Eduína 2015 - vyhlášen další ročník ceny za inovace ve vzdělávání

Vydáno:

EDUin vyhlašuje další ročník ceny Eduína, která vznikla s cílem upozornit odbornou i laickou veřejnost na inovativní počiny v českém vzdělávání. Chceme ukázat na konkrétních příkladech, že české vzdělávání má potenciál držet krok s vývojem společnosti i technologií. Zároveň jde o poděkování a ocenění lidí, kteří se nebojí vymýšlet a zavádět pozitivní změny do našeho školství a vůbec celé sféry vzdělávání.

Eduína 2015 - vyhlášen další ročník ceny za inovace ve vzdělávání
Mgr.
Miroslav
Hřebecký
koordinátor ceny, EDUin, o. p. s.
Nominovat je možné jedince, školy a organizace působící v České republice, jež jsou autory zajímavého projektu vedoucího k nějaké inovaci ve vzdělávání. Projekty nejsou omezeny jen na školství, mohou být i z oblasti neformálního vzdělávání, kam se stále více a více přesouvá těžiště lidského poznávání i učení. Soutěžící projekty by měly být již reálně ověřené v praxi, s nominací čerstvých novinek doporučujeme posečkat na další ročník, až budou s projektem zkušenosti uživatelů, které může porota ověřit.
Hodnoticími kritérii jsou:
-
originalita/inovativnost (je to opravdu novinka? mění to něco? směřuje to kupředu?)
-
funkčnost (snadnost, pochopitelnost)
-
užitečnost (k čemu to uživatelům bude? co to způsobí?)
-
přenositelnost (mohou to použít i následovníci? lze to dobře šířit?)
Hodnotit bude porota především podle koncepce a online údajů, soutěžící projekty by tudíž měly mít vlastní internetové stránky, které se zadávají v nominačním formuláři.
Soutěžit se bude v kategorii Cena odborné poroty, Cena veřejnosti a pořádající EDUin uvede do Auly slávy osobnost, která se dlouhodobě a systematicky zasloužila o přínos českému vzdělávání.
Nominovat projekty lze od 1. října do 1. listopadu 2015 na stránkách soutěže www.eduina.cz. Online hlasování veřejnosti proběhne 26. listopadu až 6. prosince a slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční 8. prosince.
Ze všech účastnících se projektů minulých ročníků byl na stránkách www.eduina.cz vytvořen katalog, v němž je možné podle různých filtrů vyhledávat inspiraci pro inovace na své škole a kontakty na zajímavé projekty.
Velmi mile nás překvapil zájem o katalog - podle statistiky návštěvnosti je archiv soutěžních projektů třetí nejnavštěvovanější částí webů EDUin. Velice si ho oblíbili i novináři, kteří tam hledají inspiraci a témata pro své články. To je další důvod, proč se vyplatí do soutěže zapojit!
Hlavním partnerem letošního ročníku soutěže je Nadace Depositum Bonum a partnerem je i měsíčník Řízení školy.