Etická výchova, o.p.s.

Vydáno:

Od etické výchovy si slibujeme, že povede žáky k rozvoji sociálních dovedností a pomůže jim rozvinout jejich EQ (emoční kvocient) a osvojit si takzvané „měkké dovednosti“, jako je např. empatie, prezentační dovednosti, komunikace citů, asertivita atd.

Etická výchova, o.p.s.
Ing.
Dušan
Drabina
 
ředitel Etická výchova, o.p.s.
JAK NAPOMOCT ZAVÁDĚNÍ ETICKÉ VÝCHOVY
Myšlenka založit obecně prospěšnou společnost přišla několik měsíců poté, co tehdejší ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, PhDr. Miroslava Kopicová, vydala 16. 12. 2009 opatření, kterým se do rámcového vzdělávacího programu zařazuje od školního roku 2010/2011 doplňující vzdělávací obor
etická výchova.
Ministerstvo od té doby poskytlo etické výchově systémovou podporu vypsáním
individuálních projektů (IPo) spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu a rozpočtu ČR.
Tyto projekty jsou zaměřeny na tvorbu
učebnice etické výchovy a audiovizuální pomůcky
pro žáky (CZ.1.07/1.1.00/26.0114) a tvorbu minipořadů, které se budou v říjnu 2013 vysílat v České televizi a v Českém rozhlase (CZ.1.07/3.1.00/37.0034).
Z našeho malého interního průzkumu mezi vedoucími pracovníky základních škol nám vyšlo, že největší překážkou pro zařazení předmětu do školních vzdělávacích programů jsou omezené možnosti pro udělení časové dotace samostatnému předmětu, nedostatek motivovaných a proškolených učitelů, kteří by etickou výchovu učili, a v neposlední řadě nedostatek didaktických pomůcek, jako jsou učebnice, pracovní listy, metodiky, audiovizuální pořady atd.
Etická výchova, o.p.s., si klade za cíl
pomáhat školám se zaváděním etické výchovy
krátkodobými školeními pedagogického sboru, metodickou podporou vedoucích pracovníků (pomoc se změnou ŠVP), propagací předmětu u rodičů žáků a celospolečenskou osvětou o potřebnosti tohoto předmětu.
V roce 2010 jsme zahájili spolupráci s Městskou částí Praha 6.
„Etická výchova se pilotně zavádí v sedmi z patnácti základních škol zřizovaných MČ Praha 6,“
říká radní pro školství MČ Praha 6, PhDr. Ondřej Balatka, Ph. D. Projekt by měl být ukončen v červnu 2014 udělením ocenění
„Etická škola“
těm školám, které splní požadovaná kritéria.
DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ
Etická výchova, o.p.s., je
akreditovanou vzdělávací institucí
a nabízí tyto akreditované kurzy na témata etické výchovy:
 
čtyřicetihodinový vzdělávací kurz pro pedagogy, kteří chtějí vyučovat etickou výchovu „průřezově“, integrovanou do jiných předmětů,
 
sérii čtyřhodinových kurzů pro celý pedagogický kolektiv, zaměřených na témata jako například výchovný styl, motivace žáků, práce s rodiči, pozitivní emoce a škola, atribuce a akceptace žáka, práce s odměnami a další.
OCENĚNÍ ETICKÁ ŠKOLA
Pro školní rok 2013/14 se připravuje udělování ocenění
„Etická škola“
základním školám ve čtyřech různých úrovních – modrá, bronzová, stříbrná a zlatá. Toto rozlišení by mělo pomoci rodičům žáků snadno odlišit
intenzitu zavedení etické výchovy do školního vzdělávacího programu dané školy
a školám pomůže ocenění v podobě plakety u vchodu do budovy a loga na webových stránkách profilovat se vůči jiným školám.
PROJEKT ASET
V praxi jsme zjistili, že nejlépe se pracuje se školami, které mají pro zavedení etické výchovy silnou vnitřní motivaci. Proto jsme se rozhodli oslovit školy skrze výzvu ministerstva školství. Naší snahou je propojit zainteresované školy s firmami, které si uvědomují svou
společenskou zodpovědnost
a chtějí finančně i osobním zapojením svých pracovníků pomoci s přípravou mladé generace, aby mladí lidé kromě technických dovedností, jazykové vybavenosti a rozvinutým IQ disponovali také sociálními dovednostmi a vyšším emočním kvocientem (EQ).
Ve spolupráci s Americkou obchodní komorou proto vznikl na podzim roku 2012
projekt ASET – Adoptujte si školu pro etickou výchovu.
V prosinci 2012 se podepsala první trojstranná dohoda mezi firmou DuPont CZ, s. r. o., Základní školou Kamenice a Etickou výchovou, o.p.s.
Věříme, že tento model má perspektivu dlouhodobé udržitelnosti a že přispěje k propojení škol a korporátní sféry.
LIDÉ V O. P. S.
Ve
správní radě
o.p.s. jsou Mgr. Pavel Motyčka, spoluautor kurikula etické výchovy v RVP, prof. Jan Sokol, PhDr. Jiřina Wenigerová, PhDr. Tomáš Sedláček, Dr. Michaela Jorgensen a Ing. Marie Jakešová.
Čestnou členkou
je Eliška Coolidge Hašková. V
dozorčí radě
dohlíží nad hospodařením společnosti Ing. Pavel Vlasaný, MBA, Ing. Pavel Schwarz, MBA a Mgr. Lenka Schwarzová.
Více informací najdete na: