Děti jsou zvláštní tím, že to nejsou dospělí. Mediální svět bychom jim měli otevírat

Vydáno:

Jako zahraniční zpravodaj procestoval většinu Evropy, části Asie i Afriky, dnes je Petr Kopecký dramaturgem pořadu Zprávičky na ČT :D. Co ho na práci s dětmi nejvíce obohacuje, jak spolupracují Zprávičky se školními televizemi a jak jeho práci poznamenala pandemie koronaviru?

Jak se vyrábí zprávičky, musíte dbát na vyváženost, podobně jako tomu jeu hlavních veřejnoprávních zpráv?

Zprávičky vznikají v redakci zpravodajství a jsou oficiálně zpravodajským pořadem, musí tedy dbát na kodex České televize stejně jako velké dospělé zpravodajství. Na druhou stranu se ale vysílají na Déčku, takže, pokud jde o témataa dramaturgii, je to samozřejmě jiné – zaměřují se na dětia dětský svět. To je velmi zjednodušeně všechno. Nemusíme nutně ukazovat protistrany, protože ony tam často nejsou. Témata jsou často tak jednoduchá, že víceméně stačí říct, že se děla nějaká dětská akce. Převážně vysíláme právě o společenských událostech, složitější témata jsou spíše na úrovni občanské výchovy, říkáme dětem, že byly nové volby, že máme novou vládu nebo že se měly ve školách testovat, ve většině případů se ale obsah týká hlavně toho dětského světa. Děti hrají ve Zprávičkách hlavní roli, a to jak ty, které ve Zprávičkách vystupují, tak ty, které se na ně dívají. Všechno je přizpůsobené dětskému publiku.
Pro jakou věkovou skupinu dětí jsou Zprávičky určeny?
Celé Déčko vysílá pro děti ve věku 4 až 12 let. Ten segment je tedy hrozně široký. Snažíme se zaujmout děti od těch nejmenších z mateřských škol až po děti z prvního stupně základních šk

Související dokumenty

Pracovní situace

Mediální vzdělávání