InspIS: Novinky v informačních systémech České školní inspekce

Vydáno:

Česká školní inspekce v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES), který byl realizován v letech 2011-2015, vyvinula mimo jiné několik informačních systémů (InspIS), které jsou využitelné nejen v rámci činností České školní inspekce, ale některé z nich také přímo v rámci činností jednotlivých škol a školských zařízení. Následující článek představuje několik důležitých úprav a vylepšení těchto systémů, které Česká školní inspekce nedávno provedla.

 

InspIS: Novinky v informačních systémech České školní inspekce
PhDr.
Ondřej
Andrys,
MAE,
náměstek ústředního školního inspektora
InspIS ŠVP
Systém slouží k vytváření, editaci a úpravám školních vzdělávacích programů (ŠVP) jakožto stěžejních dokumentů školy. Systém uživatele při tvorbě ŠVP systematicky vede a zajišťuje formální podobu dokumentu. Zároveň pomocí předdefinovaných kontrolních vazeb pomáhá zajistit jeho soulad s příslušným rámcovým vzdělávacím programem (RVP) a jeho revizemi. Další výhodou systému je automatizovaná kontrola učebních plánů a vnitřních vazeb školních vzdělávacích programů s využitím interaktivních nápověd. Škola, která systém využije a zavede do něj svůj školní vzdělávací program, získává značnou výhodu i do budoucna, protože pokud dojde k revizi odpovídajícího RVP, systém tyto změny bude reflektovat a školu navede k úpravám ŠVP tak, aby byl opět v souladu s upraveným RVP.
V uplynulém období se systém dočkal poměrně značného zájmu ze strany škol a v tuto chvíli jsou s jeho pomocí tvořeny a spravovány řádově tisíce jednotlivých ŠVP. I proto Česká školní inspekce věnuje značnou pozornost dalšímu rozvoji tohoto systému.
Mezi zásadní nové funkčnosti z posledního období patří zejména možnost tvorby ŠVP nejen pro školy, které mají vydán RVP, ale i pro školská zařízení (resp. činnosti), pro která RVP vydán nebyl. Jde především o střediska volného času, domy dětí a mládeže, školní družiny a školní kluby. Systém umožňuje vytvářet ŠVP ve struktuře odpovídající zákonným povinnostem a navíc tak, aby co nejlépe vyhovoval činnostem těchto zařízení. Pro tvorbu podkladů pro ŠVP byly využity doposud vydávané metodiky pro tvorbu ŠVP a také zkušenosti pracovníků zařízení pro zájmové vzdělávání.
Další novinkou je možnost kopírovat vzdělávací obsah ŠVP (učební plán a osnovy) mezi různými ŠVP (jedné školy) založenými nad odlišnými RVP. Kopírování využívají především střední školy, které mají více ŠVP pro příbuzné obory, přičemž některé části učebního plánu a osnov mají shodné. Pomocí kopírování mohou snadno využít již vytvořených osnov pro více svých ŠVP.
Učební plán
Obrázek 1: Zobrazení „Učebního plánu ŠVP ZV“ v systému InspIS ŠVP
Pro podporu společného vzdělávání v rámci RVP ZV je pak systém nově upraven tak, aby odrážel všechny změny, které je v ŠVP nutno provést. Navíc je pro potřeby některých škol v systému vytvořen RVP s minimálními doporučenými úrovněmi, což umožňuje vytvářet i v ŠVP dvě úrovně školních výstupů. Na takto vytvořený školní vzdělávací program je navázána nově vytvořená funkcionalita exportu částí osnov do IVP. Pro jednotlivé žáky v daných ročnících je možné snadno exportovat vybrané osnovy, ve kterých jako podpůrné opatření budou upraveny očekávané výstupy. V exportovaném podkladu pro IVP jsou využity nižší úrovně školních výstupů. Na základě schválených změn v RVP bude pro ostatní školy i v systému upraven a vydán aktuální RVP tak, aby školy stihly včas svůj ŠVP upravit. Pro školy, které již v systému mají vydaný ŠVP, bude editační práce s ŠVP vynucená změnami, o kterých budou navíc systémem včas informovány, zcela minimální.
InspIS SET
Jde o univerzální elektronickou platformu pro zjišťování výsledků žáků v počátečním vzdělávání. Jejím prostřednictvím je možné provádět elektronické ověřování výsledků žáků v jakémkoli ročníku, v jakémkoli předmětu či jakékoli vzdělávací oblasti, metodou výběrových i plošných šetření. Systém je možné využít také autonomně pro testování na úrovni školy či třídy (v rámci školních evaluačních aktivit) nebo pro domácí přípravu žáků.
Součástí systému InspIS SET je veřejná databanka testových úloh, přístup do ní mají všechny školy a všechna školská zařízení a dle svého uvážení si z ní mohou samy vybrat příslušné úlohy a otázky pro realizaci vlastního elektronického testování na úrovni školy dle rozhodnutí ředitele nebo pro testování na úrovni třídy dle rozhodnutí pedagoga. Výsledky, které elektronickým testováním uživatelé a školy získají, jsou k dispozici pouze jim, v případě domácího testování pak rodičům a jejich dětem.
Právě databanka testových úloh a celých testů byla v uplynulém období výrazně rozšířena až na více než 12 tisíc položek, které učitelům umožní využít celý systém pro vlastní testování napříč různými předměty nebo oblastmi (a také různými ročníky) celého počátečního vzdělávání.
Videomanuál
Obrázek 2: Ukázka videomanuálu k modulu školního testování (katalog úloh)
Efektivním a praktickým nástrojem využití možností systému pro elektronické testování je také jeho aplikace určená pro chytré mobilní telefony a tablety. Jde o aplikaci InspIS SETmobile, která je zdarma ke stažení pro všechny nejčastěji užívané platformy (Apple, Android, Windows) a díky které již není nutné realizovat školní nebo domácí testování pouze na klasických počítačích. Význam a využití mobilních zařízení v procesu vzdělávání se zvyšuje, a to mimo jiné i díky jejich ekonomické dostupnosti a vysoké funkčnosti. Navíc byla tato oblast v minulosti poměrně výrazně podporována z ESF zdrojů.
InspIS DATA
Tento systém je hlavním informačním systémem České školní inspekce pro zjišťování a vyhodnocování informací souvisejících se vzděláváním a s výkonem hodnoticích a kontrolních činností v rámci počátečního vzdělávání. Zároveň slouží také pro organizaci činností České školní inspekce. Do systému InspIS DATA jsou povinně registrovány všechny školy a všechna školská zařízení, které jeho prostřednictvím plní část svých zákonných povinností vůči České školní inspekci (např. realizaci inspekčních elektronických zjišťování nebo zasílání záznamů o školních úrazech).
Záznam o úrazu
Obrázek 3: Ukázka videomanuálu InspIS DATA pro školy (vyplnění záznamu o úrazu)
Zásadní novinkou uplynulého období je úspěšná integrace systému InspIS DATA se školními informačními systémy umožňující automatický přenos dat, která dříve bylo nutné zadávat ručně a v některých případech duplicitně (pokud škola používala nějaký svůj informační systém, tato data již uchovávala v něm). Tato integrace je nyní zcela funkční pro povinnou agendu zasílání záznamů o školních úrazech s možností jejich automatické administrace prostřednictvím školních informačních systémů výrobců Bakaláři, Škola OnLine, dm Software a aScEdupage. Systémy dalších výrobců mohou být dále připojovány, k tomu je však nutná iniciativa právě těchto výrobců, jimž Česká školní inspekce toto spojení nabídnula a dále průběžně nabízí.
Použitá technologie umožňuje automatickou výměnu informací i pro další systémy České školní inspekce a zefektivnění některých procesů v nich. Namátkou uveďme např. možnost automatického přihlášení uživatele do všech systémů InspIS (bez potřeby zadávání přihlašovacích údajů) nebo spojení s testovacím systémem InspIS SET včetně výměny informací o testovaných žácích a třídách (včetně přenosu výsledkových dat), a to jak pro modul tzv. certifikovaného testování (výběrová zjišťování výsledků žáků realizovaná Českou školní inspekcí), tak také pro oblast tzv. školního testování (testování, které si s využitím rozsáhlé databanky publikovaných úloh a testů v systému provádí sama škola bez účasti České školní inspekce).
Další novinkou je možnost vkládání elektronické podoby dokumentů před zahájením inspekční činnosti ve škole. Již v uplynulém školním roce se osvědčila praxe zjišťování některých základních údajů od ředitele školy, v níž je pro budoucí období oznámen výkon inspekční činnosti na místě. Ředitel školy v takovém případě vyplňuje elektronický formulář, jehož informační hodnota oboustranně zefektivňuje výkon samotné inspekční činnosti na místě. Nově tento formulář nabízí řediteli školy možnost vložit některé dokumenty (nebo odkazy na tyto dokumenty, pokud je škola publikuje např. na svých webových stránkách), které budou v rámci inspekční činnosti posuzovány a dříve byly vedením školy předkládány až v jejím průběhu. Jde např. o dokumenty, jakými jsou školní řád, vnitřní řád, organizační struktura a některé další. Jejich poskytnutím v elektronické formě ještě před samotným vstupem inspekčního týmu do školy bude celý proces hodnocení ještě více zefektivněn na obou stranách.
InspIS PORTÁL
Systém plní roli multifunkčního webového portálu, který školám a školským zařízením zapsaným ve školském rejstříku umožňuje veřejně publikovat komplexní informace o jejich činnostech. Veřejnost pak může prostřednictvím tohoto systému vyhledávat dostupné školy dle zadaných parametrů a kritérií. Kromě základních údajů o velikosti školy, počtu žáků, termínech zápisů, dopravní dostupnosti nebo bezbariérovosti nabízí systém také informace kvalitativnějšího charakteru, jako je např. způsob hodnocení dětí a žáků v konkrétní škole nebo specifické vybavení odborných učeben, dále pak informace o zájmových činnostech, výuce cizích jazyků nebo využívání alternativních metod výuky, výroční zprávy, aktuální školní vzdělávací programy apod. Celkový obraz o škole pak doplňují přiložené inspekční zprávy České školní inspekce.
InspIS
Obrázek 4: Úvodní strana systému InspIS PORTÁL (https://portal.csicr.cz/)
Další užitečnou funkcionalitou systému InspIS PORTÁL je možnost vytvářet vlastní webové stránky školy. Intuitivní redakční systém poskytuje Česká školní inspekce školám a školským zařízením zcela zdarma. Možnost vytvoření vlastní webové stránky školy byla v uplynulém období upravena zejména pro využití ze strany tzv. malotřídních škol a dalších menších škol, které nemají hlubší znalosti této oblasti ICT a zpravidla ani dostatečné prostředky na její silnější uchopení. Vytvoření konkrétního obsahu a jeho průběžnou aktualizaci a správu na vlastní webové stránce školy obslouží zcela samostatně i začínající uživatel. Systém se přitom postará také o provoznětechnické záležitosti, jako je publikace webu na vhodné internetové adrese (škola tak nemusí řešit otázky spojené s pronájmem internetové domény nebo webhostingem). Stačí pouze zvolit vlastní „alias“ a vytvořená webové stránka školy je okamžitě a stále přístupná na adrese www.webskoly.cz/alias.
DALŠÍ INFORMACE, VZDĚLÁVÁNÍ
Podrobnější informace o podobě a využitelnosti informačních systémů InspIS (včetně videomanuálů a prezentačních videí) jsou k dispozici na webových stránkách České školní inspekce www.csicr.cz. Vzdělávání pedagogů pro práci se systémy InspIS ŠVP a InspIS PORTÁL organizuje ve spolupráci s Českou školní inspekcí Národní institut pro další vzdělávání. Podrobnosti o těchto vzdělávacích seminářích jsou zveřejněny na webových stránkách www.nidv.cz.

Související dokumenty

Pracovní situace

Únor 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Březen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Integrace a vzdělávání ukrajinských dětí a žáků – metodická podpora ze strany České školní inspekce
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Výroční zpráva ČŠI 2016/2017 - Kvalita a efektivita vzdělávání a vzdělávací soustavy ve školním roce 2016/2017
Tematická zpráva ČŠI 2017
Vzdělávání ve SŠ s vysokou mírou neúspěšnosti žáků ve společné části MZ
Konkurzy na ředitele škol a školských zařízení
Rozvoj informační gramotnosti na základních a středních školách
Dopady povinného předškolního vzdělávání
Rozvoj jazykové gramotnosti v základních a středních školách
Vybrané aspekty implementace společného vzdělávání
Duben 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Květen 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
2022/2023: Plán činnosti střední školy v 1. pololetí školního roku
2022/2023: Činnost základní umělecké školy v 1. pololetí školního roku
Výroční zprávy České školní inspekce
Legislativní vymezení činnosti České školní inspekce
Česká školní inspekce – užitečné informace