lidi, kteří chtějí něco udělat pro své okolí, a přispět tak k obnově filantropických tradic v České republice. Rádi bychom přiblížili českou společnost stavu, kdy je filantropie každodenní součástí života, a zviditelnili a znásobili dopady aktivit mladých lidí, kteří se rozhodli pomoci potřebným,“
říká Štěpán Zelinger, projektový manažer Nadace VIA.
Více informací naleznete na www.nadacevia.cz.

Související dokumenty