Jak děláme EVVO u nás

Vydáno:

Naše základní škola leží v historickém centru města Příbram. Navštěvuje ji 564 žáků a pracuje zde 48 pedagogů (devět z nich na částečný úvazek). Zřizovatelem školy je město Příbram. Škola se profiluje jako škola s rozšířenou výukou matematiky a informatiky. Environmentální výchova je ze strany vedení velmi podporována a vítána. Jako školní koordinátor EVVO pracuji jedenáctým rokem a moje specializační studium plně hradil zaměstnavatel. Rovněž v dalším vzdělávání, v rámci celoživotního vzdělávání pedagogů, vedení školy podporuje nejen mě, ale i ostatní kolegy.

Jak děláme EVVO u nás
(Environmentální výchova na Základní škole, Příbram II, Jiráskovy sady 273)
Mgr.
Hana
Rýparová
 
koordinátorka EVVO a učitelka
VYBAVENÍ ŠKOLY NEJEN PRO VÝUKU EVVO
Od roku 2010 je škola držitelem titulu „Škola udržitelného rozvoje I. stupně“, který školám propůjčuje Klub ekologické výchovy,jehož jsme letitým členem. Škola je vybavena interaktivními tabulemi téměř ve všech učebnách. Ke vzdělávání v oblasti EVVO přispívají i specializované učebny, zejména učebna přírodopisu a EVVO, fyziky a chemie či ateliér. Součástí areálu je venkovní učebna a zahrada, financovaná z grantu města. Zahrada byla zatlačena do koutů pozemku kvůli rekonstrukci tartanového hřiště, které je během prázdnin otevřeno pro veřejnost. Zůstalo však dost prostoru pro
pěstování
ovocných stromů (jabloně, třešně), keřů (rybíz) a bylinek. Místo se najde i pro dárek od „enviroježíška“, který nám letos nadělil krásný „čmelín“. Snad se bude čmelákům jejich domeček líbit a brzy se v něm zabydlí.
S hřištěm sousedí venkovní učebna a dvůr s herními prvky (basketbalové koše, pingpongové stoly, trampolína), které slouží i školní družině pro odpolední aktivity. V suterénu školy se kromě šaten nachází i
dílny
(výroba krmítek a budek pro ptáky, výroba keramiky) a moderně vybavená
kuchyňka
(zdravé vaření). Hojně využívané je rovněž infocentrum, kde můžou žáci trávit volné hodiny četbou časopisů a odborné i krásné literatury nebo samostudiem na počítačích.
ÚSPORNÝ PROVOZ ŠKOLY
Samotná budova školy je památkově chráněná, tudíž není možné členitou novobarokní fasádu zateplit. O
ekologický provoz školy
se proto snažíme úspornými zářivkami, postupnou výměnou starých topných těles za efektivnější radiátory a umístěním perlátorů na vodovodní baterie, které jsou na fotobuňku. Teplou vodu do sprch u tělocvičny nám ohřívají solární panely, které škola získala v rámci projektu Slunce do škol.
Samozřejmostí je třídění odpadu. Zahradní odpad kompostujeme v rohu zahrady a kompost následně využíváme pro pěstování bylinek do hodin vaření. Z jiných odpadů se zaměřujeme především na papír, hliník, baterie, PET láhve a polypropylenová víčka.
Kromě průběžného třídění organizujeme zhruba čtyřikrát do roka sběr papíru a elektroodpadu pro veřejnost. Ke sběru papíru a hliníku motivujeme žáky celoškolní soutěží. Nejlepší třídy jedou za odměnu na exkurzi s tematikou EVVO dle vlastního výběru.
K ekologické likvidaci odpadu se snažíme využívat firmy z našeho okolí (Relma Nový Knín, Ligmet Lazsko, Kovohutě Příbram nástupnická, s. r. o.) z důvodu lepší dopravní obslužnosti a podpory regionu. Dále spolupracujeme s mysliveckým sdružením, pro které sbíráme kaštany, žaludy a suché pečivo z domácností. Mimo zimní období suchým pečivem zásobujeme jezdecký klub Club F Kozičín, který se zabývá hipoterapií.
EXKURZE A POBYTY
Součástí plánů jednotivých předmětových komisí jsou četné
mimoškolní exkurze
(úpravna vody, ČOV, ZOO Praha, hvězdárna a planetárium, Hornické muzeum Příbram, Podbrdské muzeum Rožmitál pod Třemšínem, Prácheňské muzeum Písek, vodní a jaderná elektrárna Písek či Temelín, Den zdraví na SZŠ, ekologické středisko Orlov, ornitologická exkurze - Ochrana fauny Votice, psí útulek Maják, „Spolek pro kočku“, sběrný dvůr a mnohé další).
Součástí ŠVP jsou i
pobyty žáků ve zdravotně příznivém prostředí
a adaptační pobyty, kde se děti věnují praktickému poznávání přírody a návštěvám dostupných informačních a ekologických středisek (např. Kvilda, Svinná Lada, Muzeum ve Vimperku, Ochrana fauny Hrachov...) aj.
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL ŽÁKŮ
Z hlediska podpory zdravého životního stylu jsme
zařazeni do sítě škol podporujících zdraví
(ovoce do škol, dotované školní mléko, automat na vodu z vodovodu, nikoli balenou) a aktivně spolupracujeme se školní jídelnou v rámci projektu Škola podporující zdraví.
Pravidelně se účastníme
preventivních programů
a programů v rámci prevence OP VK -
EU peníze školám
(AIDS, drogy, kouření, poruchy příjmu potravy, vzájemná komunikace, rozvoj osobnosti a asertivního jednání...).
Kromě již zmiňovaného vybavení školního dvora a hřiště se můžeme pochlubit lezeckou stěnou v tělocvičně a každoročním bruslením všech ročníků. Z podpory města žáci dostávají lyžařské permanentky na příbramskou sjezdovku, které využívají v případě příznivého počasí, ve svém volném čase. Sedmáci v lednu tradičně vyjíždějí na lyžařskosnowboardový výcvik na Šumavu.
S podporou OSR (Občanské sdružení rodičů a přátel školy) se nám stále daří zajišťovat plavání pro třídy 1. stupně. OSR rovněž přispívá na dopravu na plánované školní exkurze a pobyty žáků ve zdravotně příznivém prostředí, včetně již zmiňovaného „lyžáku“, a také finančně podporuje nákup nového sportovního vybavení.
Vzhledem k aprobaci našeho pana ředitele (M-TV) je samozřejmá účast našich žáků na sportovních soutěžích v rámci školní sportovní ligy. Na Den dětí pořádáme celoškolní sportovní turnaj (fotbal, softbal) pro žáky 2. stupně.
Sportovně založení kolegové vedou různé pohybové kroužky, jako např. zumba fitness, judo, míčové hry nebo aerobic. V nabídce volitelných předmětů máme sportovní hry, zdravotní tělesnou výchovu či dramatickou výchovu.
ZAPOJENÍ DO PROJEKTŮ
Z celostátních projektů je škola zapojena do projektů
Recyklohraní, Ekopolis, Poznej řemesla, Junior Achievement - Minipodniky
aj. V minulosti nám k rozvoji EVVO velmi pomohl grant OPVK 1.1 - inovace ŠVP se zaměřením na EVVO - města Příbram. V jeho rámci proběhlo tematicky zajímavé školení pro naše pedagogy v oblasti EVVO a škola se dovybavila pomůckami pro výuku přírodovědných předmětů - mikroskopy, dalekohledy, atlasy, klíče, výukové sady atd.
Každoročně si připomínáme Mezinárodní den životního prostředí a součástí ŠVP jsou projektové dny:
 
Den Země
má trvalý plán aktivit pro každý ročník a je tematicky zaměřený na praktické poznávání přírody v daném ročníku.
 
Den pro život
je plánován ve spolupráci se Střední zdravotnickou školou Příbram (záchranáři) a Střední odbornou školou Dubno (hasiči) a týká se ochrany člověka za mimořádných situací.
 
Projektový den EVVO
své zaměření každoročně mění podle tématu, které pro daný rok vyhlašuje organizace UNESCO - UNEP. Letos se budeme věnovat půdě.
 
Masopust
připomíná tradice a zvyky našich předků a na jeho realizaci se významně podílí rovněž školní družina.
Regionální soutěž Tady jsem doma
Z jedinečných aktivit naší školy bych vyzdvihla jedenáctým rokem pořádanou regionální soutěž Tady jsem doma,kterou pořádáme. Účastní se jí školy z celého Příbramska a družstva žáků soutěží v oblasti historie a přírodních poměrů (přírodopis, zeměpis) našeho regionu. Jednotlivé úkoly prověří
znalost regionálních pověstí a historie
a rovněž praktické dovednosti ve výše jmenovaných předmětech (určování přírodnin, orientace v mapě...). Za odměnu úspěšné soutěžící vezmeme na zajímavou poznávací exkurzi, jak jinak než po našem regionu.
Mezinárodní projekty
V mezinárodním měřítku významný projekt byl náš již v pořadí třetí Comenius projekt Fit for Fun, Fit for Life, na němž kromě nás participovaly školy z Velké Británie, Německa, Itálie a Francie. Jak název napovídá, jeho tématem byl zdravý životní styl dětí. Žáci prvního stupně základních škol sportovali, pěstovali vlastní bylinky a zeleninu, ze které následně vařili zdravá jídla.
V tomto týdnu odevzdáváme do Bruselu novou žádost, tentokráte pro Erasmus projekt, jehož je naše škola koordinátorem. Pokud nám bude žádost schválena, porovnáme mimo jiné se školami Polska, Kypru, Finska, Itálie a Portugalska biodiverzitu a endemické druhy rostlin a živočichů a představíme si historii našich regionů. Součástí projektu bude i téma třídění odpadů.
Akce pro veřejnost
Do aktivit naší školy se rovněž zapojuje veřejnost. Mezi hojně navštěvované akce patří odpoledne otevřených dveří, kdy prezentujeme budoucím žákům odborné učebny - a učebna EVVO a kabinet přírodopisu patří mezi oblíbené. Rodiče v hojném počtu navštěvují naše předvánoční jarmarky a letní zahradní slavnost, kde žáci nabízejí své výrobky.
Když rodiče zase chodí do školy
je projekt pro prvostupňové děti a jejich rodiče (poznávání okolí - vycházky, společné exkurze, výtvarné dílny, rukodělné dílny...). Blízké mateřské školky nás rády vyhledávájí nejen k ukázkám výuky pro předškoláky, ale těší se i na loutková představení našeho dramatického kroužku. Rodiče vítají i naše sběrné akce papíru a elektroodpadu.
ŠKOLNÍ DRUŽINA
Mezi aktivně spolupracující EVVO nadšence musíme zařadit i školní družinu, která pořádá besídky a tvořivé dílny pro rodiče a prarodiče, vychovává k trvale udržitelnému rozvoji pomocí čtenářských a výtvarných dílen, obstarává krmítka pro ptáky v zahradě a mimo jiné i rozšiřuje povědomí o našem regionu a podporuje sociální dovednosti dětí. Pěvecky nadaní žáci spolu s paní vychovatelkou několikrát do roka navštěvují domov důchodců, kde potěší babičky a dědečky milou písničkou nebo vánoční koledou.
Závěrem vás mohu ujistit, že tento výčet trvale opakujících se aktivit rozhodně není konečný. Zásluhou mých kolegů je každoročně doplňován malými třídními projekty a
environmentální výchova se přirozeně políná do všech předmětů
našeho školního vzdělávacího programu. Jako koordinátorku mě velmi těší, že nemusím nikoho přemlouvat k enviro aktivitám. Moji kolegové, včetně vedení školy, si výchovu k udržitelnému rozvoji vzali za svou a stále přinášejí nové nápady.