Edukační styly učitelů

Vydáno:

Na úplném začátku stojí různé otázky, jako např.: proč se některému učiteli daří pracovat se žáky lépe než jinému, jak to, že jeho postupy jsou efektivnější, co přispívá k tomu, že je učitel oblíbený? Úvahy nad osobnostními i profesními charakteristikami učitelů se vedou opravdu velmi dlouho, minimálně od doby, kdy se působení učitele začal přičítat podíl na úspěšnosti žáků, na efektivitě vzdělávacího či obecněji edukačního procesu.

Edukační styly učitelů
doc. PhDr.
Ilona
Gillernová
CSc.
vedoucí katedry psychologie FF UK v Praze, proděkanka pro přijímací řízení a další vzdělávání FF UK v Praze
V současné době se můžeme seznamovat u nás i ve světě s nekonečným množstvím nejrůznějších výzkumů zaměřených na činnosti učitele, interakci učitele a žáka ve školním prostředí, učitelovo pojetí výuky, styly vyučování, edukační styly aj. Pro aktuální školní praxi je vhodné stručně nastínit některé z nich a na vybraném příkladu uvést praktické aplikace pro konkrétní činnosti učitele.
PROFESNÍ AKTIVITY UČITELE A JEHO PROFESNÍ DOVEDNOSTI
Při posuzování učitelova stylu vyučování, poznávání jeho postojů k žákům či jeho pojetí výuky (nebo jiných atributů naplňování zvládání profesních nároků) vycházíme z edukačních aktivit, které učitel ve školním prostředí vykonává v poměrně složité a rozsáhlé síti sociálních vztahů, která je pro školu typická. Činnosti učitele kladou nároky na zvládnutí
množství profesních dovedností.
Dovednosti v profesi učitele mají komplexnější charakter, uplatňují se v jeho účelově orientovaných činnostech zaměřených na řešení cílových i aktuálních pedagogických situací. Akcenty kladené na různé druhy profesních dovedností učitelů vycházejí např. z odlišných úhlů pohledu na roli učitele, výkladových rámců, ale rovněž z aktuálních souvislostí. Např. rámcové vzdělávací programy (dále jen „RVP“), resp. školní vzdělávací programy (dále jen „ŠVP“) výrazně posouvají důraz na ty dovednosti učitele, které podpoří jeho individuální přístup k žákovi, protože takto koncipované vzdělávací programy výrazně přesouvají důraz z vyučovacího předmětu na rozvoj žáka.
Profesní dovednosti učitele jsou různě definovány a tříděny. Kyriacou charakterizuje
základní skupiny pedagogických dovedností
stručně takto:
 
Dovednosti spojené s plánováním a přípravou, podílející se na výběru obsahu a cílů vyučovacích hodin, volbě postupů, které žákům umožní cíle zvládnout.
 
Realizace
vyučovací jednotky zahrnuje dovednosti pro zajištění efektivní komunikace ve prospěch adekvátního zapojení žáků do vyučování.
 
Řízení
vyučovací jednotky těsně souvisí s předchozí skupinou dovedností, sleduje časové prvky, využívá sociální dovednosti (zpětná vazba, naslouchání, empatie aj.).
 
Dovednosti usnadňující a rozvíjející příznivé
klima třídy.
 
Dovednosti potřebné k
vytváření a udržení pravidel
a mezí ve školní práci, ke
kázni
žáků, k řešení výchovných situací.
 
Hodnocení prospěchu žáků
souvisí s diagnostickými dovednostmi učitele vztahujícími se k průběžné kontrole a evaluaci učebních činností žáků.
 
Reflexe vlastní práce
a její evaluace vedoucí k sebehodnocení práce učitele ve všech potřebných souvislostech.
Tyto skupiny dovedností jsou vzájemně provázané a přispívají k úspěšnosti vyučování. Mají výrazně interaktivní charakter, vždy záleží na učiteli, žácích i konkrétní pedagogické situaci (Kyriacou, 1996).
Různým druhům činností učitele odpovídají jisté dovednosti, které přispívají k jejich realizaci. Z toho vychází jiné členění základních okruhů
profesních dovedností:
 
Dovednosti spjaté s obsahem vyučování
a jednotlivých vyučovacích předmětů, související s tím, co učitel vyučuje, co žákům předkládá (vyučovací předmět, učební látku, téma).
 
Didaktické dovednosti, které vyjadřují
didaktickou a metodickou
připravenost učitele, dovednosti spojené s tím, jak učitel vyučuje, jak předkládá obsah vyučování.
 
Diagnostické dovednosti, které se vztahují jak k obsahu, k jednotlivému žákovi či celé školní třídě, tak k sobě samému a napomáhají adekvátnímu využití předcházejících skupin profesních dovedností.
 
Sociální dovednosti učitele, které „zajišťují“ rovinu rozvoje interakce mezi učitelem a žáky i žáky navzájem, výrazně podporují efektivní působení dovedností zejména okruhu diagnostického, ale též didaktického a často i obsahového (Gillernová, 2003).
Oborové a didaktické dovednosti
Oborovým a didaktickým
dovednostem je tradičně věnována velká pozornost v přípravě učitelů, v jejich hodnocení, projevuje se i v samotné sebereflexi učitelů. Převažující oborové a omezené, nerozvinuté dovednosti diagnostické a sociální jsou pro současnou školu nedostačující.
Zatímco učitelé většinou dobře zvládají přípravu na vyučovací hodinu po obsahové i didaktické stránce, v poradenské praxi se výrazně častěji setkáváme s těmi, kteří pociťují nedostatek dovedností pro oblast rozvíjení sociálního klimatu ve škole
(zvládání agresivního chování žáků, šikany mezi žáky apod.) patřících do skupiny dovedností diagnostických (jak zjistit takovou situaci, jak jí porozumět) či sociálních (jak vztahy mezi žáky ovlivňovat a vytvářet podmínky pro příznivé klima školní třídy a školy).
Diagnostické dovednosti
Diagnostické
dovednosti učitele vyjadřují a podporují jeho profesní kompetenci ve vztahu k žákovi i celé školní třídě, souvisejí též s obsahem vyučování, s hodnocením a klasifikováním žáků či s vlastní sebereflexí. Jde o praktické dovednosti pedagogické i psychologické diagnostiky, kterou využívá učitel ve prospěch rozvoje žáka, sociálních vztahů, sociálního klimatu školní třídy, směřují k důležité reflexi vlastního edukačního působení učitele (Gavora, 1999; Hrabal, Pavelková, 2010; Mertin, Krejčová, 2012).
Sociální dovednosti
Sociální
dovednosti učitele lze chápat jako
učením získané předpoklady pro naplňování adekvátních školních interakcí, pro přiměřené poznávání a ovládání sebe i druhých, pro komunikaci a jednání s ostatními sociálními partnery ve školním prostředí.
Mezi ně patří dovednosti, které se vztahují ke komunikaci, sociální percepci a sociálnímu poznávání, sebereflexi či k tvořivému zvládání konfliktů (Gillernová, Krejčová a kol., v tisku).
Naše i zahraniční poznatky a zkušenosti nasvědčují tomu, že
rozvíjení sociálních dovedností
učitele je jednou z důležitých podmínek optimalizace činnosti současné školy, že tato skupina dovedností netvoří doplněk předchozích oborových, didaktických či diagnostických skupin dovedností, ale je
předpokladem
jejich efektivního a tvořivého naplňování.
PŘÍKLAD
Ve shodě s uvedeným tvrzením např. T. A. Angelo pregnantně uvádí, že zběhlost v dané disciplíně vyučovaného předmětu je nezbytná pro efektivní středoškolskou výuku, ale rozhodně není dostačující. Autor připojuje řadu doporučení, která se vztahují právě ke zmíněným didaktickým, diagnostickým a sociálním dovednostem a vedou k efektivitě vyučování (Angelo, 1993).
Také D. Fontana shrnul požadavky na dovednosti učitele do šestnácti pokynů pro efektivní práci učitele, ve kterých převažují dovednosti sociální: zaujmout třídu, vyvarovat se podivností, být spravedlivý, být zábavný, vyvarovat se zbytečného vyhrožování, být dochvilný, nepodléhat hněvu, vystříhat se přílišné důvěrnosti, poskytovat příležitost pro odpovědnost, usměrňovat pozornost, vystříhat se pokořování žáků, být pozorný, užívat pozitivních prvků komunikace, být si jistý, mít ve věcech pořádek, ukázat, že má žáky rád (Fontana, 1997).
Důraz na
sociální atributy školních činností
kladou také následovníci L. S. Vygotského (2004) (např. Elkonin, Galperin aj.), kteří upozorňují, že
pro dospívající má vysokou prioritu skupinová činnost a vytváření interpersonálních vztahů.
Tradiční výuka, která je založená na výkladu učitele a individuální práci žáků, neuspokojuje potřeby žáků a učitel vynakládá nepřiměřenou energii, aby udržel pozornost žáků a vyučování bylo efektivní. Pokud však jsou tyto potřeby žáků „zapojeny“ do vyučování (např. skupinové vyučování, kooperativní učení), lze je zaměřit také na splnění edukačních cílů. Ale rovněž se pozměňuje role učitele – učitel se stává „zkušeným členem vědecké skupiny“ (Kozulin, 1998, s. 56–58). Pro naplnění takto vymezené role učitel nezbytně potřebuje mít osvojené všechny zmíněné skupiny profesních dovedností.
Skutečnost, jak důležité jsou pro učitele rozvinuté všechny skupiny profesních dovedností, vynikne při
srovnání tradičního vzdělávání a vzdělávání zaměřeného do budoucnosti.
Jak uvádí např. Kozulin, zaměření učitele na učební materiál a jednotlivé poznatky, které si má žák uchovat v paměti a žáka chápe jako příjemce učebního materiálu, je neudržitelným modelem vlivem sociálních a vzdělávacích požadavků typických pro moderní společnost.
Školní vyučování nepřispívá pouze ke vzdělávání žáků, ale také k jejich rozvoji.
Vývoj žáka je ovlivňován formálním i neformálním vzděláváním (včetně tzv. skrytého kurikula). Jeho úspěchy tedy nemohou být hodnoceny pouze z hlediska osvojení učiva, ale také z hlediska rozvoje obecných i specifických kognitivních strategií. Aktivní žák prozkoumává, vybírá si a přeměňuje učební materiál.
Moderní přístupy musí počítat s různorodostí žáků.
Vývoj kognitivních funkcí z hlediska věku nepředstavuje ani zdaleka jediný aspekt volby didaktických přístupů. Žáci se liší z hlediska jejich formálního i neformálního vzdělávacího zázemí, specifických vzdělávacích potřeb apod. Do popředí se dostává problém výuky ve značně heterogenním prostředí třídy.
Se změnou ve vzdělávání, která je založena na výukových aktivitách žáků, se mění také charakter učebního materiálu. Adekvátní je pak změna od učebnic, které pouze přinášejí informace, k učebnicím, které jsou zdrojem rozličných činností, přesouvají pozornost od důrazu na výsledek učení k důrazu na proces učení. Různé činnosti a metody učitelů (od vědecké demonstrace experimentů, simulované veřejné diskuze k výuce v malých skupinách za využití počítačů) jsou více méně dostupné, avšak vyžadují větší plánování a kontrolu. Učitelé již nemohou přizpůsobovat svou výuku průměrnému žákovi, ale jsou nuceni rozvinout celou řadu vzdělávacích postupů, které lze využívat v kontextu rozličných edukačních potřeb žáků (Kozulin, 1998).
OSOBNOSTNÍ CHARAKTERISTIKY UČITELE
Povolání učitele předpokládá nejen přiměřené zvládnutí profesních dovedností, ale edukační aktivity vyžadují od učitele jisté schopnosti, vlastnosti, osobnostní rysy. Kupříkladu v úrovni
kognitivních
předpokladů jsou to nadprůměrné intelektové schopnosti (už v přípravě na učitelskou profesi je třeba zvládnout vysokoškolské studium a poměrně široký objem poznatků vztahujících se nejen k vyučovaným předmětům). Učitel má také zpravidla širší spektrum zájmů oproti určité jednostrannosti úzce zaměřeného specialisty.
Dosti rozvinuté potřebuje učitel mít schopnosti a dovednosti označované jako sociální a emocionální inteligence nebo pedagogické mistrovství či takt. K nim je třeba počítat především schopnost správně a včas zaznamenávat změny u jednotlivců i školní třídy, znalost sebe sama, svých potřeb a potřeb druhých a rovněž tyto změny cíleně sledovat, reagovat na ně a měnit na jejich základě své chování. Dále lze připomenout ochotu riskovat a přiměřený stupeň flexibility a dominance. Učitel se má cítit jistý v prostředí, které se mění. K tomu se váže rozhodnost, ochota přijímat odpovědnost, ale také zvýšená tendence k provázení či kontrole druhých.
Opakem
těchto charakteristik
je rigidita.
Pokud se učitel v některých situacích nechová flexibilně, stává se většinou jeho výchovné působení neúspěšné. Jeho projevy jsou doprovázeny velkým množstvím regulativních zásahů, které se mohou projevovat v setrvačném hodnocení žáků, což může vést ke snížení školního výkonu a jejich aspirací.
V úrovni temperamentově-charakterových vlastností je významným prvkem integrita osobnosti, která se projevuje např. emocionální stabilitou. Vyrovnaná a převážně kladná odezva učitele na žáky napomáhá výrazně ke vzniku pocitu psychologického bezpečí a jistoty pro žáky. Emocionální nevyrovnanost, která se projevuje proměnlivostí, vysokou vzrušivostí, netrpělivostí, nepřiměřenými reakcemi, vytváří ve třídě náročné až stresující prostředí. Důležitá je
odolnost
učitele. K určujícím vlastnostem učitele je třeba také zařadit přiměřené sebepoznání a sebepojetí. Věří v dobré výsledky činnosti své i žáků. Nebojí se odstraňovat nedostatky ve svém sociálním okolí. Vede žáky k aktivitě, k tvořivosti. Nevzdává se vlastního odpovědného postavení vůči žákům, škole jako instituci a společnosti jako celku (Gillernová, Hermochová, Šubrt 1990).
Je zřejmé, že nejen v uvedených osobnostních
charakteristikách a profesních dovednostech se učitelé liší.
Odlišnosti lákají ke stanovení toho, co je a není efektivní ve školní praxi, co je nezbytné a co postradatelné, co zvyšuje efektivitu práce učitele, co ji omezuje. Řada poznatků a přístupů je jistě inspirující.
TYPOLOGIE UČITELŮ, VYUČOVACÍ STYLY UČITELŮ, POSTOJE UČITELŮ K ŽÁKŮM
Ve vztahu k profesi učitele je legitimní uvažovat o jeho vlastnostech a rysech osobnosti, které se vztahují zejména ke schopnostem, temperamentově-charakterovým vlastnostem a motivačním aspektům spojeným s výkonem jeho profese. Totéž platí o jeho profesních dovednostech. Není proto překvapující, že je opakovaně aktualizováno téma charakteristik jakéhosi ideálního učitele. Kdo to je? Např. Lidická cituje výzkum, ve kterém holandští autoři vytvořili profil ideálního učitele na základě pohledů žáků i učitelů: ideální učitel má být silný vůdce, který je přátelský, má porozumění pro druhé, je méně kritický, je sebejistý a spokojený, poskytuje žákům více volnosti a autonomie. Ideální učitel je dominantní a současně vysoce vřelý. Důležitým zjištěním této studie bylo, že žáci a učitelé se na představě ideálu v převážné míře shodnou (Wubbels, Levy, Brekelmans, 1997; Brok et al., 2002 podle Lidická, 2010).
Problém takového přístupu je v tom, že
„ideál“ v pravém slova smyslu prostě nelze nalézt.
Mění se společenské podmínky, mění se vzdělávací koncepce a edukační cíle, mění se charakter interakcí učitelů a jejich partnerů – žáků, kolegů či rodičů.
Nároky na profesi učitele lze spíše stanovit jako určitý cíl, ke kterému je možné směřovat, ale nemusí vyjadřovat úspěšnost učitele v konkrétní edukační situaci.
Jeden konkrétní učitel může být ideálem pro určitého žáka, ale pro jiného rozhodně nikoli. Avšak víme, že je možné některou méně rozvinutou osobnostní charakteristiku či dovednost postupně rozvíjet nebo do určité míry nahradit jinou. A to je právě otevřený prostor pro rozvíjení profesní kompetence učitele ve prospěch vývoje a rozvoje žáka.
J. Čáp v souladu s běžnou praxí uvádí, že od učitele očekáváme, že bude žákům zprostředkovávat vědomosti, způsoby myšlení a činnosti určitého vědního oboru (aspekt vzdělávací) a zároveň na základě soustavného poznávání žáků bude rozvíjet jejich zájmy a postoje, jejich charakter (aspekt výchovný). Učitelé se liší také v tom, na který z aspektů kladou větší důraz.
Z tohoto přístupu vychází často citovaná typologie učitelů:
 
Logotrop
– učitel zaměřený na obor, usiluje o to, aby vzbudil zájem žáků o předmět, aby jim předal co nejvíce poznatků; méně se zajímá o žáky a jejich zvláštnosti, zvláště o ty, kteří neprojevují o „jeho“ obor dostatek zájmu.
 
Paidotrop
– učitel zaměřený na žáky, snaží se jim porozumět a přiblížit, podpořit.
Avšak v souladu s J. Čápem podtrhuji, že oba aspekty do edukační praxe patří. Navíc je zřejmé, že
„oba typy učitelů v krajních podobách vedou k nežádoucím výsledkům“
(Čáp, Mareš, 2001, s. 264–5). Dokonce lze říci, že současná škola se bez orientace na žáka neobejde (např. i v souvislosti s cíli ŠVP).
Podobné hodnotící bipolární škály, kdy na jedné straně je
autoritářský přístup učitele
a na druhé přístup rozvíjející žáka, jsou rovněž určitou typologií učitele, ale opět jen těžko lze říci, že
„tak je to správně, a takto nikoli“
. Např. – ačkoli můžeme autoritářský způsob vedení žáků považovat za nevhodný, reálně existují v edukační praxi situace, kdy učitel tento přístup efektivně využije ve prospěch žáků, i když převážně užívá přístup zaměřený na žáka (Sexton, Switzer, 1997 podle Lidická, 2010).
Z toho plyne, že vlastně neexistuje jediný „správný“ či „nesprávný“ styl takto bipolárně definovaný, ale
učitel působící v současné škole
by měl vědět, že každý aspekt edukačního procesu je důležitý, umět se orientovat v tom, který styl je vhodný pro kterou situaci, a je dobré, když
je schopen využívat různé styly vedení žáků s ohledem na konkrétní edukační i vztahovou situaci ve škole.
Proto je zajímavé a pro praxi cenné vymezení charakteristik učitelů, které vycházejí z rozdílů edukačních postupů mezi učiteli méně či více efektivně naplňujícími profesní úkoly. R. Sternberg nazývá úspěšného učitele „učitelem-expertem“, který je skutečným „expertem“ tehdy, když
ovládá svůj předmět a příslušné souvislosti s jinými předměty i praxí, zná množství strategií a postupů vyučování, rozvíjí vztahy mezi žáky, dobře plánuje a organizuje svůj i žákův čas, ale zároveň prokazuje vysokou flexibilitu ve vztahu k rozličným školním situacím i individuálním diferencím.
Učitel se takovým expertem stává postupně (Sternberg, Williams 2002).
Výsledky jiného výzkumu
efektivních učitelů
ukázaly, že lze vymezit několik skupin, ve kterých je možné charakterizovat efektivní a naopak neefektivní učitele. Efektivní učitelé v popisech 30 budoucích, 30 začínajících a 30 zkušených učitelů se vyznačovali následujícími charakteristikami v několika sledovaných oblastech:
 
afektivní oblast
– vřelí, přátelští a starostliví,
 
oblast
didaktických dovedností
– organizovaní, připravení, jasně plánující,
 
oblast
motivace
– projevující zájem o učení a entuziasmus,
 
oblast
studentské participace
– aktivizující žáky, interaktivně se dotazující, otevírající diskuzi, otevírající množství vzájemných interakcí,
 
oblast
pravidel
– kladoucí nároky a požadavky, jasně předkládající a dodržující pravidla, vyžadující vysoké standardy řízení a vedení studijní práce, bez problémů v řízení třídy.
Autoři shrnují, že „učitelé-experti“ mají lépe propojena schémata mezi látkou, obsahem předmětu a jejím didaktickým zpracováním, efektivně plánují hodiny, jsou flexibilní a reflexivní v reakcích na potřeby a přání studentů, jsou zdatní ve facilitaci sociálního i kognitivního růstu jednotlivých studentů (Walls, Nardi, von Mindren, Hoffman, 2002 podle Lidická, 2010).
Jiný přístup k pojetí vyučovacích stylů učitele představují G. D. Fenstermacher a J. F. Soltis.
Rozlišují:
 
Styl exekutivní
– učitel je vnímán jako manažer výukových procesů, je zodpovědný za to, že prostřednictvím adekvátních postupů zajistí, aby žáci dosahovali dobrých studijních výsledků. Pro tento styl jsou důležité propracované metody a studijní materiály.
 
Facilitační styl
– přikládá hodnotu tomu, co si žák přináší do školy, využívá jeho dosavadních zkušeností. Učitel pomáhá žákům rozvíjet jejich osobnost a dosahovat vysoké úrovně sebeaktualizace.
 
Liberální styl
– vidí učitele jako osobnost, která zasvěcuje žáky do různých způsobů lidského poznání a pomáhá jim stát se erudovanými a „morálně hodnotnými lidskými bytostmi“.
Autoři označují rozdíly a podobnosti stylů na základě pěti základních součástí vyučování, mezi které počítají vyučovací metody, vlastnosti a potřeby žáků, znalosti učiva a cíle, vyjadřující záměry vyučování a charakter vztahů a interakce mezi učitelem a žáky (Fenstermacher, Soltis, 2008).
Při hledání efektivních strategií při edukačních aktivitách učitele ve školním prostředí se rýsuje přijmout základní atributy a hledat mezi nimi vzájemné vztahy a souvislosti, všímat si jejich působení s ohledem na školní situace, na individuální charakteristiky žáků, na obsah vyučování apod. Kupříkladu J. Čáp rozlišuje pět základních stylů učitelova působení. Tyto styly vysvětluje skrze kombinaci dimenze emočního vztahu a výchovného řízení:
 
Autokratický styl
se vyznačuje záporným vztahem v kombinaci se silným řízením, takový učitel dává mnoho příkazů a zákazů, nedává prostor pro vlastní iniciativu žáků, zajímá se o výkon a kázeň, individuální možnosti a potřeby zohledňuje jen minimálně.
 
Liberální styl
značí záporný vztah a slabé řízení, označuje se též jako styl s nezájmem o žáka. Učitel klade málo požadavků a nekontroluje jejich plnění, působí lhostejným, někdy nejistým dojmem.
 
Směsici, příp. střídání mezi předchozími dvěma přístupy, označuje autor za rozporný autokraticko-liberální styl, ve kterém se pojí záporný vztah s rozporným řízením (požadavky jsou kladeny, ale nejsou kontrolovány, někdy je jich hodně, jindy málo).
 
Jako
laskavý liberální styl
označuje přístup vyznačující se kladným emočním vztahem a slabým řízením. Takový učitel projevuje sympatie a porozumění, klade málo požadavků a příliš nekontroluje jejich plnění.
 
Integrační styl
učitelova přístupu pojí kladný vztah a střední až silné řízení. Učitel praktikující tento styl je otevřený, nad žáky se nepovyšuje, hovoří s nimi i o mimoškolních záležitostech, projevuje jim důvěru, podporuje samostatnost a vlastní iniciativu žáků. Klade přiměřené množství požadavků a kontroluje jejich plnění laskavou formou, nabízí možnosti místo striktních příkazů (Čáp, Mareš, 2001).
EDUKAČNÍ STYLY UČITELE – PŘÍKLAD INTERAKTIVNÍHO PŘÍSTUPU
Inspirováni přístupem J. Čápa a řadou výzkumů stylů výchovy otce a matky (Čáp, 1996; Gillernová, 2009 aj.) jsme se zaměřili na edukační styly učitelů ve smyslu jejich bližšího poznání a otevření cesty k jejich rozvíjení v ohledech, které se jeví jako rizikové pro efektivitu edukační interakce učitelů a žáků.
Pozorujeme-li jakékoli chování dospělých a dětí, lze si odděleně všímat projevů jejich vzájemného emočního vztahu a prvků výchovného vedení, které se projevuje kladením požadavků a jejich kontrolou.
Edukační interakce mezi učiteli a žáky
můžeme vyjádřit a popsat pomocí dvou základních charakteristik (dimenzí) – edukačního vztahu a edukačního řízení (vedení), pro něž je příznačné, že se navzájem kombinují v různých podobách a formách. Začnu příklady, které nemají vyznít ve smyslu „dobře“, „špatně“, jen ukazují na realitu každodenních vztahů učitelů a žáků a na to, že každá interakce vykazuje zmíněné dimenze.
PŘÍKLAD
Učitel, který nekompromisně trvá na splnění úkolu bez ohledu na to, zda žák takového úkolu je, či není schopen, se v projevech svého vztahu a prezentace svých požadavků liší od učitele, který dokáže modifikovat úkol tak, aby ho žák mohl zvládnout.
Učitel stanovil požadavky na zkoušení na příští hodinu. Vyzkoušel několik žáků, jeden z nich nebyl připraven podle jeho požadavků, ale bylo zřejmé, že žáka neúspěch velmi mrzí. Učitel může žáka příští hodinu vyzkoušet znovu nebo věc uzavřít a nezabývat se tím, jak žák situaci neúspěchu prožívá.
 
Edukační vztah
v sobě zahrnuje různou míru kladných a záporných projevů, emoční charakteristiky se odvíjejí od projevů empatie, přijímání žáků takových, jací jsou (akceptace), a porozumění; souvisejí však také s mírou neporozumění projevům a potřebám žáka.
PŘÍKLAD
Žák se ve škole začne chovat jinak, nepodává obvyklé výkony. Empatický učitel vnímá takovou změnu a snaží se porozumět aktuálnímu chování žáka. Učitel projevující málo porozumění žákům takovou změnu „neřeší“, protože „ve škole jde o výkon“.
Obecně lze říci, že
kladný vztah učitelů k žákům
se projevuje vzájemnou komunikací v příznivém emočním klimatu, kdy učitel oceňuje úspěchy žáka, stejně jako jeho snahu o zlepšení, bere vážně jeho starosti, dokáže naslouchat. Žák může počítat s povzbuzením a podporou. Akceptovat žáka takového, jaký je, přijmout žáka a příp. výchovně působit na nepřiměřené projevy jeho chování, ale neodmítat ho jako takového.
V projevech
záporného vztahu
chybí uvedené charakteristiky kladného vztahu nebo je jich málo, protože záleží především na tom, zda žák samotný vnímá podporu jako dostatečnou. Učitelé projevující spíše záporný emoční vztah dítě málokdy pochválí, dobrý výkon považují za samozřejmost (úspěch žáka je komentován v duchu rčení „jednooký mezi slepými králem“), často připomínají nedostatky dítěte, srovnávají jej s úspěšnějším spolužákem. Neobvyklé nejsou ani různé tresty, ironizování žáků (což bývá pro žáky mladšího školního věku málo srozumitelné, pro dospívající nepřijatelné). Učitelé to mohou považovat za humorné, ale žáci to tak nevnímají.
 
Edukační řízení, vedení
je určeno tím, jakým způsobem a jaké množství relevantních požadavků na žáka je kladeno a zda a jak je
kontrolováno
jejich plnění. Způsob a množství kladených požadavků a formy a postupy kontroly jejich plnění se projevují v běžných školních situacích a odpovídají několika základním formám edukačního vedení. Předesílám, že
jiné projevy má jakákoli forma řízení podle toho, se kterou formou edukačního vztahu se kombinuje.
Při
silném edukačním řízení
učitel dává mnoho příkazů a zákazů, do podrobností kontroluje jejich plnění a dodržování. Často požaduje jen ty nejlepší výkony, a to bez ohledu na možnosti žáka. Kupříkladu silné edukační řízení a zároveň záporný vztah (žákovi jsou např. často ukládány pro něj náročné úkoly, které jsou pravidelně kontrolovány, a jejich nesplnění trestáno) se výrazně liší od projevů stejného řízení v kombinaci s kladným edukačním vztahem (žák dostává jeho schopnostem a dovednostem odpovídající úkoly, které jsou důsledně kontrolovány, ale žák má možnost v nich uspět, získat „odměnu“). Extrémní formy silného řízení jsou častěji spojeny s méně příznivým edukačním vztahem. Silné řízení v kombinaci s kladným vztahem bere ohled na možnosti žáka a takové působení je možné charakterizovat jako laskavé, ale zároveň přísné a důsledné.
Pro
slabé vedení
je typické, že jsou na žáka kladeny jen malé nároky (nepřiměřeně nízké požadavky) a není kontrolováno jejich plnění. Na jedné straně takové vedení může podporovat vlastní aktivitu žáka, na druhé straně ho ponechává bez stimulů k tomu, aby si vytyčoval cíle, aby usiloval o překonání překážek, aby se rozvíjela jeho vytrvalost. V kombinaci s kladným vztahem mohou učitelé podléhat nepřiměřeným přáním žáků, v kombinaci se záporným vztahem bývají učitelé spíše lhostejní, bez zájmu o rozvoj žáka, nechávají žáka dělat, co chce.
Rozporné řízení
je často spjato se situací, která se pro žáka vyznačuje nejasností, nepřehledností, zmateností. Někdy se učitelé projevují jako přísní, jindy slabí.
PŘÍKLAD
Jednou učitel ohlášenou písemnou práci pro konkrétní vyučovací hodinu nekompromisně zadá, i když jsou žáci unaveni z písemné práce v předchozí vyučovací hodině, jindy ji promine jen proto, že je venku hezky.
Výchovné řízení bez uvedených extrémů je střední řízení. Žák dostává prostor pro své vlastní rozhodování a přijímání odpovědnosti za svá rozhodnutí, učí se roli odpovědného člena společnosti.
Edukační styl učitele
je potom dán kombinací edukačního vztahu a edukačního řízení:
 
silné řízení v kombinaci s kladným edukačním vztahem
 
silné edukační řízení a záporný, střední či rozporný vztah
 
rozporné či střední řízení v kombinaci s kladným edukačním vtahem
 
rozporné či střední řízení a záporný, střední či rozporný vztah
 
slabé edukační řízení s kladným vztahem
 
slabé řízení a záporný, střední či rozporný vztah
Hovoříme-li o edukačních stylech učitelů, máme tím na mysli základní rámec reagování a chování toho kterého učitele. Znamená to, že každý z uvedených stylů má mnoho nejrůznějších projevů a možností vyjádření či naplnění.
Edukační styl
sice chápeme jako relativně trvalou charakteristiku interakce učitele a žáka, projevující se skrze opakované a pravidelné prvky a vlastnosti jeho interakce, ale nevylučujeme tím, že je výhodné, když má učitel osvojenou řadu dovedností a
několik stylů
zvládání různých edukačních situací. To je nutné s ohledem na rozrůzněnost situací, charakteristiky žáků (individuální, věkové, sociokulturní, genderové aj.), obsah vyučovacího předmětu apod.
Navíc platí, což potvrdily i naše výzkumy, že určité prvky edukačního stylu mohou být jednotlivými žáky reflektovány odlišně. Na jedné straně tuto skutečnost vnímejme jako příznivou. Může učiteli „ulevit“ v tom smyslu, že prakticky neexistuje jeden správný nebo ideální postup pro interakci s každým žákem, ale na straně druhé vyžaduje po učiteli flexibilitu, dynamičnost a mnohotvárnost jeho chování a jednání v jednotlivých edukačních interakcích.
PŘÍKLAD
Tentýž projev vztahu učitele může být pro jednoho konkrétního žáka přijatelný, zatímco jiným žákem už může takový projev být vnímán jako méně příznivý až problematický. To lze ilustrovat analýzou reflexe projevů jednoho učitele (vyučuje český jazyk a historii na víceletém gymnáziu). V jedné školní třídě reflektují žáci jeho chování v několika položkách dotazníku o edukačních stylech na celé čtyřbodové škále (od „rozhodně ano“ až po „jistě ne“), i když samozřejmě určité hodnocení převládalo. Kupříkladu v položce dotazníku „Inovuje výuku, vymýšlí pro žáky stále nové úkoly“ učitel sám sebe hodnotil „zčásti ano“, jeho žáci z primy reflektovali tento prvek výuky takto: „rozhodně ano“ uvedli 2 žáci, „zčásti ano“ ve shodě s učitelem 13 žáků, „spíše ne“ 10 žáků a „jistě ne“ ještě zbývajících 6 žáků.
Souhrnně lze říci, že vztah mezi učitelem a žákem je výrazným prvkem edukačních interakcí. Pro učitele a žáky představuje projevy vzájemného přijímání a porozumění.
Platí, že příznivý vztah (kladný nebo střední) „unese“ určité výkyvy či pochybení učitele i žáka.
Učitel, který své školní interakce opírá o vztah k žákům, získává příznivější reflexe od žáků než učitel, který vychází především z moci své profesní role. Požadavky i jednotlivé úkoly se ve vztahu k obsahu předmětů pozměňují či modifikují a mohou dynamizovat školní interakce.
Edukační vztah považujeme za stabilizující
charakteristiku edukační interakce učitele a žáka, edukační řízení je dynamizující proměnnou této interakce. I když chápeme edukační vztah jako stabilizující aspekt interakce učitele a žáka, neříkáme tím, že je to prvek stabilní.
V průběhu času se méně příznivý vztah učitele k žákovi může přiblížit k příznivějšímu, ale i naopak.
Změna v příznivější formu edukačního vztahu se daří zejména tehdy, projevujeli učitel změny svého chování ve smyslu projevů kladného vztahu a trvají-li dostatečně dlouho. Během školního roku s ohledem na školní vzdělávací programy se mění požadavky i způsob jejich předkládání, ale vztah učitele a žáka je v tomto smyslu stabilnější. Těžko si představit, že při probírání určitého tematického celku bude ten samý učitel projevovat jiný vztah k žákům než při probírání jiné látky, ale obsah vyučovací hodiny jistě předurčuje např. jiné množství požadavků. Běžná školní praxe dokládá, že jsou učitelé, kteří obměňují objem nároků, ale setrvávají na způsobu jejich kontroly a v tom jsou důslední.
Obecně můžeme říci, že kladný edukační vztah v kombinaci se silným nebo středním edukačním řízením přispívá k vytváření prostředí, které příznivě podporuje osvojování vědomostí a dovedností i vzájemné vztahy ve školní třídě, podporuje svědomitost a vytrvalost žáků, přiměřené sebepojetí a sebehodnocení (Čáp, 1996). V našich výzkumech
žáci nejlépe oceňovali edukační styl vyznačující se kladným vztahem a silným řízením.
Zřejmá je tendence žáků preferovat styly charakterizované kladným vztahem, a to s převahou v kombinaci se silným řízením, a odmítat styly se záporným edukačním vztahem. Záporný, střední či rozporný vztah je sice žáky reflektovaný jaké méně příznivý, ale příznivěji se jim jeví v kombinaci se silným řízením.
Naopak nejhorší hodnocení dostal od žáků styl vyjadřující slabé řízení a záporný, střední či rozporný edukační vztah. Bez překvapení zůstalo, že žáci příznivě oceňují zejména ochotu učitele pomoci, vyslechnout jejich problémy, spolehlivost, humor a smích v hodinách, účast učitele na mimoškolních aktivitách, nové nápady v hodinách, dobrou komunikaci s rodiči, zajímavé hodiny a to, že učitel „hodně naučí“. Negativně jsou naopak vnímány nudné hodiny, snaha „odučit“ si své a jinak nezájem o to, zda látku studenti chápou, či nikoli, neudržení kázně v hodinách, chaotický výklad, bez smyslu pro humor, projevy nadřazenosti nad žáky. Křik učitele je jedním z projevů, který vadí prakticky všem žákům (Krejčová, 2011; Lidická, 2010). (Na okraj podotýkám, že křičet učitel nemusí, to je způsob reagování poměrně snadno ovlivnitelný; ze zkušenosti také víme, jak málo je účinný, ale nepříznivě ovlivňuje vztah učitele a žáků.)
Z porovnání hodnocení žáky se sebehodnocením učitele vyplynulo, že učitelé hodnotí svůj vztah ke studentům pozitivněji, než jej vnímají sami studenti. Žáci např. vnímají více volnosti, než kolik se domnívají sami jejich učitelé, že jí poskytují (Krejčová, 2011).
Uvedené výsledky vyplývají (mimo jiné) z několika výzkumů, ve kterých byli žáci dotazování na to, jak reflektují působení učitele ve dvou zmíněných dimenzích. Dotazování se od roku 2005 účastnilo více jak 2 200 žáků základních a středních škol. Byl využíván dotazník pro žáky Žák o učiteli, který lze snadno získat, protože je součástí výsledků projektu Cesta ke kvalitě: www.nuov.cz/ae, kde ho žáci mohou vyplňovat online a učitel získává zpracované výsledky. Co dotazník sleduje, jaké proměnné školních interakcí evaluuje, co výsledky vyjadřují? Především má orientovat učitele ve vzájemných vztazích s jednotlivým žákem či celou školní třídou a v tom, jak působí na chování i výkon žáků či celých školních tříd. Je učiteli
zpětnou vazbu
o naplňování role učitele, poukazuje na
výrazné stránky profesních dovedností učitele
(didaktických, diagnostických i sociálních), upozorňuje na konkrétní situace, které jsou žákem či žáky reflektovány jako problematické, a tím otevírá učiteli cestu ke změně. Tento dotazník zjišťuje edukační styl učitele, ale ten sám o sobě není špatný, nebo dobrý – jeho efekty souvisejí s konkrétní edukační situací, vyučovacím předmětem a leckdy i konkrétním žákem. Výsledky dotazování mohou dobře sloužit jako zpětnovazební mechanismus pro další působení učitele v práci se žáky i školní třídou, ale nejsou nástrojem například pro udělení výše odměny učiteli. Inspirací pro školní praxi jsou naše zjištění, ve kterých žáci preferují u svých učitelů chování a jednání charakterizované silným edukačním vedením a příznivým vztahem.
ZÁVĚREM
Cílem textu je předložit několik vybraných poznatků a informací k problematice efektivity práce učitele a jeho edukačního stylu, ale především podněcovat a inspirovat k zamyšlení: nad působením různých situačních proměnných v interakci učitelů a žáků, nad individuálními rysy chování učitelů a žáků, nad možnostmi, jak efektivitu edukačních aktivit učitelů sledovat a zejména pak rozvíjet. Na samotný závěr připomínám, že profesi učitele lze považovat za jednu z nejnáročnějších – např. odpovědností, která se s ní spojuje, nároky na sociální, vztahovou i obsahovou rozmanitost.

ZDROJE
 
ANGELO, T. A. A teacher’s dozen: Fourteen general, research-based principles for improving higher learning in our classrooms. AAHE Bulletin, 1993, vol. 45, no. 8, p. 3-13.
 
ČÁP, J. Rozvíjení osobnosti a způsob výchovy. Praha: ISV, 1996, 302 s. ISBN 80-85866-15-3.
 
ČÁP, J. - MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001, 655 s. ISBN 80-7178-463-X
 
FENSTERMACHER, G. D.; SOLTIS, J. F. Vyučovací styly učitelů. Praha: Portál, 2008, 124 s. ISBN 978-80-7367-471-7.
 
FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. Praha: Portál, 1997. 383 s. ISBN 80-7178-063-4.
 
GAVORA, P.
Akí sú moji žiaci? Pedagogická diagnostika žiaka.
Bratislava: Práca, 1999, 239 s.
 
GILLERNOVÁ, I. Sociální vztahy ve škole a profesní dovednosti učitele. In Svoboda, M., Humpolíček, P., Humpolíčková, J. (eds.) Sociální procesy a osobnost. Brno: Masarykova Univerzita. Filozofická fakulta. Psychologický ústav. 2003, 97 - 106 s. ISBN 80-86633-09-8.
 
GILLERNOVÁ, I. Edukační interakce rodičů a dětí a její proměny v reflexi dospívajících. Československá psychologie, 2009, roč. 53, čís. 3, s. 209-223.
 
GILLERNOVÁ, I. - HERMOCHOVÁ, S. - ŠUBRT, R. Sociální dovednosti učitele. Praha: SPN, 1990. 109 s. ISBN 80-7066-039-2.
 
GILLERNOVÁ, I., KREJČOVÁ, L.
Sociální dovednosti ve škole.
Praha: Grada, v tisku.
 
HRABAL, V. - PAVELKOVÁ, I.
Jaký jsem učitel.
Praha: Portál 2010. 237 s. ISBN978-80-7367-755-8.
 
KOZULIN, A. A psychological tools: a sociocultural approach to education. Cambridge: Harvard University Press, 1998. 182 p.
 
KREJČOVÁ, L. Psychologické aspekty vzdělávání dospívajících. Praha: Grada, 2011. 226 s. ISBN 978-80-247-3474-3.
 
KYRIACOU, Ch. 1996. Klíčové dovednosti učitele. Praha: Portál, 1996. 155 s. ISBN 80-7178-022-7.
 
LIDICKÁ, J.
Psychologické charakteristiky edukačního prostředí dospívajících.
Praha: Univerzita Karlova. Filozofická fakulta. Katedra psychologie, diplomová práce, 2010. Vedoucí diplomové práce: I. Gillernová.
 
MERTIN, V. - KREJČOVÁ,L. a kol. Metody a postupy poznávání žáka. Praha: Wolters Kluwer ČR a.s., 2012, 343 s. ISBN 978-80-7357-679-0.
 
STERNBERG, R. J. - WILLIAMS, W. M. Educational psychology. Boston: Allyn and Bacon, 2002.
 
VYGOTSKIJ, L. S. a PRŮCHA J. ed.
Psychologie myšlení a řeči.
Praha: Portál, 2004. 135 s. ISBN 80-7178-943-7.

Související dokumenty

Pracovní situace

Akreditace vzdělávacích programů v systému DVPP
Účast na školení během víkendu
Hodnocení pedagogického pracovníka
Ukázka části pracovní náplně pedagogického pracovníka
Ochrana pedagogů
Pracovní doba pedagogického pracovníka
Novela zákona o pedagogických pracovnících
Zpřístupňování osobních údajů učitelů na webových stránkách školy
Vzdělávání koordinátorů EV
Výpověď daná zaměstnavatelem pedagogickému pracovníkovi, který nesplňuje předpoklad odborné kvalifikace
Čerpání dovolené a volno k samostudiu
Učitelé – kategorie pomáhající profese
Stres v osobním a pracovním životě učitele
Syndrom vyhoření a jeho prevence
Minimální mzda státu EU a výjezdy škol do zahraničí
Zákon o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem v souvislostech
Informace k možnostem zaměstnávání ukrajinských občanů na pozici pedagogického pracovníka
Co udělat s učitelem podporujícím Putina nebo šířícím proruské dezinformace?
Cestovní náhrady
Má mít pedagog postavení úřední osoby dle trestního zákoníku?

Poradna

Úvazek
Úvazek
Podnapilý rodič
Záskok za nemocného jazykáře - odborná poradna, odpověď na dotaz
Pracovní poměr na dobu určitou - 10 měsíců
Vedoucí učitel odborného výcviku
Kvalifikace
Přespočetné hodiny
Platová třída
Odměna za očkování
Prodloužení zkušební doby
Jmenování třídních, uvádějících a provázejících učitelů
Učitel autoškoly a adaptační období