Hledali jsme (a našli) české inovátory ve vzdělávání

Vydáno:

Působíte ve školství a sháníte lék na jarní depresi? Možná jsme vám ho nalezli. Již pět let hledáme každoročně prostřednictvím ceny za inovace ve vzdělávání Eduína příklady těch, kteří to nevzdali a snaží se posouvat český svět vzdělávání kupředu. Seznamte se s profily finalistů a celkovými výsledky. Jejich optimismus a odhodlání jsou nakažlivé, třeba si nějaký projekt vyberete k realizaci i na vaší škole.

Cenu tradičně organizuje EDUin, výsledky jubilejního pátého ročníku cen za inovace ve vzdělávání za rok 2017 byly vyhlášeny na slavnostním večeru v předvečer Dne učitelů. Projekty se neomezovaly jen na školství, mnoho z nich se soustředilo na oblast neformálního a celoživotního vzdělávání, kam se stále více přesouvá těžiště lidského poznávání i učení.
Vedle tradičního sponzora Nadace České spořitelny cenu nově podpořil silný partner Citi Foundation, díky němuž jsme mohli vyhlásit novinku - kategorii za rozvoj podnikavosti mladých lidí Eduína Zoom. Ta je spojena s finanční prémií na další rozvoj projektu, s pořízením propagačních spotů a s účastí v ročním akcelerátoru. Tradičním mediálním partnerem bylo Řízení školy.
Složení odborné poroty se snažilo pokrýt široké spektrum profesí a institucí zabývajících se vzděláváním. Mezi porotci zasedli zástupce akademické sféry, inovativní ředitelka ZŠ, novinářka specializovaná na školství, zástupci neziskového sektoru, partnera soutěže i autor loňského vítězného projektu.
Sešlo se historicky nejvíce nominací, celkově 97. V kategorii plné bonusů Eduína Zoom jich bylo nominováno 46. Ze všech odborná porota vybrala 12 finalistů. O těch hlasovala veřejnost prostřednictvím internetu a rozhodla tak o pořadí tří nejlepších projektů v kategorii
Cena veřejnosti
. Ze stejných finalistů vybrala odborná porota vítěze Ceny odborné poroty a Eduína Zoom. Pořádající EDUin samostatně uvedl do Auly slávy osobnost, která se dlouhodobě a systematicky zasluhuje o přínos českému vzdělávání.
Profily finalistů
ARCHITEKTI VE ŠKOLE
Autoři: Architekti ve škole - Kristýna Stará, Aleš Hamhalter, Ondřej Teplý a Josef Čevora
Jde o platformu vzdělávající děti od nejútlejšího věku v tématech architektury, urbanismu a prostorového plánování. Architekti a lidé z Fakulty architektury ČVUT se studenty navštěvují mateřské, základní a střední školy se svými workshopy a učí děti vnímat veřejný prostor a jeho hodnotu.
www.architektiveskole.cz
EDUKATIVNÍ HRA MATEMÁG
Autor: TechSophia ve spolupráci s H-mat
Matemág, příběhová hra na principu Hejného matematiky, ukazuje matematiku jako nástroj k překonávání překážek.
www.matemag.cz
EDULARP STROM ŽIVOTA
Autoři: EduLudus, z. s.
Interaktivní hra v rolích Strom života propojuje oblast přírodních věd s hravým objevováním ekologických souvislostí, nácvikem měkkých dovedností a rozvojem spolupráce v kolektivu.
www.eduludus.cz
I-DAY
Autor: Eko gymnázium Brno
Projektový den pro studenty gymnázia s názvem I-Day nabízí exkurze, setkávání, přednášky či workshopy s osobnostmi z praxe a pomáhá jim při výběru studijního oboru či zaměstnání. Jde o komplexně dobře zpracovanou metodiku s velkým využitím rodičů jako přirozených partnerů školy a vzdělávání jejich dětí.
http://www.eko-g.cz/aktualne/projekty/i-day
IWALK - DEPORTAČNÍ STŘEDISKO V UHERSKÉM BRODĚ
Autor: PANT, z. s.
Komentované prohlídky IWalk po historických lokalitách spjatých s holocaustem za druhé světové války vedou průvodci z řad místních studentů.
http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/iwalks-deportacni-stredisko-v-uherskem-brode
MŮŽEŠ TO ZMĚNIT!
Autor: Mezigenerace, z. s. a Eutis, o. p. s.
V projektu Můžeš to změnit! se žáci středních škol zapojují do týmu s místním politikem a společně vypracují a připraví k realizaci projekt řešící lokální problém.
www.muzestozmenit.cz
LIDÉ V POHYBU
Autor: NaZemi, Junák - český skaut
Metodická podpora pro pedagogy Lidé v pohybu ilustruje na tématu uprchlictví a migrace, jak pracovat s kontroverzními tématy.
www.lidevpohybu.eu
SKRYTÉ PŘÍBĚHY
Autor: Tripeduca, s. r. o.
Mobilní hra Skryté příběhy motivuje děti, aby (spolu s rodiči) objevovaly Česko a jeho historii. Hra je pojatá jako cestování časem a nabízí výletní trasy po různých lokalitách v Česku. V současné době je uživatelům zdarma dostupných více než 60 tras.
www.skrytepribehy.cz
UČÍME SE VENKU
Autoři: TEREZA, vzdělávací centrum, z. ú.; Chaloupky, o. p. s.; Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno, příspěvková organizace
Iniciativa Učíme se venku pomáhá učitelům učit v exteriéru v přímém spojení s reálným světem. Upozorňuje na rizika spojená se současným interiérovým životním stylem dětí.
http://ucimesevenku.cz
UČITEL NAŽIVO
Autor: Učitel naživo, z. ú.
Intenzivní výcvik pro budoucí učitele Učitel naživo se zakládá na dlouhodobé praxi ve školách, roli učitele coby průvodce a rozvoji osobnosti.
www.ucitelnazivo.cz
VZDĚLÁVACÍ WORKSHOPY Z PAMĚTI NÁRODA
Autor: Post Bellum
Díky metodám zážitkové pedagogiky a výchovné dramatiky žáci prožívají příběhy pamětníků a hledají paralely současného světa s minulostí. Přenést se tak můžeme například do roku 1953 do vesnice Úboče. Rodina Jehlíkova, která je považována za kulaky, obdržela vystěhovací dekret, musí se sbalit během několika hodin a nákladní auto ji brzy odveze na druhý konec republiky.
www.postbellum.cz/co-delame/workshopy
ZVOL SI INFO
Autor: Zvol si info
Programy pro žáky Zvol si info na téma mediální gramotnosti a kritického přemýšlení o informacích vede skupina studentů Masarykovy univerzity. Za rok a půl se stihli ukázat na desítkách akcí a přednášeli pro několik tisíc středoškoláků.
http://zvolsi.info
Výsledky ceny Eduína 2017
Cena veřejnosti:
V online hlasování bylo rozdáno celkem 5 003 platných hlasů.
1.
1. místo: Vzdělávací workshopy z Paměti národa (Post Bellum)
2.
2. místo: Učíme se venku (TEREZA, Chaloupky, Lipka)
3.
3. místo: Edukativní hra Matemág (TechSophia, s. r. o., ve spolupráci s H-mat, o. p. s.)
Cena odborné poroty:
1.
1. místo: Učíme se venku (TEREZA, Chaloupky, Lipka)
2.
2. místo: IWalk - Deportační středisko v Uherském Brodě (PANT, Gymnázium Uherský Brod)
3.
3. místo: Zvol si info (Zvol si info)
Eduína ZOOM:
1.
1. místo: Můžeš to změnit! (Mezigenerace, Eutis)
2.
2. místo: Architekti ve škole (Architekti ve škole)
3.
3. místo: I-Day (Eko gymnázium Brno)
Aula slávy - cena za dlouhodobý a systematický přínos vzdělávání
prof. RNDr. Milan Hejný, CSc.
EDUin se rozhodl udělit cenu profesoru Hejnému nejen za jeho inovativní didaktické pojetí výuky matematiky, ale především pro lidský rozměr, který do výuky vnáší a díky kterému promyšleně staví na vnitřní motivaci žáků k učení. Cenné je, že se vše odehrává na podkladě matematiky, podle mezinárodního srovnání PISA předmětu, jenž je mezi českými žáky vysoce neoblíbený. Oceňujeme, že se díky jeho metodě žáci učí přemýšlet a sami si přicházejí na elementární principy.
V minulých letech byla do Auly slávy uvedena Jana Nováčková z Respektovat a být respektován, dále hybatelka inovací ve vzdělávání v 90. letech a dlouholetá šéfredaktorka Učitelských listů Jana Hrubá a v loňském roce filozof, pedagog a iniciátor projektu Senioři píší Wikipedii profesor Jan Sokol.
Všechny projekty za celou historii soutěže naleznete v online katalogu, který již čítá přes 400 tipů na inovace výuky a vzdělávání. Najdete ho na adrese www.eduina.cz.