Ohraničte svoji produktivitu

Vydáno: 16 minut čtení

Začátek školního roku nás opět vtáhl do víru dění. Pokud jste bez přestání v jednom kole, ve stresu a nedokážete „vypnout“, nejste sami. Kultura shonu, v níž věříte, že musíte být neustále k dispozici, a cítíte se provinile, že neodvádíte dost práce, ohrožuje vaši fyzickou i psychickou pohodu a vede k přepracování na úkor jiných aspektů vašeho života. Tento negativní pracovní návyk může být obtížné rozpoznat, protože značná pracovní vytíženost je v současném světě často nahlížena ve spojitosti s dosahováním výsledků a žádoucím pracovním výkonem, a proto oceňována. Naštěstí jakmile si to uvědomíte, můžete podniknout konkrétní kroky, abyste se z toxické produktivity vymanili a získali svůj život zpět. Zásadní je nastavit si hranice.

Ohraničte svoji produktivitu
PhDr.
Jan
Voda
Ph.D.
ředitel základní školy Wonderland Academy
Co je toxická produktivita?
Toxická produktivita je způsob myšlení, který se projevuje jako potřeba
stíhat
neohraničené množství práce
, resp. prokazovat (často jen sami sobě), že podáváte výkon. Nedokážete se zastavit a odpočinout si, odložit práci a soustředit se na sebe. A i když jste okolnostmi donuceni nedělat nic, nemůžete vypnout svou mysl a užít si to – jste příliš zaneprázdněni starostmi o to, co byste měli (nebo mohli) dělat.
Být produktivní je samo o sobě dobré, cena promítnutá do vašich vztahů, kvality spánku, zdraví a duševní pohody je však často příliš vysoká. Odpočinek je pro skutečnou produktivitu nezbytný a bez něj kvalita vašich výsledků trpí. Když se práce na úkolech stane důležitější než se dostatečně vyspat nebo stihnout klavírní vystoupení vaší dcery, způsobuje to konflikty mezi prací a soukromím. Vaši blízcí mohou mít pocit, že jim věnujete méně vašeho času a pozornosti než práci. V extrémních případech se toxická produktivita může stát strategií vyhýbání se řešení obtížných životních problémů. Ty však nemizí, narůstají plíživě, dokud nepřerostou v osobní krizi, obvykle spojenou s vyhořením. V roce 2019 bylo
vyhoření
na pracovišti zařazeno do klasifikace Světové zdravotnické organizace (WHO) jako
nemoc z povolání
v důsledku chronického stresu na pracovišti. Existují vš