Dnešní svět

Vydáno:

Co se skrývá pod názvem „Dnešní svět“? Komplexní program aktivit v oblasti základního a středního školství v ČR, které dlouhodobě provozuje nezisková obecně prospěšná společnost Terra-klub. Mezi projekty s nejdelší tradicí patří edice nazvaná Školní atlas dnešního světa a vědomostní soutěž Eurorebus. Naopak nejmladší jsou vzdělávací programy Dnešní finanční svět a Dnešní energetický svět. Již osmým rokem podporuje práci vyučujících časopis Dnešní svět. Terra-klub má akreditaci MŠMT pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. Všechny aktivity této společnosti jsou zaměřeny na moderní formy výuky s důrazem na mezioborové vztahy. Jednotlivé výstupy programu Dnešní svět jsou realizovány v tradičních tištěných a rozšiřujících digitálních verzích. Příslušné učební výstupy mají schvalovací doložky MŠMT. V následujících řádcích představujeme vybrané aktivity.

Dnešní svět
Mgr.
Daniel
Kozák
 
ředitel společnosti TERRA-KLUB, o.p.s.
ČASOPIS DNEŠNÍ SVĚT
Časopis Dnešní svět je výchozím
komunikačním prostředkem
stejnojmenného programu s pedagogickou veřejností. Vychází již osmým rokem. Obsahově cílí především na vzdělávací oblasti
Člověk a společnost, Člověk a příroda
a
Člověk a svět práce.
Pedagogům přináší v každém čísle vždy
jedno přehledně metodicky zpracované téma.
V dalších rubrikách pak praktické návody k uplatnění tohoto tématu ve výuce, nástroje pro zpětnou vazbu a ověřování takto získaných znalostí a dovedností žáků. Témata jsou zpracována průřezově s důrazem na
mezipředmětové vazby
(např. zeměpis - dějepis - výchova k občanství). Časopis je tedy primárně zaměřen na „servis“ vyučujícím při praktickém naplňování jednotlivých ŠVP.
Doplňkem je internetová podpora na webovém rozhraní www.dnesni-svet.cz, kde jsou bezplatně k dispozici i příslušné
návazné aplikace
pro „DUM“.
Časopis vychází šestkrát v průběhu školního roku. V rozsahu 32 stran (plus obálka) je k dispozici v celobarevném provedení na křídovém papíru strukturovaně zpracovaný obsah kombinující v atraktivním poměru text a obraz (tematické mapy, grafy, schémata, fotografie). Časopis Dnešní svět je dnes využíván
ve více než dvou tisících základních a středních škol v ČR.
ŠKOLNÍ ATLAS DNEŠNÍHO SVĚTA
Školní atlas dnešního světa
(ŠADS) je páteřním výukovým materiálem z produkce Terra-klubu pro výuku v základních školách (2. stupeň) a středních školách v ČR. V této stejnojmenné edici během její osmnáctileté historie vyšel školní atlas v šesti vždy nově a aktuálně provedených vydáních.
Již před osmnácti lety byl tento školní atlas průkopníkem v zařazování
široké škály tematických map
a v důrazu na mezipředmětové vazby, tj. s možností uplatnění v navazujících předmětech (zeměpis - dějepis - přírodopis -výchova k občanství). Za dobu své existence našel uplatnění ve většině základních a středních škol v ČR.
Jeho nejnovější vydání (z roku 2011 s doložkou MŠMT) je opět průkopnické, a to především kombinací tradiční tištěné verze s rozšiřující digitální verzí, vyvinutou na unikátní platformě ŠADS pro použití na interaktivních tabulích, dataprojektorech apod. Digitální verze navíc přináší vedle celé řady rozšiřujících funkcí možnosti velmi názorných ztvárnění vybraných jevů v jejich časoprostorovém vývoji. ŠADS jako celek však obsahuje i zcela nezbytné plnohodnotné zpracování tradičních výchozích fyzicko-geografických a místopisných map jednotlivých částí světa v patřičné podrobnosti tak, aby v něm i ti nejmenší žáci (6. třída ZŠ) našli potřebné základní informace „kde co je“, na které následně naváží poznáváním „jak co s čím souvisí“. ŠADS je dnes univerzálně využíván pro výuku ve vzdělávacích oblastech Člověk a příroda, Člověk a společnost a Člověk a svět práce.
ŠADS je nositelem
ocenění „Mapa roku 2011“
od Kartografické společnosti ČR.
Další podrobnosti jsou k dispozici na www.dnesni-svet.cz, a to včetně vybraných podkladů pro užití v „DUM“.
EUROREBUS
Eurorebus aneb Škola hrou s Českou spořitelnou je tradiční vědomostní soutěž pro žáky základních a středních škol ČR, registrovaná v oficiálním seznamu soutěží MŠMT. V letošním školním roce pořádá Terra-klub již její 18. ročník v nepřetržité řadě. V dlouhodobé adresné databázi je registrováno více než 70 000 soutěžících žáků z téměř 3 000 základních a středních škol v ČR, a to (v posledních ročnících) včetně prvního stupně základních škol v soutěži
Eurorebus Junior.
Původně
zeměpisná vědomostní soutěž
se velmi rychle obsahově rozšířila o
mezipředmětové vazby a přesahy
(zeměpis - dějepis - přírodopis - výchova k občanství). Obsahově je tedy soutěž orientována na vzdělávací oblasti Člověk a příroda, Člověk a společnost a Člověk a svět práce (v Eurorebus Junior pak zejména Člověk a jeho svět).
Vědomostní soutěž Eurorebus probíhá v uzavřeném cyklu vždy v průběhu celého školního roku, a to ve dvou základních fázích. V prvním pololetí školního roku ve fázi vstupních náborových korespondenčních kol (především prostřednictvím internetu). V druhém pololetí pak ve fázi již selektivních veřejných krajských kol a v celostátním finále.
Do soutěže se každoročně nově přihlašuje kolem 25 000 žáků. Série veřejných krajských kol se zúčastňuje až 6 000 žáků a jejich vyučujících. Pravidelně vždy v květnu daného roku probíhá tzv.
Malé finále doprovodné hry Dnešní svět v pohybu
v reprezentačních prostorách Paláce Rytířská generálního partnera soutěže - České spořitelny.
Celostátní finále
je pro 1 000 nejúspěšnějších účastníků pořádáno v některém z pražských kongresových sálů. Soutěží se v několika soutěžních typech - soutěži jednotlivců, soutěži školních tříd a soutěži škol a ve čtyřech věkových kategoriích. Ve své bohaté historii soutěž probíhala i jako mezinárodní v České republice a ve Slovenské republice. Pět let byl pevnou součástí soutěžního systému i úspěšný pravidelný televizní a rozhlasový soutěžní pořad Baťoh, který byl vysílán Českou a Slovenskou televizí a Českým a Slovenským rozhlasem každý týden. Podrobnosti o soutěži Eurorebus aneb Škola hrou s Českou spořitelnou jsou k nalezení na a
www.eurorebus-junior.cz.
DNEŠNÍ FINANČNÍ SVĚT
Vzdělávací program
Dnešní finanční svět
je jednou z nejmladších aktivit, kterou ve spolupráci s Českou spořitelnou Terra-klub realizuje. Program Dnešní finanční svět je postupně realizován od minulého školního roku 2011/2012.
V tomto roce proběhl stejnojmenný seminář (akreditovaný MŠMT) pro celkem až 400 pedagogů postupně v jedenácti krajských městech ČR. Byl vydán a do základních a středních škol distribuován ukázkový prezentační Finanční atlas, který uvozoval všechny následující výstupy v rámci tohoto programu. V prvním pololetí letošního školního roku (2012/2013) byl vydán nový
Školní atlas Dnešní finanční svět
v tištěné i digitální verzi (na osvědčené výchozí platformě ŠADS) se schvalovací doložkou MŠMT, doplněný o Metodickou příručku Dnešní finanční svět. V současnosti startuje série
workshopů Dnešní finanční svět
na různých základních školách ČR.
Od začátku příštího školního roku 2013/2014 mají být
ekonomická a finanční témata na podporu finanční gramotnosti
nově zakotvena v praktické výuce i na základních školách. Právě základní škola je nejvhodnějším prostředím pro co nejširší uplatnění těchto témat ve výuce, protože jedině v základní škole lze oslovit nastupující generaci v celé její šíři.
Vzhledem k aktuální úpravě RVP ZV, jejíž součástí je zařazení finančních a ekonomických témat pro rozvoj finanční gramotnosti do vzdělávání v základních školách, bude nutné provést určité
změny i v jednotlivých ŠVP.
Uvedený workshop programu Dnešní finanční svět přispívá k podpoře
implementace finančních témat do praktické výuky především na druhém stupni základních škol.
Pro ten účel byly vytvořeny i
modelové ŠVP
, které nabízí zařazování těchto témat nejen do výukového předmětu výchova k občanství, ale i např. zeměpis, dějepis či matematika.
Zájemci o workshop programu Dnešní finanční svět (zejména základní školy 2. stupeň) se mohou přihlašovat na adrese terra@terra-klub.cz. Následně budou zařazeni do databáze zájemců a budou podrobněji informováni o možnostech pořádání daného workshopu v jejich škole. Všechny uvedené výstupy programu Dnešní finanční svět by Terra-klub jako nezisková organizace nemohl realizovat bez podpory České spořitelny, která se v oblasti finančního vzdělávání dlouhodobě angažuje a má v této oblasti přirozenou autoritu. Podrobnosti o programu Dnešní finanční svět jsou k dispozici na www.dnesni-financni-svet.cz a www.dnesni-svet.cz.

Související dokumenty