Implementace výstupů systémového projektu České školní inspekce

Vydáno:

Důležitou součástí individuálního projektu systémového Komplexní systém hodnocení, který od 1. 2. 2017 realizuje Česká školní inspekce, je také klíčová aktivita zaměřená na diseminaci projektových výstupů, na vzdělávání inspekčních pracovníků i dalších aktérů v počátečním vzdělávání, pro něž jsou výstupy projektu určeny a kteří s nimi budou pracovat, na tvorbu vzdělávacích programů a přípravu lektorského sboru nebo na realizaci vzdělávání v mobilních vzdělávacích centrech či informačních setkání s řediteli škol a pedagogy v jednotlivých regionech.

 

Implementace výstupů systémového projektu České školní inspekce
Mgr.
Hana
Novotná,
M.A.,
kancelář náměstka ústředního školního inspektora
Vzdělávání pro práci s novými nástroji
Cílem této části projektu Komplexní systém hodnocení je tedy implementace nových hodnoticích postupů a metod, prezentace projektových výstupů na všech úrovních a důsledné proškolení těch aktérů, kteří se s novými nástroji, metodami a postupy setkají přímo v praxi při výkonu své činnosti (jde tedy zejména o inspekční pracovníky, vedoucí pedagogické pracovníky škol a učitele). Vzdělávání bude probíhat napříč celou republikou prezenčně v tzv. v mobilních centrech, s využitím moderních technologií. Během pětileté realizace projektu bude v těchto mobilních centrech realizováno celkem 1600 seminářů. Vzhledem k využití notebooků a důrazu na interakci budou jednotlivé semináře v mobilních centrech realizovány vždy pro maximálně patnáct účastníků. K proškolení jednotlivých aktérů bude využívána také distanční forma vzdělávání prostřednictvím systému InspIS E-LEARNING, který byl vyvinut již v rámci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES), který Česká školní inspekce realizovala v letech 2011-2015.
Využitelnost vzdělávacích programů
Vzdělávání v mobilních vzdělávacích centrech bude zároveň pilotním ověřením vzdělávacích programů, které budou následně předány k akreditaci a využití Národnímu institutu pro další vzdělávání a ostatním potenciálním poskytovatelům dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, např. z řad příspěvkových organizací jednotlivých krajů věnujících se v daném regionu DVPP.
Diskuse s učiteli v regionech
V rámci realizace projektu Komplexní systém hodnocení budou pravidelně pořádány také tzv. regionální informační panely určené pro vedoucí pracovníky a pedagogy škol a školských zařízení ze všech krajů České republiky. Na těchto panelech budou prezentovány zejména výstupy projektu s akcentem na jejich dopad do procesu hodnocení kvality vzdělávání a jejich využitelnost v rámci přímé praxe jednotlivých škol a školských zařízení (např. v rámci autoevaluačních aktivit). V pětiletém období trvání projektu bude uskutečněno celkem 30 informačních panelů v jednotlivých regionech ČR. Informační panely budou organizovány v krajských městech České republiky, vždy na dobře dostupných místech. Součástí každého panelu bude také diskuse o směřování, pojetí a využitelnosti jednotlivých výstupů projektu s cílem dosáhnout sounáležitosti a akceptace vyvíjených metod, postupů a nástrojů ze strany všech relevantních zainteresovaných aktérů.
Závěrečná konference
V roce 2021 se pak uskuteční závěrečná konference projektu, na níž budou shrnuty výstupy jednotlivých klíčových aktivit, bude představeno konkrétní naplnění cílů a jejich udržitelnost. Na této konferenci bude také poskytnut širší prostor k diskusi pro získání zpětné vazby a pro vzájemné sdílení poznatků. Závěrečná konference se bude konat v Praze a bude určena zejména pro představitele MŠMT, jeho rezortních organizací, pedagogických asociací, akademického a neziskového sektoru či dalších institucí státní a veřejné správy, jejichž činnost se dotýká problematiky počátečního vzdělávání.
POZNÁMKA
Tyto dva články uzavírají úvodní představení obsahového zaměření věcných klíčových aktivit individuálního projektu systémového Komplexní systém hodnocení, jehož realizátorem je Česká školní inspekce. Důležité informace týkající se metod, postupů a nástrojů vyvíjených v rámci tohoto projektu však budou v časopise Řízení školy průběžně prezentovány i nadále. Pro sledování aktuálních informací lze doporučit také webové stránky České školní inspekce www.csicr.cz.