Hospitační záznam

Vydáno:

Zaměstnankyně a posléze i její advokátka po mně požadovaly, abych jim poskytla úplné znění hospitačního záznamu. Obvyklou praxí u nás ve škole je, že část záznamu slouží pro interní poznámky hospitujícího pro následné hodnocení hodiny. Podle tohoto zápisu je veden pohospitační rozhovor, na jehož základě jsou stanoveny závěry, které dotyčný vyučující podepíše, popř. má možnost se k hodnocení vyjádřit. Je mou povinností kompletní záznam předat vyučujícímu, nebo stačí vydat mu závěry a doporučení z hospitace?

Hospitační záznam
PhDr. Mgr.
Jiří
Valenta
 
 
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění p. p.
Obecně platí, že ani ze zákoníku práce ani ze školského zákona nelze dovodit povinnost zaměstnavatele poskytnout zaměstnanci (pedagogickému pracovníkovi) úplné znění hospitačního záznamu. Tato povinnost by vznikla jen v případě, že by se celý hospitační záznam stal součástí osobního spisu zaměstnance (§ 312 odst. 3 zákoníku práce), což ale není běžná praxe a zákon ji rovněž nestanoví.
Teprve v případě, že by se výsledek hospitace stal důvodem k výpovědi zaměstnance z pracovního poměru [např. podle § 52 písm. f) zákoníku práce], může ve sporu o platnost takové výpovědi soud na návrh zaměstnance jako žalující strany uložit zaměstnavateli povinnost předložit úplné znění hospitačního záznamu jako důkaz pro řízení o určení neplatnosti výpovědi z pracovního poměru.
Není-li splněna některá z výše uvedených podmínek, nevzniká zaměstnavateli povinnost poskytnout zaměstnanci (pedagogickému pracovníkovi) úplné znění hospitačního záznamu, a to ani na výzvu jeho právního zástupce.