Environmentální výchova zábavnou formou

Vydáno:

V době, kdy nám děti zcela bravurně vyjmenují jednotlivé součásti počítače a už nám nejspíš neodpoví na otázku, pod kterým druhem stromu měly vánoční dárky, vznikl park, jehož cílem je vrátit děti zpět do přírody. Naučně-zábavní park Mirakulum v Milovicích ve středních Čechách nabízí zábavu i vzdělání najednou a je určen zejména dětem, ať už v doprovodu pedagogů nebo rodičů.

Environmentální výchova zábavnou formou
Mgr.
Jana
Midrlová
 
PR manažerka parku Mirakulum
Celý park je dílem pana Jiřího Antoše, který jako úspěšný výrobce vysoce kvalitních dětských hřišť vybudoval „malý velký zázrak“ pro děti všech věkových kategorií. Při výstavbě Mirakula dbal na dokonalé skloubení zábavy a vzdělávání, na nenásilné získávání poznatků na základě vlastních objevů. Celý park je ukázkou propojení vlastního prožitku a uchování si získaného poznatku. Na řadě škol je do výukových plánů začleněna environmentální výchova, jejímž cílem je naučit děti zodpovědnému zacházení s životním prostředím, a působí zde pedagogové, kteří v rámci její výuky organizují tematicky zaměřené programy. Škola však poskytuje dětem převážně teoretické poznatky, doplněné obrázky nebo sbírkami přírodnin. Nedílnou součástí vzdělávání by však měla být osobní praktická zkušenost, kdy si „ můžeme na vše sáhnout a vše si vyzkoušet“, a právě tuto část vzdělávání mohou děti praktikovat v parku Mirakulum.
Součástí parku je naučná lesní stezka, rozdělená do třech částí. V první části, která navazuje na park, jsou umístěny herní prvky v lese, které dětem zejména v létě poskytnou osvěžení a úkryt před sluníčkem. Druhá část je samotná naučná lesní stezka sestavená z interaktivních prvků, kdy děti na základě vlastních objevů zjistí, že dřevo má rezonanční vlastnosti a dokáže přenášet zvuk, nebo si budou moci zahrát na dřevěný xylofon, složený z různých druhů dřeva.
Poznávání a určování rostlin
si děti vyzkoušejí přímo v lese při bezprostředním kontaktu s určovanou rostlinou. Na stezce je umístěno i mnoho dalších prvků zhmotňujících teoretické pojmy do konkrétních objektů. Veškeré interaktivní prvky jsou určeny k praktickému použití tak, aby dítě získalo novou zkušenost a odneslo si poznatek, který mu umožní vytvořit si vztah k přírodě.
Důležité je, aby si děti začaly uvědomovat, že les je nejen obnovitelný zdroj suroviny, která je bude obklopovat celý život, ale i nedílnou součástí každodenního života, a proto je nutné o les pečovat a vytvářet podmínky pro jeho zdravý růst. Součástí naučné stezky jsou také výběhy lesních zvířat, v nichž mají děti jedinečnou možnost vidět česká lesní zvířata v jejich přirozeném prostředí. Zároveň uvidí i negativní vliv moderních technologií člověka na přírodu, neboť se jedná o handicapovaná zvířata ze záchranné stanice, která nelze vrátit do volné přírody. Výběhy a voliéry představují třetí část naučné stezky.
Nedílnou součástí parku je i
exkurze do zemědělství.
Najdete zde terasovité zahrádky, kde děti uvidí základní zemědělské plodiny využívané v textilním nebo potravinářském průmyslu. Některé děti nevědí, jak vypadají rostliny pšenice, žita nebo obyčejných brambor. Plodiny našich babiček, jako je proso nebo pohanka, neznají vůbec.
Protože název parku slibuje i zábavu, navazuje na naučnou část úsek plný herních prvků, které i když slouží k rozptýlení, rozvíjejí pohybové dovednosti dětí a podporují jejich sportovní aktivity. Téměř všechny prvky v parku jsou z akátového dřeva - použitím této přírodní suroviny a využitím jejích přirozených vlastností se snažíme vrátit zpět k přírodě. Park budeme do budoucna doplňovat o další interaktivní prvky v rámci naučné stezky, tak abychom stále více vraceli děti do lesa.
Více informací najdete na: www.mirakulum.cz nebo www.facebook.com/parkmirakulum.